Всичко за Лимфом Всичко за лимфом

В този сайт можете да намерите информация за лимфом.
Симптоми, видове, диагностициране, лечение, химиотерапия, хранителни добавки, мнения и препоръки.
Добре дошъл, Guest | 21.02.2018 | 14:12
МЕНЮ
Реклами
Начало » 2012 » Декември » 8 » Ново проучване на ползата от биопсия на костен мозък при Ходжкин
18:32
Ново проучване на ползата от биопсия на костен мозък при Ходжкин
Цитология ХоджкинНово изследване показва, че не е нужна биопсия на костен мозък, за да се стадират нови пациенти с лимфом на Ходжкин.
 
Публикувано е ново проучване в Журнал по клинична онкология (Journal of Clinical Oncology), което може да има сериозни последици за новодиагностицирани пациенти с лимфоми.
 
Според проучването, пациенти, които лимфом на Ходжкин, не са лекувани с лекарства, и които са стадирани чрез PET / CT сканиране, нямат никаква полза от костно-мозъчна биопсия.
 
Понастоящем, насоките за действие при Ходжкин на Националната организация за борба с рака (National Comprehensive Cancer Network) включва биопсия на костен мозък като съществен аспект на работа с нов пациент, ако скенерът показва, че той има стадий IB, IIB, III или IV на болестта.
 
Д-р Тарек Кристофър Ел-Галали от Университетска Болница Аархус в Дания, и колегите му провели ретроспективно проучване, включващо 454 пациенти с новодиагностициран лимфом на Ходжкин, за да се определи дали костно-мозъчната биопсия добавя нищо полезно при стадиране с PET / CT сканиране и дали добавя някаква терапевтична стойност за пациента.
 
Това, което открили е, че сред пациенти, които първоначално са диагностицирани със стадий I или II на болестта, костната биопсия на нито един от тези пациенти не е била положителна за болестта. Само на пет от пациентите, които са били със стадий III според стадирането с PET / CT сканиране им е повишен стадия след биопсия на костния мозък, но това не променило плана им за лечение.
 
"Доколкото ни е известно, това е най-голямото проучване до момента, което изследва важността на КMБ (костно-мозъчна биопсия) при пациенти с лимфом на Ходжкин, които са подложени на PET / CT стадиране. Добавената диагностична стойност от рутинните КМБ е минимална, а положителни находки от КМБ насочиха към увеличаване на стадия на само 5 пациенти, от III до IV стадий на болестта от общо 454 включени пациенти."

Източник: www.lymphomainfo.net
 
Б.пр. - Във Великобритания за стадиране на болестта на Ходжкин се използва предварително сканиране със ПЕТ скенер. В България, ПЕТ сканиране се прави в края на терапевтичния план, за да се установи резултата от лечението. Преди началото на лечението задължително се прави костно-мозъчна биопсия за определяне на стадия.
 
Преглеждания: 1985 | Добавено от: beccherelli | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
Раздели


=> Новини и статии

=> Електронна библиотека

=> Обяви за лекарства

Полезни връзки


Блог за емоциите на моята Подкрепа по време на лечението

Българско Сдружение Лимфом

Facebook на Сдружение Лимфом

Група за взаимопомощ към Българско Сдружение Лимфом

Facebook група за споделяне и подпомагане на пациенти с лимфом

Информация за Лимфом

Европейска Коалиция на Онко Пациенти

Натурално лечение

Търси
Подкрепи с дарение
Сайтът се поддържа с лични средства. Ако искате да го подкрепите, можете да го направите тук:


Реклами
Статистики