Всичко за Лимфом Всичко за лимфом

В този сайт можете да намерите информация за лимфом.
Симптоми, видове, диагностициране, лечение, химиотерапия, хранителни добавки, мнения и препоръки.
Добре дошъл, Guest | 21.02.2018 | 13:45
МЕНЮ
Реклами
Начало » 2012 » Септември » 28 » "Майчин дом" и "Александровска" събират стволови клетки съвместно
16:02
"Майчин дом" и "Александровска" събират стволови клетки съвместно
Статиите са от пролетта на 2011 г. и цифрите в тях са към онзи момент.
 
стволови клетки майчин дом   Информация от СБАЛАГ "Майчин дом":

   "Доброволно даряване на стволови клетки ще помага на деца с онкохематологични проблеми


   В резултат на съвместна дейност между УМБАЛ „Александровска болница и СБАЛАГ „Майчин дом”, по „Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007-2013г.” са събрани над 30 проби
 
   Над 30 проби на доброволно дарени стволови клетки от кръв от пъпна връв са събрани вече от Университетската АГ болница „Майчин дом” и предоставени за валидиране на технологията, обработка, тестване и съхранение в Националната публична банка за стволови клетки в УМБАЛ ”Александровска”.
   Този проект, в рамките на „Национална програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007-2013г.” се осъществява на база договор сключен между директорите на двете болници проф. д-р Л. Трайков („Александровска”) и доц. д-р В. Златков („Майчин дом”), съобщи ръководителят на програмата проф. д-р Елисавета Наумова. За реализация на програмата работят биотехнологът Валентина Атанасова и акушер-гинеколозите д-р Мария Атанасова и д-р Сергей Славов.
   Знае се, че стойността за вземането, обработката и съхраняването на стволови клетки е доста висока и не всяко семейство може да си го позволи. В тази програма майките доброволно даряват кръвта от пъпна връв без да заплащат за процедурата. По този начин освен за нуждите на своите деца, те даряват безвъзмезно стволови клетки и за пациенти, при които са налице медицински причини за извършване на алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки.
   В тази връзка всяка родилка, желаеща да стане доброволен донор, подписва информирано съгласие и получава информация за какво могат да бъдат използвани стволовите клетки, какви заболявания могат да се лекуват.
   Акушер-гинеколозите от „Майчин дом” са обучени и ангажирани със самия процес по взимането на кръвта от пъпна връв, която тя предават на биотехнологът Валентина Атанасова. Тя изолира, обработва и замразява пробите, което трае няколко часа.
Надеждността на всеки донор е гарантирана, защото преди това от майката се вземат проби за изследвания на СПИН, сифилис, хепатити и други бактериални и вирусни инфекции. Тъй като дарените стволови клетки са предназначени за алогенна трансплантация се прави и HLA – типизиране (за съвместимост). Годните за трансплантация стволови клетки трябва да отговарят на определени критерии, което изисква валидирането на технологията по вземането, обработката, тестването и съхранението им да се извърши върху 50 единици кръв от пъпна връв, коментира доц. Анастасия Михайлова, контролираща качеството в банката.
   Съхранените доброволно дарени стволови клетки ще бъдат използвани за лечение на деца с онкохематологични проблеми, разясни проф. Наумова. Колкото по-голяма е банката, толкова по-голяма е вероятността да се намери подходящ донор за нуждаещ се пациент. Затова не само вземането на материал, а психологическата дейност, свързана с убеждаването на майките е особено важна, коментира д-р Мария Атанасова."

Източник: www.maichindom.com
   " Борят рак и множествена склероза.
 
   Извлек на стволови клетки от кръвта на пъпна връв лекуват успешно някои видове рак на кръвта и неврологични заболявания като множествена склероза, обясни доц. д-р Анастасия Михайлова от банката за стволови кетки в Александровска болница. При необходимост след преливането им те могат да се превърнат в кръвни, нервни и мускулни клетки и така да спасяват хора от най-тежки и злокачествени заболявания, обясни специалистката. На практика стволовите клетки са резервните части на нашия организъм, защото са универсални. Освен от костния мозък и от кръвта на пъпната връв на новородено те могат да бъдат извлечени, макар и в по-малки количества, от сърцето, черния дроб и дори от зъбите."
 
Източник (съкратена): www.monitor.bg

   Допълнителна информация от приятел, на който предстои раждане в „Майчин дом”:
 
   „Информираното съгласие представлява информация за това какво представляват самите стволови клетки и за какво се използват, най общо казано. Към него има декларация, в която заявяваш, че в момента на даряването се отказваш от тези клетки и нямаш никакви претенции върху тях. Те могат да се използват както за трансплантация, така и с научни цели.
   Съгласяваш се, че никаква информация относно събирането, съхранявато и използването на клетките няма да ти бъде предоставена. Заявяваш, че може да се откажеш от даряването дори в последния момент, нищо че е подписано информирано съгласие.
   Има и трети документ, който описва кой е бащата, обща медицинска история на майката и бащата, както и медицинска история, заедно с приемани медикаменти за последните 12 месеца. Въпросите са такива, че се отбелязва "да" или "не" и където е отбелязано "да" без значение за майката или бащата се попълват допълнителни подробни бележки. След това ти разяснват как става самото събиран на стволовите клетки.
   Питат дали ще се ражда с избор на екип или не, ако е с избор на екип лекаря трябва задължително да бъде уведомен, и те се свързват с него, а когато не е, още при приемането си задължена да кажеш, че имаш подписано информирано съгласие за даряване на стволовите клетки и те само проверяват в някаква база данни, в която фигурираш. Почти веднага пристига екип, който да извърши взимането на кръвта от пъпната връв.
   Оказва се, че има много условности около събирането и съхраняването на стволовите клетки от пъпнята връв: 1. Количество извлечена кръв; 2. Броят на стволови клетки в това количество; 3. Установяване, че не е замърсена по време на вземането или по други причини; 4. Годността на клетките; 5. Процедурата по самото замразяване. 6. Определяне на генотипа на клетките.
   След размразяване някои клетки ще са умрели. Почти никога клетките взети от 1 пъпна връв не стигат за трансплантацията им на 1 възрастен човек, в повечето случаи се използват клетките от 2 донора, т.е. трябва да има първо съвместимост между донороите и после между реципиента и донорите... Възможно в най-кратко време преди раждането (3 седмици – 1 месец) се взима кръвна проба от майката за изследване на всякакви вируси (т.е. изброиха ми много) и техните типове, много по-подробно, отколкото подобното на това изследване при регистриране на бременност (СПИН, хепатит и др).”
 
 Ще има още по темата!
Преглеждания: 4048 | Добавено от: beccherelli | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
Раздели


=> Новини и статии

=> Електронна библиотека

=> Обяви за лекарства

Полезни връзки


Блог за емоциите на моята Подкрепа по време на лечението

Българско Сдружение Лимфом

Facebook на Сдружение Лимфом

Група за взаимопомощ към Българско Сдружение Лимфом

Facebook група за споделяне и подпомагане на пациенти с лимфом

Информация за Лимфом

Европейска Коалиция на Онко Пациенти

Натурално лечение

Търси
Подкрепи с дарение
Сайтът се поддържа с лични средства. Ако искате да го подкрепите, можете да го направите тук:


Реклами
Статистики