FacebookGoogle PlusEmail
Close
Упорит сърбеж

Сърбеж по тялото при лимфом

   Не е необичайно за пациенти с някои лимфоми да изпитват сърбеж (клинично известен като пруритус). Симптомите на лимфомния сърбеж могат да варират от малък, локализиран сърбеж по долната част на краката до системен сърбеж на цялото тяло. Освен това, лимфомния сърбеж може да бъде симптом, показващ проблеми с черния дроб или бъбреците, а именно, че тялото не може да обработва токсините правилно.

Както винаги, кажете на Вашия лекар, за развитието на необичаен сърбеж, който може да се появи, без значение, че не знаете дали е свързан с лимфома или не.

 1. Причини за възникване на сърбеж при лимфом
 • При лимфом на Ходжкин

   Около един на всеки четири (25%) души с диагноза лимфом на Ходжкин в крайна сметка развиват сърбеж, често описвано като усещане за парене по долната част на краката. Като такова, лимфомният сърбеж е по-скоро рядък симптом и тъй като причината не е известна, „сърбежът на Ходжкин“ се е превърнал по-скоро в любопитен факт.

   Като потенциално по-сериозен системен или „Б“ симптом на лимфом на Ходжкин, сърбежът присъства на територията на цялото тяло в резултат на наднорменото освобождаване на хистамини от имунната система (в този случай, сърбежът ще бъде придружен от други „Б“ симптоми, като нощно изпотяване, загуба на тегло и повишена температура).

 • При кожен Т-клетъчен лимфом

   Сърбежът е чест симптом на кожен Т-клетъчен лимфом (CTCL), а именно в сухите, изключително сърбящи петна, които първи се развиват по кожата.

 • При лечение на рак / лимфом

  Лечението с интерферон, интерлевкин-2, или лъчева терапия понякога може да доведе до хроничен сърбеж. Докладва се за сърбеж и като страничен ефект на моноклонално антитяло ритуксимаб (Мабтера – MabThera).

 1. Лечение на лимфомен сърбеж

   Не са посочени методи за лечение на лимфомен сърбеж, по-скоро процедурите са предназначени за справяне с облекчение на сърбежа и те включват:

 • Кортикостероидни кремове: втриват се в засегнатата област, намаляват възпалението.
 • Антихистамини: Benadryl е популярен начин за лечение на сърбеж, особено когато се приема в отговор на алергична реакция (обрив, копривна треска, хрипове и недостиг на въздух).
 • Стандартни аналгетици: обезболяващи лекарства като парацетамол или аспирин могат да помогне за облекчаване на сърбежа, ако е болезнен.
 1. Препоръки при сърбеж при лимфом

Говорете с Вашия лекар за най-добрия начин да се справите с лимфомния сърбеж. В същото време:

– Пийте достатъчно течности, така че да поддържате тялото и кожата си добре хидратирана.

– Ако искате да използвате овлажнител, използвайте такъв, който е нежен и без аромат, за да се предотврати добавяне на дразнене на кожата.

– Продължителен контакт с или излагане на такива неща като някои дрехи (триене), бръснене, чесане, химикали в някои кожни продукти, и екстремни сезонни температури, могат да направят сърбежа по-лош.

– Лек масаж на сърбящите участъци на кожата може да помогне за облекчаване на симптомите.

 

Коментар на Мартин:

   Аз започнах да усещам сърбеж скоро след като ми се поду единият задключичен лимфен възел. Сърбежът беше постоянен и неописуемо досаден и изнервящ. Цялото тяло ми гореше, но най-вече в долната част на краката. Чак една година след това, след 3-4 курса химиотерапия, сърбежът намаля и почти изчезна. Но след това пак се появи, дори след химията. След 8 курса химиотерапия и чист скенер и костен мозък, продължавах да имам сърбеж по тялото. В началото пиех Клемастин и помагаше, но не за дълго. През някакъв период от време спирах хапчетата, за да проверя дали сърбежите ще се появят отново. След трансплантацията през 2013 отново се появиха няколко месеца по-късно и тогава бях уверен, че лимфомът се е върнал. Сърбежите ми причиниха много стрес и продължаваха години наред. 4 години по-късно понякога отново имам, но не така както преди.

През периоди на усилен сърбеж съм приемал следните лекарства, по една таблетка вечер, преди лягане:

 • Клемастин (в началото);
 • Ериус (Aerius);
 • Деслоратадин – по-нов и по-ефективен, без кардиотоксичен ефект.
 • Има по-нови антихистамини, 3-то и 4-то поколение, метаболити. Обсъдете това с лекуващия лекар.

Източник: www.lymphomainfo.net

Споделете страницата:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *