FacebookGoogle PlusEmail
Close
стволови клетки от пъпна връв

„Майчин дом“ и „Александровска“ събират стволови клетки съвместно

Статиите са от 2011 г. и цифрите в тях са към онзи момент.

Информация от СБАЛАГ „Майчин дом“:

Доброволно даряване на стволови клетки ще помага на деца с онкохематологични проблеми

   В резултат на съвместна дейност между УМБАЛ „Александровска болница и СБАЛАГ „Майчин дом”, по „Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007-2013г.” са събрани над 30 проби

  Над 30 проби на доброволно дарени стволови клетки от кръв от пъпна връв са събрани вече от Университетската АГ болница „Майчин дом” и предоставени за валидиране на технологията, обработка, тестване и съхранение в Националната публична банка за стволови клетки в УМБАЛ ”Александровска”.
  Този проект, в рамките на „Национална програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007-2013г.” се осъществява на база договор сключен между директорите на двете болници проф. д-р Л. Трайков („Александровска”) и доц. д-р В. Златков („Майчин дом”), съобщи ръководителят на програмата проф. д-р Елисавета Наумова. За реализация на програмата работят биотехнологът Валентина Атанасова и акушер-гинеколозите д-р Мария Атанасова и д-р Сергей Славов.
  Знае се, че стойността за вземането, обработката и съхраняването на стволови клетки е доста висока и не всяко семейство може да си го позволи. В тази програма майките доброволно даряват кръвта от пъпна връв без да заплащат за процедурата. По този начин освен за нуждите на своите деца, те даряват безвъзмезно стволови клетки и за пациенти, при които са налице медицински причини за извършване на алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки.
  В тази връзка всяка родилка, желаеща да стане доброволен донор, подписва информирано съгласие и получава информация за какво могат да бъдат използвани стволовите клетки, какви заболявания могат да се лекуват. Акушер-гинеколозите от „Майчин дом” са обучени и ангажирани със самия процес по взимането на кръвта от пъпна връв, която тя предават на биотехнологът Валентина Атанасова. Тя изолира, обработва и замразява пробите, което трае няколко часа.
  Надеждността на всеки донор е гарантирана, защото преди това от майката се вземат проби за изследвания на СПИН, сифилис, хепатити и други бактериални и вирусни инфекции. Тъй като дарените стволови клетки са предназначени за алогенна трансплантация се прави и HLA – типизиране (за съвместимост). Годните за трансплантация стволови клетки трябва да отговарят на определени критерии, което изисква валидирането на технологията по вземането, обработката, тестването и съхранението им да се извърши върху 50 единици кръв от пъпна връв, коментира доц. Анастасия Михайлова, контролираща качеството в банката.
  Съхранените доброволно дарени стволови клетки ще бъдат използвани за лечение на деца с онкохематологични проблеми, разясни проф. Наумова. Колкото по-голяма е банката, толкова по-голяма е вероятността да се намери подходящ донор за нуждаещ се пациент. Затова не само вземането на материал, а психологическата дейност, свързана с убеждаването на майките е особено важна, коментира д-р Мария Атанасова.“

Източник: www.maichindom.com


Борят рак и множествена склероза
  Извлек на стволови клетки от кръвта на пъпна връв лекуват успешно някои видове рак на кръвта и неврологични заболявания като множествена склероза, обясни доц. д-р Анастасия Михайлова от банката за стволови кетки в Александровска болница. При необходимост след преливането им те могат да се превърнат в кръвни, нервни и мускулни клетки и така да спасяват хора от най-тежки и злокачествени заболявания, обясни специалистката. На практика стволовите клетки са резервните части на нашия организъм, защото са универсални. Освен от костния мозък и от кръвта на пъпната връв на новородено те могат да бъдат извлечени, макар и в по-малки количества, от сърцето, черния дроб и дори от зъбите.“
Източник (съкратена): www.monitor.bg

Допълнителна информация от приятел, на който предстои раждане в „Майчин дом”:
  „Информираното съгласие представлява информация за това какво представляват самите стволови клетки и за какво се използват, най общо казано. Към него има декларация, в която заявяваш, че в момента на даряването се отказваш от тези клетки и нямаш никакви претенции върху тях. Те могат да се използват както за трансплантация, така и с научни цели. Съгласяваш се, че никаква информация относно събирането, съхранявато и използването на клетките няма да ти бъде предоставена. Заявяваш, че може да се откажеш от даряването дори в последния момент, нищо че е подписано информирано съгласие.
  Има и трети документ, който описва кой е бащата, обща медицинска история на майката и бащата, както и медицинска история, заедно с приемани медикаменти за последните 12 месеца. Въпросите са такива, че се отбелязва „да“ или „не“ и където е отбелязано „да“ без значение за майката или бащата се попълват допълнителни подробни бележки. След това ти разяснват как става самото събиран на стволовите клетки.
  Питат дали ще се ражда с избор на екип или не, ако е с избор на екип лекаря трябва задължително да бъде уведомен, и те се свързват с него, а когато не е, още при приемането си задължена да кажеш, че имаш подписано информирано съгласие за даряване на стволовите клетки и те само проверяват в някаква база данни, в която фигурираш. Почти веднага пристига екип, който да извърши взимането на кръвта от пъпната връв.
  Оказва се, че има много условности около събирането и съхраняването на стволовите клетки от пъпнята връв: 1. Количество извлечена кръв; 2. Броят на стволови клетки в това количество; 3. Установяване, че не е замърсена по време на вземането или по други причини; 4. Годността на клетките; 5. Процедурата по самото замразяване. 6. Определяне на генотипа на клетките.
  След размразяване някои клетки ще са умрели. Почти никога клетките взети от 1 пъпна връв не стигат за трансплантацията им на 1 възрастен човек, в повечето случаи се използват клетките от 2 донора, т.е. трябва да има първо съвместимост между донороите и после между реципиента и донорите… Възможно в най-кратко време преди раждането (3 седмици – 1 месец) се взима кръвна проба от майката за изследване на всякакви вируси (т.е. изброиха ми много) и техните типове, много по-подробно, отколкото подобното на това изследване при регистриране на бременност (СПИН, хепатит и др).”
Споделете страницата:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *