Всичко за Лимфом Всичко за лимфом

В този сайт можете да намерите информация за лимфом.
Симптоми, видове, диагностициране, лечение, химиотерапия, хранителни добавки, мнения и препоръки.
Добре дошъл, Guest | 21.02.2018 | 14:14
МЕНЮ
Реклами
Начало » 2012 » Декември » 16 » Болка при Лимфом
19:12
Болка при Лимфом
 
Болка при лимфомБолката, която един пациент изпитва при лимфом, често е двукратна. Първо, това е първичната болка, причинена от самия рак, тъй като той засяга различни органи и части на тялото. Налице е също така вторична болка, която възниква като страничен ефект на лечението на рака. И в двата случая има начини за борба с болката при лимфом, и в разговор с Вашия лекар ще разработите план за управление на болката, която е съобразена с вашите собствени нужди и предпочитания.
 
 
 
Видове болка
 
 
 
Много специалисти ще започнат с молба към пациента да опише или характеризира болката си. Обикновено, лимфомната болка ще попадне в една от следните три категории:
 
  • Остра болка, която идва внезапно и трае само кратко време;
  • Хронична болка, която е повече или по-малко постоянна във времето и може да бъде лека или тежка;
  • Внезапна болка, която се задейства от определена дейност или промяна на лекарствата;
 
Важно е да бъдете изчерпателен и честен с Вашия лекар, за да се осигурят най-добрите възможности за лечение на болката. Вие вероятно ще бъдете помолени да класирате болката, обикновено по десетобалната система, като едно е никаква болка и десет е най-лошата болка, която можете да си представите.
 
 
 
Понякога може да се наложи сами да предприемете разговор, преди някой да Ви е обърнал внимание за справяне с болката. Не се страхувайте да го направите. Работа на лекарят е да ви помогне или да ви насочи към друг специалист, който може. Трябва да бъдете сам адвокат на себе си и да изразявате Вашите желания за лечение.
 
 
 
Медикаменти
 
 
 
Най-често предписваните процедури за лечение на болката при лимфом са използване на лекарства. Целта на повечето болкоуспокояващи лекарства е да се облекчи колкото е възможно по-голяма част от болката, при при колкото е възможно по-ниска сила и дозировка на лекарството. Лека болка често реагира на лекарства, за които не е нужна рецепта, като ацетаминофен (Парацетамол) и един клас лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които включват ибупрофен.
 
 
 
За по-силна болка или болка, което не реагира на по-леки медикаменти, лекарят може да предпише силни лекарства, обикновено опиати като кодеин, морфин и метадон. Те са толкова силни, че могат да накарат тялото ви да привикне към тях, поради което е необходимо Вашият лекар да коригира дозата Ви през курса на лечение.
 
 
 
Алтернативните терапии
 
 
 
Не всеки е съгласен с план за контрол на болката, който е силно зависим от лекарствата. По-силните лекарства, изписвани с рецепта, могат да имат сериозни странични ефекти и много пациенти търсят алтернативи. По-долу са няколко нефармацевтични опции за контролиране на болката при лимфом.
 
 
 
• Медитация / техники за релаксация;
 
• Акупунктура / Акупресура;
 
• Масажна терапия
 
• Йога
 
• Упражнения за дълбоко дишане
 
• Когнитивно-поведенческа терапия
 
 
 
Докато тези техники може да са достатъчни сами по себе си за много лека болка, много пациенти избират да използват една или повече като допълнителна терапия заедно с по-традиционните начини за контрол на болката (т.е. обезболяващи).
 
 
 
Трябва да се отбележи, че някоя от тези техники може да взаимодейства с други елементи от плана за лечение, така че всички алтернативни терапии трябва да се обсъдят с Вашия лекар преди да започнете.
 
 
 
 
 
Източник: www.lymphomainfo.net
 
Преглеждания: 2365 | Добавено от: beccherelli | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
Раздели


=> Новини и статии

=> Електронна библиотека

=> Обяви за лекарства

Полезни връзки


Блог за емоциите на моята Подкрепа по време на лечението

Българско Сдружение Лимфом

Facebook на Сдружение Лимфом

Група за взаимопомощ към Българско Сдружение Лимфом

Facebook група за споделяне и подпомагане на пациенти с лимфом

Информация за Лимфом

Европейска Коалиция на Онко Пациенти

Натурално лечение

Търси
Подкрепи с дарение
Сайтът се поддържа с лични средства. Ако искате да го подкрепите, можете да го направите тук:


Реклами
Статистики