FacebookYouTubeEmail
Затваряне
второ мнение пет скенер
второ мнение пет скенер

Второ мнение за разчитане на резултат от PET/CT скенер

  Освен диагностицирането и лечението, от изключителна важност е и правилното разчитане на резултатите от началното, междинното или крайното изследване с ПЕТ скенер (позитронно емисионна томография), което така широко се ползва вече. Има отделни страници за използването на PET при лимфомите, както и няколко конкретни примера на друга страница.

   Писал съм как са минавали моите прегледи с ПЕТ скенер в София и Варна, но това, което не съм писал е затрудненията и объркването, което имаше при разчитане на резултатите ми след трансплантацията. За това ми беше нужно второ мнение за разчитане.

  Известно време след автоложната трансплантация на стволови клетки, която преминах след рецидивиране на лимфома ми, трябваше да направя контролен ПЕТ скенер, за да се прецени успехът на лечението. Направих го в Александровска болница и резултатът беше притеснителен. Заключението сочеше евентуален остатък от лимфома – имах чисти лимфи, но отчетени гранични стойности в дробовете (SUV 2 и по-малко от 2). Липсата на категорично заключение ни накара да потърсим второ мнение за разчитането и потърсихме доц. Кирова (Токуда болница) и проф. Костадинова (тогава в Александровска болница). Тяхното допълнително разчитане ни успокои донякъде, защото изказаха предположение за пневмония, а не за рецидив на болестта. Последва лечение на пневмония и повторен скенер след месец, който показа, че са били прави. Ако не бях потърсил тяхното мнение, може би щях да бъда класифициран отново като болен.

  Кратък списък на знакови специалисти, които можете да потърсите за второ мнение за разчитане на PET скенер.

Списъкът не претендира за изчерпателност или пълнота. Правен е преди години, когато аз търсех информация за специалисти, към които да се обърна за второ мнение и тогава нямаше много места за ПЕТ скенер. Първите специалисти, които работеха с такъв скенер в Александровска болница тогава бяха екип на проф. Костадинова, която сега е в Сити клиник.

А първият ПЕТ скенер в България беше във Варна, но не знам кой екип е бил. Със сигурност там също има от най-добрите специалисти в сферата. Ако имате конкретни имена, които препоръчвате, моля, пишете ми на contact@limfom.info

Списъкът е:

  • Проф. д-р Ирена Костадинова, д.м.

От декември 2015 г. – Началник Клиника по нуклеарна медицина, Сити Клиник Онкологичен център, София
Уебсайт: www.acibademcityclinic.bg

  • Проф. д-р Галина Иванова Кирова – Недялкова, д.м.

Завежда клиниката по Образна диагностика от основаването на Токуда Аджибадем Болница София
Уебсайт: www.acibademcityclinic.bg

  • Проф. д-р Марина Гарчева-Цачева, д.м.

Клиника по нуклеарна медицина в Сити Клиник Онкологичен център, София
Уебсайт: www.acibademcityclinic.bg

  • Доц. д-р Павел Бочев, д.м.

Клиника по нуклеарна медицина в Сити Клиник Онкологичен център, София. Председател на Дружество по нуклеарна медицина.
Уебсайт: www.acibademcityclinic.bg

  • Ръководство на Българското дружество по Нуклеарна Медицина

 Уебсайт: www.nucmedbg.com

 

Едно интервю-разговор с проф. Костадинова за нуклеарната медицина в България – “Проф. Ирена Костадинова: Нуклеарната медицина е изключително перспективна“.

Коментари от VI Балкански конгрес по нуклеарна медицина, провел се в София през април, 2017 – “VI Балкански конгрес по нуклеарна медицина“.

 

Източници:
www.onkologiabg.com
www.lymphom-bg.com
www.zdravennavigator.bg

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
  Скъпи приятели, във връзка…