Всичко за Лимфом Всичко за лимфом

В този сайт можете да намерите информация за лимфом.
Симптоми, видове, диагностициране, лечение, химиотерапия, хранителни добавки, мнения и препоръки.
Добре дошъл, Guest | 21.02.2018 | 14:19
МЕНЮ
Реклами
Начало » 2017 » Юни » 23 » Хематологични болници в България и чужбина. Второ мнение.
15:35
Хематологични болници в България и чужбина. Второ мнение.

Хематологични болници в България и чужбина
Търсене на второ мнение

Второ мнение при хематологично заболяване

  Пациентите имат право, а в повечето случаи е и препоръчително, да поискат второ медицинско мнение. То цели не само да осигури и гарантира правилна диагноза и лечение, но и чрез него да се постигне максимално добър резултат за всеки пациент до пълното му излекуване. Ползата от „второ мнение“ може да бъде и потвърждението, че избраният лечебен план е наистина най-добрият. 

  Общо взето, търсенето на „второ мнение“ може да помогне като увеличи вариантите и помогне за по-лесното взимане на решение, с по-голяма увереност. Би могло да се приеме, че допълнителното мнение е задължително в онкологията. Осигуряването на второ лекарско мнение е допълнителна гаранция за действията на всеки лекар, надежден начин да се избегнат случайни пропуски, да се елиминират възможни прояви на некомпетентност или допуснати технически грешки. То е валидно отделно и за самото хистологично изследване. Където и да сте го направили, в която и болница в страната да са Ви изследвали, замислете се дали да не го проверите още веднъж, съответно в специализирана болница или клиника, където лекарите са тясно профилирани.

  Експертите в онкосектора стигат до заключението, че ако двете мнения не съвпадат, трябва да потърсите и трето мнение. Когато пациентът реши да търси „второ мнение“, първо трябва да провери мястото, специалиста, да уговори час за консултация. Също толкова важно е пациентът да провери и си запише точно какви документи ще са необходими на лекаря, за да извърши консултацията—епикризи, рентгенови снимки, блокчета. Може да са необходими и CD-та на някои от направените изследвания. Пациентът не бива да забравя, че обикновено всяка подобна консултация завършва с писмен доклад. Много е важно началото на лечението Ви да започне с абсолютно доверие в лекуващия лекар и да бъдете уверени, че сте получили най-оптималния вариант на лечение за Вашата конкретна диагноза.

  Много хора са ми писали с въпрос къде да се обърнат за второ мнение при диагностициране или консултация преди или по време на лечение. Затова се опитах да събера списък с болници и имена на лекари в тях, към които пациентите могат да се обръщат за платени консултации. 

  Списъкът вероятно не е пълен, нито изчерпателен, но ще разчитам на коментари от пациенти, за да бъде допълван с имена на квалифицирани лекари, от които пациентите са оставали доволни и биха препоръчали на други хора.

  Повече за това какво трябва да знаете преди да започнете лечението, за избора на хематолог и лечебното заведение, можете да намерите на страницата на Българско Сдружение Лимфом тук => "Преди лечението".

 

  Основни лечебни заведения, акредитирани за лечение на онко-хематологични заболявания в България:

 

 1. Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания ЕАД,  Дървеница, София (НСБАЛХЗ)

  Уебсайт: www.registarnazdraveopazvaneto.com

 

 1. Клиника по хематология, УМБАЛ ”Александровска”, София 

Началник клиника по хематология: доц. д-р Евгений Хаджиев, дм

Уебсайт: www.alexandrovska.com

 

 1. Клиника „Хематология и Онкология” към Военномедицинска академия, София (ВМА)

Началник клиника: проф. д-р Юлиан Райнов, дм

Уебсайт: www.vma.bg

 

 1. Клиника по хематология и онкология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, София

Началник клиника:  проф. д-р Дончо Байчев Пейчев, дм

Специалист клинична хематология: д-р Васил Хрисчев

Уебсайт: www.rilski.com

 

 1. Клиника по хематология на УМБАЛ „Света Марина”, Варна

Началник клиника:  проф. д-р Лиана Герчева, дм

Уебсайт: www.svetamarina.com

 

 1. Клиника по хематология на УМБАЛ ”Свети Георги”, Пловдив

Началник клиника:  проф. д-р Стефчо Горанов, дм

Уебсайт: www.unihosp.com

 

 1. Клиника по хематология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, Плевен

