FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Щедрост
Щедрост

Благосъстояние чрез щедрост

 Радостта е заложена в нас и често може да бъде намерена по най-неочакван начин. Едни от най-преките пътища за постигане на удовлетвореност, вътрешен мир и радост, са практикуване на щедрост, състрадание и емпатия. Сам съм се убедил в това, но то е и подкрепено с научни доказателства.

 Четирите вериги на благополучието

 Невроученът д-р Ричард Дейвидсън обяснява, че благосъстоянието е умение, което може да се практикува и укрепва. Неговите изследвания доказват, че има (само!) 4 отделни мозъчни вериги, които влияят върху дълготрайното ни благоденствие.

„Четирите ключа към благополучието“1, както той ги нарича са:

 • издръжливост (resilience) – способността ни да се възстановяваме от негативни състояния;
 • нагласа (outlook) – способността ни да поддържаме положителна нагласа;
 • внимание (attention) – способността ни да се съсредоточаваме и да избягваме блуждаещия ум. Тази верига също е независима, но от съществено значение за другите. Тя се развива с медитативни техники;
 • и щедрост (generosity) – способността ни да бъдем щедри.

 Удивително е, че имаме цяла отделна мозъчна верига, посветена на щедростта. Не е чудно, че мозъците ни се чувстват толкова добре, когато помагаме на друг, или когато помагат на нас, или дори само когато ставаме свидетели на това как хората си помагат.

 Колкото и невероятно да е, единият ключ към собственото ни умствено и физическо благосъстояние е способността да бъдем щедри, в широкия смисъл на думата. Тази мозъчна верига е и най-лесна за активиране. Но също както поддържането на тялото ни във форма изисква усилия, така и благосъстоянието има нужда от нашата активност.

 Щедрост

 Днес вече има множество данни, които показват, че когато хората проявяват щедрост и алтруистично поведение, те всъщност активират вериги в мозъка, които са ключови за насърчаване на благосъстоянието. Тези вериги се активират по начин, който е по-траен от начина, по който реагираме на други положителни стимули, като спечелване на игра или спечелване на награда.

 Щедростта не бива да бъде възприемана само като даване на пари. Тя е и във времето, което отделяме за друг, както и в начина по който го правим.
Има много други неща, освен пари, коитo можете да споделите c останалите хора.

 Човешките същества идват на този свят с вродена, присъща доброта. Когато действията ни са насочени към култивиране на доброта и състрадание, ние всъщност не създаваме нещо ново – не създаваме нещо, което не е съществувало. Това, което правим, е да разпознаваме, укрепваме и подхранваме умение, което си е било там от самото начало.

Добротворство Отделянето на време за добри каузи оказва благотворен ефект върху здравето ни.

Мета-анализ на Морис Окун и екип от Университета в Аризона7 установява, че доброволческата дейност намалява риска от смърт с 24% сред хора със сходен здравен статус.

 Щедростта е свързана с по-добро здраве и по-дълга продължителност на живота. Тя е толкова мощен фактор, че според изследователите Дейвид Маклеланд и Карол Киршнит8, само мисълта за това „значително повишава нивата на имуноглобулин А – протеин, използван от имунната система“.

 Мозъците ни непрекъснато се променят съзнателно или неволно – през повечето време неволно. Чрез съзнателното моделиране на ума си, можем да оформим мозъка си по начини, които биха позволили на тази съставка на добруването и благосъстоянието ни да укрепне.

 Щедростта означава не просто да давате на другите нещо, от което ще имат полза, а главно проява на състрадание и добронамереност, при която освен полза, енергията на вашата щедрост дава сила на получаващите.

 Има три вида щедрост:
– даване на материални блага;
– даване на “освобождаване от страх” (което може да включва защита, съвет или утеха);
– духовно даване, което може да включва споделяне на вашата мъдрост, морални и етични учения и да помогнете на хората да бъдат по-самодостатъчни и по-щастливи.

Moжeтe да отделите за някого време, ресурси, да изразите доброта, съчувствие и състрадание.

