FacebookYouTubeEmail
Затваряне
15 септември, Световен ден на борба с лимфома
15 септември, Световен ден на борба с лимфома

Светът отбелязва деня за борба с лимфома

 Светът е посветил датата 15 септември на борбата с лимфома. Статистиката показва, че на всеки 24 часа някъде на земното кълбо се регистрират 1000 нови случая на болни от страшната болест, докато 95% от хората не знаят нищо (или имат много малко познания) за проблема.

Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота рак. Той засяга най-често лимфните възли, където т.нар. лимфоцити започват да се размножават неконтролируемо. След натрупването им в лимфните възли, процесът обхваща други лимфни зони и след време “навлиза” в съседни органи.

  Независимо от това, че по света повече от 1 млн. души живеят с този вид рак и всеки ден се регистрират нови 1000 заболели, статистиката показва, че много малко (под 30%) от хората имат достатъчно информация за симптомите на болестта. Това прави ранното диагностициране трудно и намалява вероятността от излекуване.

Изследванията сочат още, че при 40% от пациентите поставянето на правилната диагноза е отнело два или повече месеца, при 11% от тях е била необходима около година, при 2% са били нужни повече от 4 години. Над 55% от диагностицираните са отишли на лекар с вече налични симптоми, а 19% от тези пациенти са подозирали, че са болни от лимфом.

Най-често срещаните симптоми на лимфом са безболезнено подуване на лимфните възли, нощно изпотяване, повишена температура с неизяснен произход, безпричинна загуба на тегло и отпадналост, кашлица или задух, постоянен сърбеж по тялото. Лекарите напомнят , че нито един от тези симптоми не е гаранция за наличието на лимфом.

От лимфом най-често страдат хора в активна възраст между 45 и 60 години. Но “подмладяването” на болестта е факт, с които лекарите се съгласяват. Заедно с рака на кожата (меланом) и този на белия дроб, неходжкиновият лимфом е един от най-бързо развиващите се видове рак.

Науката все още не е разгадала напълно причините за болестта. Съвременните методи за лечение включват т.н. прицелна терапия, която атакува избирателно само злокачествените клетки. За тежките случаи се налагат трансплантации на стволови клетки.

Здравната каса в България поема изцяло лечението на лимфома, както и на останалите злокачествени заболявания.

Източник: www.dnevnik.bg
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Повишената концентрация на CD 68+…