Всичко за Лимфом Всичко за лимфом

В този сайт можете да намерите информация за лимфом.
Симптоми, видове, диагностициране, лечение, химиотерапия, хранителни добавки, мнения и препоръки.
Добре дошъл, Guest | 21.02.2018 | 14:03
МЕНЮ
Реклами
Начало » 2013 » Октомври » 25 » Специална награда за Хематологията в Дървеница
16:59
Специална награда за Хематологията в Дървеница

Националната хематологична болница лекува 65 години най-тежките заболявания на кръвта

Хематология Дървеница„Златен почетен знак на Българския лекарски съюз” за  цялостна дейност и изключителен принос в развитието на българската медицина за проф. д-р Ставри Тошков присъди националната съсловна организация на своя последен национален събор. Специален приз „За  медицина, наука и най-успешно развиваща се болница”  получи и ръководеният от проф. Тошков здравен институт  -  Специализираната болница  по хематология - София. 

Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания навърши през октомври 65 години. За поколения хематолози от този екип, посветили живота си на лечението на най-трудните заболявания на кръвта, тези десетилетия значат ежедневна битка за живота на хиляди пациенти.

Самата болница и по национално, и по международно признание е уникално лечебно заведение, което събира най-добрите български специалисти в областта на профилактиката, диагностиката и комплексното лечение на хаматологичните заболявания. Правоприемник е на създадения през 1948 г. Научно-изследователски институт по хематология и кръвопреливане. Тук гарантират високоспециализирана помощ на пациенти с вродени и придобити кръвни заболявания от цялата страна. Клиниките са оборудвани с модерна апаратура, голяма част от която е без аналог в Източна Европа. Това е единственото място у нас, където се извършват и трансплантации на хемопоетични клетки на пациенти над 18 години. Екипът на проф. Тошков лекува най-тежките случаи на онкохематологични и немалигнени хематологични заболявания. 

В отделението по трансплантация на стволови клетки от 2009 г. насам  броят на трансплантираните непрекъснато расте. Годишно капацитетът на отделението позволява с 10-те легла, които имаме, и с оптимална организация, да се правят около 100 трансплантации на костен мозък, уточнява д-р Георги Арнаудов, ръководител на звеното. За нуждите на болните в България това е недостатъчно, тези операции трябва да са около 300 годишно, според преценката на специалистите. Световната тенденция е алогенните трансплантации да са около 40% от общия брой, допълва проф. Ставри Тошков.

И при нас това може да стане, имаме необходимата експертиза и готовност, но за целта трябва легловият капацитет да се удвои спешно. Болницата разчита на решение с помощ от европейските кохезионни фондове, проектът е спечелен, в ход е етапът на изготвяне на съответните архитектурни решения. С новите легла и своето модерно оборудване клиниката ще се изравни с най-престижните трансплантационни центрове в Европа.

Туморните заболявания са резултат на разрастване на злокачествените клетки, целта на трансплантацията е да унищожи туморния процес и да създаде условия с новите клетки, които са добавени - неговите собствени или от дарител, организмът да се справи с болестта. ”Когато говорим за истинско излекуване на заболяването, това е алогенната трансплантация, която прави химерата, новия организъм, т.е. пациентът вече не е същият имуногенно и генетично.

Презумпцията е да се създаде новият костен мозък, новата имунна система, която да се справи с остатъците от заболяването”, допълва информацията д-р Арнаудов. Обръща специално внимание на необходимостта от специална среда, от наличието на необходимия брой специални стаи и легла за лечението чрез трансплантация. Трансплантираните пациенти са много крехки и чувствителни, затова, за да бъдат максимално защитени, и въздухът, и налягането в залите се поддържат със специални филтри.

Единствена за България е и лабораторията на болницата - по цитогенетика и молекулярна биология, тясно профилирана е в областта на генетични аномалии. Свръхмодерната апаратура дава възможност на базата на направените изследвания да се постави диагнозата и да се изготви терапевтична стратегия. 

Проф. д-р Георги Балаценко, началник на Консултативно-диагностичния блок, и неговият екип разполагат с друга единствена по рода си апаратура за нашите ширини. Тя позволява чрез цикъл изследвания да се даде прогноза за заболяването. ”Целта ни е да се блокира генетичното нарушение. Благодарение на съвременните препарати днес може да се прекъсне механизмът, който води до заболяването”, разяснява професорът. Специалистите от здравното заведение участват в много нови научни разработки и клинични изследвания, сред чиито очаквани резултати са и клетъчна ваксина за пациенти с миелома, възможността за лечение на простатата и на дебелото черво с генни ваксини, за което в националната хематология работят отдавна заедно с онкологията и със съответните центрове в САЩ.

Проф. д-р Ставри Тошков, изпълнителен директор:

Както миналата година, така и 2013-а  болницата ни ще приключи без задължения въпреки скъпите изследвания, недофинансираните клинични пътеки и в сферата на нашата работа. Закономерно е, че именно ние лекуваме най-тежките случаи в България, никъде другаде не се прави високодозова химиотерапия, не се прави и автоложна и алогенна трансплантация на пациенти над 18 години. Ние вече имаме над 362 автоложни и 35 алогенни стволовоклетъчни трансплантации. Успеваемостта е съпоставима с най-добрите клинични центрове в Европа. Дейностите, осъществявани тук, отговарят на европейските изисквания за добра клинична и лабораторна практика. Спазва се универсален стандарт - както се работи тук, така се работи във Франкфурт, Бостън, Лисабон. Но в нашата болница пациентът не плаща нито лев, докато стойността на същите трансплантации във Франция или Германия е 150 000 евро.

Източник: www.jivotatdnes.bg
Дата на статията при източника: октомври 2013
Преглеждания: 3332 | Добавено от: beccherelli | Тагове: нсбалхз, хематология, национална хематология, дървеница | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
Раздели


=> Новини и статии

=> Електронна библиотека

=> Обяви за лекарства

Полезни връзки


Блог за емоциите на моята Подкрепа по време на лечението

Българско Сдружение Лимфом

Facebook на Сдружение Лимфом

Група за взаимопомощ към Българско Сдружение Лимфом

Facebook група за споделяне и подпомагане на пациенти с лимфом

Информация за Лимфом

Европейска Коалиция на Онко Пациенти

Натурално лечение

Търси
Подкрепи с дарение
Сайтът се поддържа с лични средства. Ако искате да го подкрепите, можете да го направите тук:


Реклами
Статистики