 Състрадание

„Състраданието е чувство на загриженост, което възниква, когато се сблъскаме с чуждото страдание и се почувстваме мотивирани да видим това страдание облекчено.
Състраданието е това, което свързва усещането за съпричастност със самите актове на доброта, щедрост и други прояви на алтруистични тенденции.“11

 Има поредица от изследвания върху мозъците на будистки монаси, които медитират като създават „състояние, при което любовта и състраданието проникват в целия ум, без други разсъждения или аналитични мисли“. Това е състоянието на състрадание, съпричастност и концентрираното желание да помогнеш на друго същество или да му желаеш само доброто.

 „Веригите в мозъка, които поддържат нашето благополучие, са тясно свързани с различни органи в нашето тяло, но също са свързани и с имунната и ендокринната системи по начини, които имат значение за нашето здраве“, казва д-р Дейвидсън.2

Екстазът на помощника

 Когато помагаме на другите, често изпитваме онова, което се нарича „екстаз на помощника“ – в мозъка ни се отделят ендорфини, което води до еуфорично състояние. Приятното усещане, което получаваме от подпомагането на другите, идва от освобождаването на окситоцин – същия хормон, който се освобождава при майките, когато кърмят. Този хормон е полезен за здравето –  намалява възпалението в сърдечно-съдовата система.

 Този механизъм е ключов и за човешкото оцеляване и дори изцеление при болест, затова страдащите хора по естествен път стават по-състрадателни.

 Доктор Джойс Хоукс (Joyce Hawkes) е биофизик и клетъчен биолог. Тя провежда серия от тестове върху мозъчната си активност, когато стимулира чувството си за състрадание и насочва мисълта си към страдащи хора, като им желае излекуването3.

ЕЕГ Делта вълни
Засилени Делта мозъчни вълни

На снимката се виждат данни от ЕЕГ (електроенцефалограма) на нейния мозък в такъв момент. Сензорите измерват многократно по-високо ниво на Делта вълни на мозъчна активност. Делта обикновено се наблюдава само в дълбок сън, но при напреднали медитатори и когато хората насочват мислите си към пожелание за изцеление на страдащо същество, също има много активност на Делта.

Защо състоянието на мозъка, когато излъчва Делта вълни е важно?

 Делта вълните са изключително важни за оздравителните процеси и имунната система. По време на Делта активност мозъкът и тялото ни са в състояние на абсолютна почивка, като изключват достъпа на информация от външният свят. В такива моменти се отделят биохимичните вещества мелатонин и хормон на растежа, които са отговорни за качествената почивка и възстановяване на организма.

 Лечението и регенерацията се стимулират в това състояние и затова дълбокият възстановителен сън е толкова съществен за оздравителните процеси в тялото10.

 Едно съвсем ново проучване открива, че практикуването на един конкретен вид медитация може да защити вашите гени и да забави процеса на стареене14. Проучването измерва дължината на теломерите при три групи хора преди и след практикуване на медитация.

 Медитацията за “любящo доброжелателство” се фокусира върху култивирането на топли, приятелски чувства към себе си, към любим човек, познат, предизвикателен човек и след това към всички същества13.

 Клетъчното стареене често се определя от дължината на теломерите. Теломерите, разположени в края на хромозомите, са като пластмасовите връхчета на връзките за обувки, които предпазват гените от влошаване твърде бързо с течение на времето. Възрастта и хроничният стрес причиняват износването на теломерите. Скъсените теломери са свързани с множество заболявания, включително рак и сърдечни заболявания.

  Групата, практикуваща “любящo доброжелателство” показала по-малко скъсяване на теломерите от трите групи.

Благосъстояние чрез благодарност

 Все ден обичам да започвам деня си с изказване на благодарност. Да, звучи малко клиширано или отживелица, но усещането за благосъстояние няма да е пълно без усещането за благодарност. Благодарността е признаването на всичко, което ни държи в мрежата на живота и всичко, което прави възможно животът, който имаме, и момента, който преживяваме. Може да помогнете и научите ума си да вижда живота ви по такъв начин.

 Способността ни да се чувстваме благодарни ни позволява не само да приемем реалността на своите обстоятелства, но и да виждаме възможността във всяко преживяване. Всъщност, обичам да изразявам благодарност поне няколко пъти през деня си.

