FacebookGoogle PlusEmail
Close
златни наночастици

Златна възможност за пациенти с лимфом

 Как да унищожим лимфомните клетки без никаква химиотерапия или лекарства? Просто като ги оставим да гладуват за нещото, от което се нуждаят най-много – липопротеините с висока плътност – (HDL) холестеролът.

 Изследователи от Северозападна Медицина (Northwestern Medicine) откриха метод за лечение на лимфом с нова наночастица, която работи като двоен агент – за раковите клетки изглежда като „храна“ (HDL холестерол), но при поглъщане, всъщност тя ги запълва и блокира навлизането на холестерола. Лишени от основна хранителна съставка, раковите клетки не могат да оцелеят.

 Проучването, проведено от докторите К. Шад Такстън (C. Shad Thaxton) и Лео И. Гордън (Leo I. Gordon), показва, че синтетичните HDL наночастици убили B-клетъчните лимфомни клетки в човешка среда, а когато са изпитани върху мишки, значително предотвратява растежа на човешки B-клетъчен лимфом.

 Първоначално опитали това лечение като допълнение към вече съществуващи лекарства, но скоро след това го пробвали самостоятелно, само, за да открият, че резултатите са сходни.

 Наночастиците – малки, но перспективни преносители, които учените изпращат в тялото на мисии за търсене и унищожаване.

 Д-р Такстън: „Плаващи там вътре има солидни метални наночастици злато. Златото е точно като това, което би трябвало в един златен пръстен или бижута.”

 Но не благородният метал е това, което е толкова ценно.

 Д-р Такстън: „Ние вярваме, че само по себе си златото е инертен материал.”

 Златото не служи никаква реална друга цел, освен да запълни свободното пространство, което обикновено заема холестеролът – любимо ястие на лимфомните клетки.

 Д-р Такстън: „Така, че това, което ние сме разработили е наночастица, която много прилича на външен вид на естествена HDL холестеролна клетка. Мазнините, липидите и протеините са същите мазнини, липиди и протеини на повърхността на една истинска HDL холестеролна клетка.

 Д-р Лео Гордън пуска след това частиците на изпитание. Не знаейки, че те са стръв, лимфомните клетки излапват златните наночастици.

 Д-р Такстън: „Правейки това, частицата лишава клетката от холестерол и по този начин става много токсична. Клетките се нуждаят от холестерол, за да растат, делят и размножават. Развълнувани сме, че това би било нетоксично лечение на В-клетъчен лимфом.”

 Учените продължават работата си по златните наночастици в лабораторията и се надяват да могат да проведат повече експерименти с животни, като смятат, че изследванията с хора биха могли да се случат до 2 години.

 Статията е публикувана в Публикации на Националната Академия на Науките на Съединените Щати и Института Смитсониан, Януари 2013 г.

Източници:
www.zmescience.com
www.wgntv.com
www.pnas.org

Споделете страницата: