FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Билки и подправки

Билки и имуностимуланти след рак

Да подсилваме ли имунната система след края на лечението?

 Това беше един от най-често задаваните ми въпроси от хора, които са свършили терапия и са постигнали ремисия. И аз им казвах моето мнение, какво съм проучил и какво правя за себе си. Подчертавам, че приемането на билки и добавки е мой личен избор и не го натрапвам на никого. Споделям опита си, защото много хора са ме питали за това. Решението ми е взето въз основа на четени медицински статии, правени проучвания и достъпно знание.

Препоръчвам всеки да проучи и избере за себе си какво да прави и дали да прави нещо изобщо, както и какви продукти да ползва, ако реши. Обсъдете това с лекуващия си лекар също. Много от добавките на пазара са скъпи, ненужни и не вършат никаква работа. 

 След лечението 

 След края на терапиите или няколко месеца след възстановяването от трансплантация (която става все по-често прилагано лечение), човек започва да си задава поне няколко въпроса:

 • Трябва ли да правя нещо, за да изчистя тялото си от химията?
 • Да подсилвам ли имунната си система?
 • Какво мога да ползвам за подкрепа на тялото и имунитета?
 • Има ли значение начинът ми на живот и навиците ми по отношение на болестта?

След като написах какви „Добавки, витамини и храни съм приемал по време на химиотерапиите си“, тук споделям какви билки и имуностимуланти използвам вече 5 години след автоложната трансплантация на стволови клетки, през която минах в края на 2013.

За себе си реших, че след трансплантацията е добре да приемам билки, да изчистя тялото си от токсините и химията и да стимулирам и нормализирам имунната си система с природни средства. Разбира се, месеци след като се бях възстановил.

Лекарствата оставят дълготрайни следи в тялото и органите ни и смятам, че след като ги оставим да си свършат работата и изчистят раковите клетки, ние трябва да си свършим нашата работа и да изчистим следите от „химията“ доколкото е възможно.

 Например, след края на лечение, често се случва да има остатъчни неактивни лимфни възли, които са с „унищожени“ ракови клетки, които е добре да бъдат изведени от тялото или изчистени. Аз имах такива възли, които с течение на времето спаднаха, разнесоха се и вярвам съм ги изчистил от тялото си.

Химиотерапията и имунопотискащите лекарства ни правят податливи на повече инфекции, с които тялото се справя по-трудно, а някои дори хронифицират. Тривиалните вирусни болести могат да ни нанесат сериозни щети и е добре да имаме съюзник срещу тях.

Какви билки ползвам

От есента на 2014, повече от половин година след трансплантацията си започнах да пия билкови смеси, приготвени от Цонка Даскалова от билкова аптека „Розмарин“. Повече информация за аптеката тук.

Аптека Розмарин
Билков комплект

 В началото преминах през 2 курса по 2 месеца (т.е. 2 пъти по 1 плик от нея, който стига за 2 месеца) с комплект билки за очистване на лимфната система “Детокс Лим“, за да отделя мъртви ракови клетки. После направих няколко курса с комбинация за очистване на белите дробове – „Детокс П“, защото там ми е слабо място, където се появи и рецидивът ми след първата ремисия.

 След това продължих с един комплект от 15-тина билки, който тя прави – „Антиоксидант 5“. Него ползвам и до днес, но понякога отново използвам и комбинацията за белите дробове. Други хора може да имат други слаби места, затова е добре да се проведе консултация на място и да се избере подходящата комбинация. Билките се варят всеки ден и се изпиват на следващия. В годината правя почивка от един месец.

 Разбира се, има и други места, на които предлагат билкови смеси. Всеки може да потърси или проучи и избере нещо за себе си. Пробвал съм и смесите на аптеки Дикрасин в София. Други предпочитат билковите смеси от специализираната билкова аптека на ул. Поп Богомил в София. Чувал съм добри отзиви и за трите места.

Природни продукти, които взимам през различни периоди (не едновременно)

 Има достатъчно естествени, натурални вещества, които могат да усилят имунитета или да укрепят тялото. Аз приемам различни добавки, които променям през някакъв период, за да не получава тялото едно и също нещо постоянно. Разбира се, хубаво е и да има периоди, в които нищо не се приема, все пак тялото трябва и само̀ да се стабилизира и работи хармонично. Ето кратък списък с основни добавки, които съм ползвал:

✔️ Витамин С

Купувам си такъв с постепенно освобождаване. В комбинация е с цинк, селен и други елементи. Ползите от него са описани на много места.

✔️ Пчелни продукти

Включват пчелен клей, пчелен прашец, можете да пробвате пчелно млечице – изключително силно е. Например, поставям по една чаена лъжичка от пчелен прашец в малко кисело мляко вечер и на сутринта го изяждам на гладно.

✔️ Комбинация от мед и подправки

“Бъркочът” има противовъзпалителен, антиоксидантен и имуностимулиращ ефект. Наскоро попаднах на подобен продукт, който се продава готов – “Златен мед“.

Един буркан захаросан мед се разтваря бавно и постепенно на водна баня и ниска температура на водата. Когато се втечни, към него се добавят в една голяма купа:

 • 100-200 гр. пресен настърган джинджифил, които получавам от около 200-250 гр коренчета (аз обичам да е повече);
 • 100 гр. куркума на прах;
 • 100 гр. млян кориандър на прах;
 • 100 гр. канела на прах;
 • 10 гр. млян черен пипер – за по-добро усвояване на куркумата;

Приема се 3 пъти на ден по една чаена лъжичка. Ето как изглежда и този продукт в магазина.