Благодарен

 При проведени изследвания, хората, които изпитват благодарност отчитат повече положителни емоции, повече жизненост и оптимизъм и по-голямо удовлетворение от живота от другите. Отделно от това, при тях се наблюдават по-ниски нива на стрес и депресия.

 Благодарността може да стимулира хипоталамуса, който участва в регулирането на стреса в мозъка. Стимулира се и вентралната тегментална област, която е част от схемите за възнаграждение, които произвеждат удоволствие в мозъка. Изследванията показват, че простият акт на усмивка само за двайсетина секунди може да предизвика положителни емоции, създавайки радост и щастие.

Следната статия е описала подробно какво причинява благодарността: “Благодарността като здравословен навик”. От там е и тази картинка:

Усмивката 

Усмивката пък стимулира отделянето на невропептиди, които работят за преодоляване на стреса и освобождават коктейл от невротрансмитерите серотонин, допамин и ендорфини.

 Серотонинът действа като естествен антидепресант, допаминът стимулира възнаградителните центрове на мозъка, а ендорфините са естествени болкоуспокояващи. Усмивката също така възнаграждава мозъците на онези, които ни виждат да се усмихваме, карайки ги да се чувстват по-добре. Усмивката е заразна, стимулира несъзнателно усмивка у другите, което от своя страна разпространява положителните ефекти.

 Състраданието, благодарността, щедростта и доброволческата дейност буквално правят сърцата и телата ни по-здрави и ни помагат да се лекуваме и да имаме по-смислен, пълноценен и благосъстоятелен живот.

 Около нас е пълно с каузи, които имат нужда да бъдат подкрепени. Изберете най-близката до сърцето си … и се включете. В крайна сметка, помагайки на другите се оказва, че помагаме много повече на себе си.

 Всеки, който не вярва, просто трябва да пробва.

Източници и литература:

Кредит изображение “Добротворство” – страницата „Как беше на български?“.
Текстът е базиран върху „Книгата на радостта – Трайно щастие в свят на промени“ – диалози между Далай Лама и Дезмънд Туту и множество други текстове и изследвания, някои от които са посочени тук:

 1. Richard Davidson – The Four Keys to Well-Being – www.greatergood.berkeley.edu
 2. The Buddhist and the Neuroscientist – What compassion does to the brain – www.theatlantic.com
 3. Science Meets Spirituality with New frontiers in Cell Healing – www.upliftconnect.com
 4. Biophysicist discovers new life after death: Joyce Hawkes at TEDxBellevue – www.youtube.com/watch?v=MyaBeHeRK6M
 5. Книгата на радостта – Трайно щастие в свят на промени“ – Негово Светейшество Далай Лама и архиепископ Дезмънд Туту.
 6. Диалози „Съзнание и Живот“ към едноименния Институт – Mind & Life Dialogues www.mindandlife.org
 7. Volunteering by Older Adults and Risk of Mortality: A Meta-Analysis – Morris A. Okun and Ellen WanHeung Yeung – www.researchgate.net
 8. David C. McClelland & Carol Kirshnit
 9. Щедростта е свързана с усещане за щастие – www.24chasa.bg
 10. Какво представляват мозъчните вълни? – www.neurotrening.com
 11. Thupten Jinpa Phd – A Fearless Heart: How the Courage to Be Compassionate Can Transform Our Lives. “The Book Of Joy”, chapter 7, p. 164
 12. 5 neuroscience hacks for happiness – www.weforum.org
 13. Loving-Kindness Meditation May Protect Your Genes and Slow Aging – www.mindful.org
 14. Loving-kindness meditation slows biological aging in novices: Evidence – www.sciencedirect.com
 15. The Neuroscience of Gratitude and Effects on the Brain – https://positivepsychology.com/neuroscience-of-gratitude/
 16. Your brain on gratitude – https://whyy.org/segments/your-brain-on-gratitude-how-a-neuroscientist-used-his-research-to-heal-from-grief/
 17. 7 Scientifically Proven Benefits of Gratitude – https://www.psychologytoday.com/us/blog/what-mentally-strong-people-dont-do/201504/7-scientifically-proven-benefits-gratitude
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 Тази страница дава информация за…