FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Transplant BLA

Алогенна трансплантация – книжка за пациента

Трансплантация на хемопоетични стволови клетки
Информационна книжка за пациенти и техните близки

  Трансплантацията е път , който не се извървява самостоятелно. Трябва да вярвате, да се доверите. Трябва да има  диалог.

Доминик Девy

Какво е трансплантация на костен мозък?

Трансплантацията на стволови клетки от костен мозък е медицинска процедура, която цели заболелият костен мозък да бъде заменен от нови специализирани стволови клетки, които да възстановят тъканта.

Съществуват два основни типа трансплантация на тези стволови клетки – автоложна, при която на пациента се трансплантират негови собствени стволови клетки, и алогенна, при която на пациента се преливат стволови клетки от друг донор.

Трансплантацията е процес със строго определени етапи, но лечението е специфично за всеки пациент и може да отнеме от няколко седмици до месеци, преди да бъде завършено. Най-често трансплантацията на стволови клетки, получени от костния мозък и/или периферна кръв, се препоръчва при пациенти с левкемия, множествен миелом и някои видове лимфом. Понякога тя се използва и за лечението на генетични заболявания, свързани с кръвта.

По време на трансплантацията на стволови клетки, заболелият костен мозък бива унищожен чрез химиотерапия и/или лъчетерапия, и новите специализирани клетки го заместват, за да се превърнат в здрав костен мозък.

Какво съдържа информационната книжка?

 Книжката съдържа пълна информация за алогенната трансплантация с клетки от донор. Можете да научите повече за костния мозък и неговата роля в тялото, както и каква е подготовката, как преминават трансплантациите.

Научете и отговорите на често задавани въпроси, като:

  • Как се взема решение за извършването на трансплантация?
  • Може ли изходът да бъде предвиден?
  • Носи ли трансплантацията риск за живота?
  • Някой трансплантационни екипи по-добри ли са от други, дали да провеждам лечението си в друга страна ?
  • Кога ще знам, че трансплантацията е успешна? Това означава ли, че съм излекуван?

Разберете и какви са рисковете, възможните усложнения и начини за лечението им.

  Подробно описание на процеса и етапите, през които се преминава при автоложна трансплантация на стволови клетки можете да прочетете на страницата “Автоложна трансплантация“, а файлове с пълни текстове и брошури за автоложна трансплантация можете да свалите от страницата за брошурите.

 Аз преминах през автоложна трансплантация през 2013 година и пиша за това на страницата “Моят рецидив и трансплантация“.

  Цялата информационна книжка можете да изтеглите от бутона отдолу:

Свали "Трансплантация - книжка за пациента" Stem-Cell-Transplant.pdf – свалено 166 пъти – 6 MB

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Какво представлява периферната невропатия? Периферната…