Златен мед
Златен мед с подправки
Подправките в меда
Подправките в меда

✔️ Масло от черен кимион

Пробвал съм египетско и индийско. Едно от нещата, които ползвам понякога и съм доволен да е част от хранителния ми прием. Повече тук – “Здравница“.

✔️ Масло от бял трън

Поне веднъж годишно си взимам по едно шишенце от 250 мл. за прочистване на черния дроб. Преди взимах от “Здравница“, но сега ползвам нефилтрираното масло на Силтона – www.siltona.bg.

✔️ Златен корен

Приятел ме снабдяваше с направена от него тинктура от Златен корен (Rhodiola rosea), но вече се продава на много места. Подсилва тялото и се бори с умората.

✔️ Зрънца храстовиден бъзак

Набран и изсушен от мен. Взимах по 10-15 зрънца сутрин и 10-15 вечер. Или ги сдъвквам, или ги оставям да престоят във вода и тогава ги приемам. Има и рецепта за сироп със захар. Става въпрос за това – „Вълшебни плодчета бъз“ и това – „Бъзак – sambucus ebulus“.

✔️ Пробиотик

Първият полезен ефект от приемането им е нормализирането на стомашно-чревната микрофлора и настъпването на оздравителни процеси в храносмилателния тракт. Това спомага за подобряване на здравния статус и на други органи и системи. Най-често използвам българския „Ентеросан основен“.

✔️ Зелен чай сенча или матча, японски, органичен

 Зеленият чай съдържа съединения, наречени “полифеноли”, фитохимикали, които имат антиоксидантни, противобактериални, противовирусни и други свойства, които укрепват здравето и се счита за най-здравословната напитка на планетата.

Зелен чай сенча
Зелен чай сенча

 Възпрепятства развитието на невродегенеративни болести като Алцхаймер и Паркинсон, предпазва от ракови болести, понижава нивата на холестерола, намалява риска от съсиреци в кръвоносните съдове, спомага за регулацията на кръвната захар и нивата на инсулина. Има изследване, което доказва, че зеленият чай увеличава химиотерапевтичния ефект на Етопозид, който е една от съставките в химиотерапевтичните протоколи за лечение. Затова НЕ е добре да се пие зелен чай по време  на лечение.

 Аз си поръчвам от един японски сайт, които доставят до България – www.yuuki-cha.com . Българският сайт www.ocha.bg също предлага такива качествени чайове.

✔️ Български билкови чайове

Например мурсалски чай – силно алкални напитки, които балансират киселинната диета, които повечето от нас имаме.

✔️ Splina течен хлорофил

Понякога си купувам една опаковка от този екстракт от течен хлорофил. Две супени лъжици „Сплина“ се равняват на 2 кг. плодове и зеленчуци. Продуктът съдържа повече от 25 витамина. Консумацията на хлорофил насърчава и стимулира здравето на кръвоносната, храносмилателната и имунната системи.

 Повече за продукта, състав и ползите от него – www.edmark.bg .

✔️ Чаша червено вино към храната 😉

Това не е шега. В него се съдържа ресвератрол, който предпазва клетките от липидна пероксидация и свободните радикали. Формулата на ресвератрола е смес от пълна гама антиоксиданти.

✔️ Много вода

Все пак ние сме изградени предимно от вода и не можем без нея. Нужни са ни поне 2 литра на ден, а в горещи дни и повече. Софийската вода е хубава и от чешмата, но ако взимате бутилирана, нека е изворна и алкална (pH > 7) .  Писал съм на страницата “Вода и пречистване“.

✔️ Физическа активност

Не на последно място, добре е човек да обърне внимание на физическата си активност. На страницата „Спорт и физическа активност при лимфом“ можете да разберете повече, както и какъв ефект имат тежките и леките физически упражнения върху имунната система.

 А какво ще ни направи най-здрави?

 Едно трябва да се знае – колкото и идеално да се храни човек, високи нива на стрес или постоянно напрежение могат да причинят големи щети на имунната система и да я сринат. Затова не забравяйте да се радвате, усмихвате, да гледате по-леко на нещата от живота, да се обичате повече, да отделяте време за приятели и семейство, да живеете пълноценно.

Най-дългото проучване на тема здраве и щастие е правено в продължение на 75 г. (Robert Waldinger – Harvard Medical School) и накратко изводите са следните:

Какво ни прави здрави и щастливи, докато живеем живота си? Ако сега искате да инвестирате в бъдещото си най-добро аз, на какво ще посветите времето и енергията си?

Проучването на Харвард е най-дългото проучване върху живота на възрастните, правено някога. В продължение на 75 години, проследихме живота на 724 мъже, година след година ги питахме за работата, семейния живот, здравето им и разбира се, питахме всички, без да знаем как ще се развият историите на живота им.

Най-очевидното послание на това 75-годишно проучване е следното:

Добрите взаимоотношения ни правят по-щастливи и по-здрави. Точка.

Приятели и семейство
Забавление с приятели и семейство е разковничето

Източници:

 1. Lymphoma, Chemotherapy, & Antioxidants – www.pinestreetfoundation.org
 2. Komplementäre und alternative Therapieverfahren – www.onkopedia.com/de/news/komplementaere
 3. Evaluation of Effectiveness of Herbal Medication in Cancer Care: A Review Study – www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. “What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness” – Robert Waldinger | TEDxBeaconStreet – www.ted.com
 5. Credit title: Photo by freestocks.org from Pexels
 6. Credit end: Photo by Craig Adderley from Pexels
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Лечение и второ мнение в…