FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Генна мутация

Генът зад фоликулaрния лимфом

 Фоликулaрният лимфом е форма на рак на лимфната система, която засяга над 200 000 човека в световен мащаб всяка година.

 Фоликулaрният лимфом (ФЛ), който е вид индолентен неходжкинов лимфом, се развива, когато тялото започне да произвежда абнормални Б-клетки, които са кръвни клетки, които в нормални условия се борят с инфекциите. Този рак е асоцииран с няколко изменения в клетъчното ДНК, но все още не е ясно кой ген или гени са свързани с неговото развитие.

 Учени от швейцарския изследователски институт EPLF (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) са анализирали геномите на повече от 200 пациента с фоликулaрен лимфом и са открили, че генът Sestrin1 често отсъства или е с нарушена функция при тези пациенти. Откритието отваря врати за нови варианти на лечение и е публикувано в Science Translation Medicine.

  Една от честите характеристики на ФЛ е генетично изменение при два хромозома (14 и 18). В случаи, познати като „хромозомнo преместване“, двата хромозома „разменят“ определени части един с друг. Това провокира активирането на ген, който предпазва клетките от смърт, правейки ги на практика безсмъртни – запазената марка на тумора.

Приблизително 30% от пациентите с ФЛ губят част от хромозом 6, което засяга няколко гена, отговорни за потискането на туморна поява. Други 20% от пациентите имат изменение, предизвикващо хромозомен безпорядък и последваща неизправност на няколко гена и протеини. Общо казано, за двете пациентски групи е много трудно да бъде посочено кой от всички засегнати гени всъщност предизвиква заболяването.

В лабораторията си в EPFL, Елиза Орикио (Elisa Oricchio), заедно с колеги от САЩ и Канада, са анализирали геномите на повече от 200 пациенти с ФЛ. Техният анализ разкрива, че специфичен ген, Sestrin1, може да бъде увреден от загубата на хромозома 6 или да бъде заглушен при пациенти. Sestrin1 помага на клетката да се предпазва от повреда на ДНК-то, например след излагане на облъчване, и оксидативен стрес. Всъщност, Sestrin1 е част от клетъчния анти-туморен механизъм, който спира растежа на потенциалните ракови клетки. Разпадането на участък в хромозом 6 или епигенетична модификации на ДНК-то, блокира изразяването на Sestrin1, допринасяйки за развитието на ФЛ.

  Освен идентифицирането на честото изменение на гена Sestrin1 при пациенти с фоликуларен лимфом, учените демонстрирали, че Sestrin1 е способен да потисне тумори в жив организъм (in vivo експеримент). Те показали, че Сестрин1 упражнява своето противо-туморно въздействие, блокирайки активността на протеинов комплекс, наречен mTORC1, за който е добре известно, че контролира протеиновия синтез, както и действа като сензор за хранителни или енергийни промени в клетката.

  В крайна сметка, индентифициране на загубата на Sestrin1 като главен причинител за развитие на ФЛ е от особено значение, защото спомага за откриването на пациенти, които биха могли да се възползват от нови терапии. Всъщност, това изследване показва, че терапевтичната успеваемост на ново лекарство, което в момента е в клинично изпитване, зависи от Сестрин1. Важно е, че тази зависимост може да бъде разширена отвъд фоликуларен лимфом към други тумори.

Допълнителни изследвания показват, че прогностичен биомаркер за ФЛ е точно тази транслокация t(14;18)(q32;q21), наблюдавана в 70-85% от случаите2.

Транслокацията t(14;18) поставя генът В-клетъчен лимфом-2 (Bcl-2) на хромозома 18 под контрола на енхансерната последователност IgH на хромозома 14. Последващата свръхекспресия на Bcl-2 протеина прави клетките на ФЛ резистентни към апоптоза (програмираната клетъчна смърт).

Тези клетки са резистентни и на процесите, контролиращи растежа на В лимфоцитите, те се задържат в лимфните възли и впоследствие са подложени на хронична антигенна стимулация и мутагенеза. Това би могло в последствие да доведе до пролиферация на злокачествени клетъчни линии.

Трябва да се отбележи, обаче, че тази транслокация съществува в голяма част от иначе здравите възрастни, което показва, че по-нататъшни мутагенни процеси са от съществено значение за генезиса на лимфома.

Ако Вие сте диагностициран с фоликуларен лимфом, може би ще Ви е полезно да свалите в електронен вариант книжкатаРъководство за пациента с ФЛ”.

Източник: Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. “The gene behind follicular lymphoma.” ScienceDaily, 28 June 2017.

2. https://www.rochemd.bg

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
  Пациентите имат право, а…