Всичко за Лимфом Всичко за лимфом

В този сайт можете да намерите информация за лимфом.
Симптоми, видове, диагностициране, лечение, химиотерапия, хранителни добавки, мнения и препоръки.
Добре дошъл, Guest | 21.02.2018 | 14:21
МЕНЮ
Реклами
Начало » 2012 » Септември » 17 » Светът отбелязва деня за борба с Лимфома
15:18
Светът отбелязва деня за борба с Лимфома
Ден на лимфома   Светът е посветил датата 15 септември на борбата с Лимфома. Статистиката показва, че на всеки 24 часа някъде на земното кълбо се регистрират 1000 нови случая на болни от страшната болест, докато 95% от хората не знаят нищо (или имат много малко познания) за проблема.

   Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота рак. Той засяга най-често лимфните възли, където т.нар. лимфоцити започват да се размножават неконтролируемо. След натрупването им в лимфните възли, процесът обхваща други лимфни зони и след време "навлиза" в съседни органи. 
  
   Независимо от това, че по света повече от 1 млн. души живеят с този вид рак и всеки ден се регистрират нови 1000 заболели, статистиката показва, че много малко (под 30%) от хората имат достатъчно информация за симптомите на болестта. Това прави ранното диагностициране трудно и намалява вероятността от излекуване.

   Изследванията сочат още, че при 40% от пациентите поставянето на правилната диагноза е отнело два или повече месеца, при 11% от тях е била необходима около година, при 2% са били нужни повече от 4 години. Над 55% от диагностицираните са отишли на лекар с вече налични симптоми, а 19% от тези пациенти са подозирали, че са болни от лимфом.

   Най-често срещаните симптоми на лимфом са безболезнено подуване на лимфните възли, нощно изпотяване, повишена температура с неизяснен произход, безпричинна загуба на тегло и отпадналост, кашлица или задух, постоянен сърбеж по тялото. Лекарите напомнят , че нито един от тези симптоми не е гаранция за наличието на лимфом.

   От лимфом най-често страдат хора в активна възраст между 45 и 60 години. Но "подмладяването" на болестта е факт, с които лекарите се съгласяват. Заедно с рака на кожата (меланом) и този на белия дроб, неходжкиновият лимфом е един от най-бързо развиващите се видове рак.

   Науката все още не е разгадала напълно причините за болестта. Съвременните методи за лечение включват т.н. прицелна терапия, която атакува избирателно само злокачествените клетки. За тежките случаи се налагат трансплантации на стволови клетки.

   Здравната каса в България поема изцяло лечението на лимфома, както и на останалите злокачествени заболявания.
Преглеждания: 1017 | Добавено от: beccherelli | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
Раздели


=> Новини и статии

=> Електронна библиотека

=> Обяви за лекарства

Полезни връзки


Блог за емоциите на моята Подкрепа по време на лечението

Българско Сдружение Лимфом

Facebook на Сдружение Лимфом

Група за взаимопомощ към Българско Сдружение Лимфом

Facebook група за споделяне и подпомагане на пациенти с лимфом

Информация за Лимфом

Европейска Коалиция на Онко Пациенти

Натурално лечение

Търси
Подкрепи с дарение
Сайтът се поддържа с лични средства. Ако искате да го подкрепите, можете да го направите тук:


Реклами
Статистики