Всичко за Лимфом Всичко за лимфом

В този сайт можете да намерите информация за лимфом.
Симптоми, видове, диагностициране, лечение, химиотерапия, хранителни добавки, мнения и препоръки.
Добре дошъл, Guest | 21.02.2018 | 14:10
МЕНЮ
Реклами
Начало » 2012 » Октомври » 16 » Как да се храним, ако имаме неутропения
13:00
Как да се храним, ако имаме неутропения
НеутрофилИма много ефективни лекарства за химиотерапия за лечение на лимфом и продължават изследванията, за да намерят най-добрите лекарства и комбинации от лекарства, за да се използват. Химиотерапията работи като убива злокачествените лимфомни клетки, но за съжаление - и неизбежно - те засягат и други клетки в тялото, които се делят бързо. Ето защо хората изпитват странични ефекти. Почти всички странични ефекти от химиотерапията се появяват, защото някои от нормалните клетки в организма са временно спрени от деление поради лекарствата. Броят на тези клетки спада и телесните тъкани, които съставляват те, не са в състояние да работят толкова добре за известно време.
 
Защо съм изложен на риск от инфекция от храната?
 
Както лимфома, така и химиотерапевтичните лекарства могат да доведат до това костния мозък да създава по-малко нови кръвни клетки, отколкото при нормални условия. При спад на броя на кръвните клетки можете да станете по-склонни към развитие на инфекции. Това е така, защото има по-малко неутрофили, които са бели кръвни клетки, които обикновено ни помагат да се преборим с инфекциите. Този недостиг на неутрофилите се нарича "неутропения". Стойността на показателя на бройката на по-малко от 2 единици се счита за нисък. Ако стойността е по-малко от 0,5, то имаме налице остра неутропения.
 
Друг нежелан ефект на лекарствата за химиотерапия (и при лъчетерапия на торса) е ефектът, който имат върху клетките на лигавицата на червата. Тези процедури могат да направят лигавицата на червата по-податлива на  инфекциозни организми, които много храни и напитки съдържат. Тези микроби могат да стигнат до кръвообращението и да предизвикат инфекция.
Яденето на храни, които са развалени или храни, които естествено съдържат малки количества на бактериални или гъбични организми, като живо кисело мляко или някои сирена, следователно ще ви поставят в риск от развитие на инфекция, докато сте на тези лечения. Ако, освен това, имате и неутропения, то вие сте много по-малко в състояние да се борите с една инфекция, след като тя веднъж навлезе в организма.
 
Какво мога да направя, за да предотвратя появата на инфекции от храната?
 
Има два начина за намаляване на риска от развитие на инфекции, причинени от храна, когато имате неутропения. Първият начин е да се следват стриктни насоки за боравене с храни и хранителна подготовка. Вторият е да се опитате да избягвате храни и напитки, за които е известно, че съдържат значителен брой бактериални и гъбични организми. Освен това трябва да бъдете особено бдителни при хранене извън дома. Има много съвети за добри практики за хигиена на храните. Нашият нов информационен лист за безопасност на храните, когато сте неутропеничен обобщава насоки за хранене и пазаруване на храна, съхранение, подготовка и готвене у дома (приложен по-долу).
 
Какви храни трябва избягвам, ако имам неутропения?
 
Различни болници имат различни препоръки за това точно кои храни трябва да се избягват, когато имате неутропения. Ако вашият медицинския екип казва, че имате остра неутропения, може да бъдете още по-ограничен в това, което може да ядете, но трябва да получите допълнителна консултация от болницата.
Колко дълго трябва да следвате този съвет ще зависи от това какъв тип лечение имате и кръвните ви показатели. След трансплантация на стволови клетки, например, може да се наложи да продължите да бъдете особено внимателни, за срок до 6 месеца след трансплантацията. Въпреки че трябва да бъдете внимателни, за да се избегне хранително отравяне, също така е много важно да имате колкото се може по-добра диета за максимално подпомагане на възстановяването си.
 
Неутропения храни

Превод от: www.lymphomas.org.uk

   За по-пълна оценка на храните, спазване на диета и въздействието на различните храни върху организма, можете да прочетете на страниците "Диета при рак" и "Рейтинг на храните".
 
Преглеждания: 4142 | Добавено от: beccherelli | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
Раздели


=> Новини и статии

=> Електронна библиотека

=> Обяви за лекарства

Полезни връзки


Блог за емоциите на моята Подкрепа по време на лечението

Българско Сдружение Лимфом

Facebook на Сдружение Лимфом

Група за взаимопомощ към Българско Сдружение Лимфом

Facebook група за споделяне и подпомагане на пациенти с лимфом

Информация за Лимфом

Европейска Коалиция на Онко Пациенти

Натурално лечение

Търси
Подкрепи с дарение
Сайтът се поддържа с лични средства. Ако искате да го подкрепите, можете да го направите тук:


Реклами
Статистики