Началник клиника: доц. д-р Николай Цветков, дм

Уебсайт: www.umbalpleven.com

 

 1. Хематологична болница „Йоан Павел”, София

Уебсайт: www.sbaljoan-pavel.com

 

 1. Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, София

Уебсайт: www.tokudabolnica.bg

 

 1. Ръководството на Българско медицинско сдружение по хематология:

Уебсайт: www.bulgarian-hematology.com

 

 1. Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания СБАЛДОХЗ, София (към УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”)

СБАЛДОХЗ е единствената специализирана болница в страната, в която се осъществяват пълен обем от диагностични и лечебни мероприятия при деца от 0 до 18 годишна възраст с кръвни заболявания и солидни тумори. Към нея е разкрит и функционира пълноценно първият в Република България сектор за трансплантация на костен мозък /трансплантация на хемопоетични стволови клетки/.

Уебсайт: www.sbaldohz.com

 

  Ако искате да бъдете полезни за други пациенти и сте доволни от своя лекар, оставете коментари отдолу, за да знаят къде и към кой могат да се насочат пациенти, които сега започват своята борба с болестта. Ще допълвам информацията своевременно, ако има промяна или някой ме уведоми за промяна.

 

Няколко клиники в Германия:

 

  Пациент сподели с мен данните за контакт на 2 клиники, до които той се допитва за второ мнение. Ето неговите думи:

  „Едната е въздесъщата университетска клиника в Кьолн, където са GHSG (German Hodgkin Study Group – Германската Група за Изучаване на Ходжкин , а другата в Есен. От Есен, като че ли бяха по-отзивчиви и ми обърнаха по-голямо внимание, докато от Кьолн бяха лаконични и доста се забавиха с отговора. И при двете мнението струваше около 660 EUR. Комуникацията минаваше през служителите на международните им офиси и не съм контактувал директно с лекари.“

 

 1. Medizinisches Versorgungszentrum des Universitätsklinikums Köln gGmbH

International Office

Joseph-Stelzmann-Straße 24

50931 Köln, Germany

E-Mail: international-office@uk-koeln.de

website: www.uk-koeln.de

 

 1. Universitätsklinikum Essen (AöR)

Foreign Patient Service

Hauptverwaltung, Raum 0.40

Hufelandstraße 55, D- 45147 Essen

E-Mail: foreign-patient-service@uk-essen.de

website: www.uk-essen.de

 

  По време на моето лечение, моята любима Подкрепа беше изпратила запитване до лекари в САЩ, за да попита за второ мнение. От там я увериха, че за моето състояние и диагноза, българските лекари са назначили правилното лечение. Препоръчаха да се обърнем за консултация също към GHSG (German Hodgkin Study Group – Германската Група за Изучаване на Ходжкин), защото те са най-добрите специалисти в тази област. От тях също получихме потвърждение за лечението. Ето още 2 контакта, като първият е сходен с единия от предходните два.

 

 1. Кlinik I für Innere Medizin

Prof. Dr. med. Peter Borchmann

Uniklinik Köln, Haus 16, Kerpener Str. 62, 50937 Köln

E-Mail:peter.borchmann@uk-koeln.de

website: www.innere1.uk-koeln.de

 

 1. Klinikum der Universität München - AöR, 81366 München

International Patient Office

Abteilung Patientenmanagement und Unternehmensteuerung

Dr. med. Matthäus Bauer, MBA

E-Mail: mbauer@med.lmu.de

website: www.klinikum.uni-muenchen.de

 

Няколко клиники във Франция:

 

  От пациент, който се е лекувал във Франция, имам списък с 3 болници. И трите болници са в Париж и лекуват пациенти с лимфом. За първите две са посочени и конкретни лекари, при които се е лекувал пациентът и е останал доволен, като там е преминал лечение чрез автоложна трансплантация на стволови клетки.  

 

 1. Dr Lise WILLEMS, Hôpital Cochin, Paris

e-mail: lise.willems@cch.aphp.fr

website: www.aphp.fr

 

 1. Dr. Bruno VARET, Hôpital universitaire Necker-Enfants maladies, Paris

e-mail: b.varet@nck.aphp.fr

website: www.aphp.fr

 

 1. Hématologie-Oncologie, Hôpital Saint-Louis, Paris

website: www.hopital-saintlouis.aphp.fr

 

  

Консултация и второ мнение в Турция:

 

  Към момента имам данни за една болница - Анадолу Медицински Център в Истанбул.

