FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Вторичен годишен профилактичен преглед при джипи

 При установен риск от развитие на диабет, сърдечно или онкологично заболяване, вече пациентите ще имат право на втори профилактичен преглед в рамките на годината. НЗОК ще заплаща втори профилактичен преглед на здравноосигурени, които попадат в няколко рискови групи. От облекченията ще могат да се възползват пациенти със сърдечносъдови проблеми, с диабет, със злокачествено заболяване и с проблеми на щитовидната жлеза.

  Целта на специалистите е навреме да се откриват хората, при които вероятността да се развият такива заболявания е по-голяма. По този начин ще се контролира и пътят на лечение, по какъв начин се води и дали реално се осъществява. Това са нови стъпки в посока изменение на здравната парадигма от лечение на вече деиагностицирани заболявания към профилактика и по-ранна диагностика.

 „Има промяна за първичния профилактичен преглед за лицата над 18 години. Той се запазва във вида и обхвата до момента. Всеки профилактичен преглед завършва с карта за оценка на рискови фактори за развитие на определени социално значими заболявания.“, казва д-р Галя Йорданова, която ръководи дирекция „дирекция „Извънболнична медицинска помощ“ в НЗОК, и допълни: „Когато след годишния профилактичен преглед и попълване на резултатите и данните от анамнезата и прегледа в картата за оценка, се установи, че се касае за пациент в тези рискови групи, тогава пациентът има право на вторичен профилактичен преглед при общопрактикуващия лекар“, каза Йорданова.

 Тя обясни, че новото тази година е, че когато лицата, попадащи в тези рискови групи, са с висок риск от развитие на посочените заболявания, консултацията с допълнителни специалисти не е оставена на преценка на джипито, а консултацията със специалист е задължителна по профила на риска.

 Прегледите имат задължителен характер дотолкова, доколкото пациентите трябва да се интересуват от своето здраве, каза Йорданова. „Задължителни са и ако не отиде, законодателят е предвидил санкция от 50 до 100 лева или лишаване един месец от права като здравно-осигурен. Доколко обаче се осъществява този контрол и прави ли се това, не е в прерогативите на НЗОК“, допълни тя.

 Профилактиката е право, но и задължение на всеки, смятат от Здравната каса.

 Източник: Национална Пациентска Организация (НПО)

Основните права и задължения на осигурените лица можете да прочетете на страницата на НЗОК тук – “Моите права и задължения като здравноосигурен“.

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
  Национална пациентска организация (НПО)…