  Пациентът, който ми даде информацията се свързва с тях посредством фирма посредник, която има офиси в София и Пловдив. Там са доволни от работата на професор Зафер Гюлбаш и ходят при него на преглед. Според тях, услугата е безплатна, фирмата запазва час, а пациентът плаща само прегледа на място, който е около 200 лв. Те пътуват до Истанбул, за да минат преглед на място, но може да се поиска второ мнение по документи, които се изпращат от тук. На сайта има повече подробности.
Уебсайт: www.anadolubg.com

 

  Ако искате да бъдете полезни за други пациенти и сте доволни от своя лекар, оставете коментари отдолу, за да знаят къде и към кой могат да се насочат пациенти, които сега започват своята борба с болестта. Ще допълвам информацията своевременно, ако има промяна или някой ме уведоми за промяна.

   Ако не искате или не можете да напишете коментар отдолу, можете да ми пишете на страницата "За контакт".

 


 

Второ мнение при разчитане на резултат от PET/CT скенер

  Освен диагностицирането и лечението, от изключителна важност е и правилното разчитане на резултатите от началното, междинното или крайното изследване с ПЕТ скенер, което така широко се ползва вече. Писал съм как са минавали моите прегледи с ПЕТ скенер в София и Варна, но това, което не съм писал е затрудненията и объркването, което имаше при разчитане на резултатите ми след трансплантацията. За това ми беше нужно второ мнение за разчитане.

  Известно време след автоложната трансплантация на стволови клетки, която преминах след рецидивиране на лимфома ми, трябваше да направя контролен ПЕТ скенер, за да се прецени успехът на лечението. Направих го в Александровска болница и резултатът беше притеснителен. Заключението сочеше евентуален остатък от лимфома - имах чисти лимфи, но отчетени гранични стойности в дробовете (SUV 2 и по-малко от 2). Липсата на категорично заключение ни накара да потърсим второ мнение за разчитането и потърсихме доц. Кирова (Токуда болница) и проф. Костадинова (Александровска болница). Тяхното допълнително разчитане ни успокои донякъде, защото изказаха предположение за пневмония, а не за рецидив на болестта. Последва лечение на пневмония и повторен скенер след месец, който показа, че са били прави. Ако не бях потърсил тяхното мнение, може би щях да бъда класифициран отново като болен.

 

  Ето кратък списък на знаковите специалисти, които можете да потърсите за второ мнение при разчитане на PET скенер:

 1. Проф. д-р Ирена Костадинова, д.м.
  От декември 2015 г. - Началник Клиника по нуклеарна медицина, Сити Клиник Онкологичен център, София
  Уебсайт: www.acibademcityclinic.bg

 

 1. Проф. д-р Галина Иванова Кирова – Недялкова, д.м.
  Завежда клиниката по Образна диагностика от основаването на Токуда Аджибадем Болница София
  Уебсайт: www.tokudabolnica.bg

 

 1. Проф. д-р Мариана Гарчева-Цачева, д.м.
  Клиника по нуклеарна медицина в Сити Клиник Онкологичен център, София
  Уебсайт: www.acibademcityclinic.bg

 

 1. Ръководство на Българското дружество по Нуклеарна Медицина:

Уебсайт: www.nucmedbg.com

 

  Едно интервю-разговор с проф. Костадинова за нуклеарната медицина в България - "Проф. Ирена Костадинова: Нуклеарната медицина е изключително перспективна".

  Коментари от VI Балкански конгрес по нуклеарна медицина, провел се в София през април, 2017 - "VI Балкански конгрес по нуклеарна медицина".

 

Източници:
www.onkologiabg.com
www.lymphom-bg.com
www.zdravennavigator.bg

Преглеждания: 1282 | Добавено от: beccherelli | Тагове: второ мнение, списък с хематологични болници | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
Раздели


=> Новини и статии

=> Електронна библиотека

=> Обяви за лекарства

Полезни връзки


Блог за емоциите на моята Подкрепа по време на лечението

Българско Сдружение Лимфом

Facebook на Сдружение Лимфом

Група за взаимопомощ към Българско Сдружение Лимфом

Facebook група за споделяне и подпомагане на пациенти с лимфом

Информация за Лимфом

Европейска Коалиция на Онко Пациенти

Натурално лечение

Търси
Подкрепи с дарение
Сайтът се поддържа с лични средства. Ако искате да го подкрепите, можете да го направите тук:


Реклами
Статистики