FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Добавки по време на химиотерапия
Добавки по време на химиотерапия

Добавки и храни по време на терапия

Добавки, витамини и храни по време на химиотерапия

  На всички ни е ясно, че храната и хранителните навици са част от режима за лечение на тялото, когато се борим с онкозаболяване. За храната има много информация, имам отделни страници, а можете да свалите и електронна книжка „Хранене при пациенти с онкологични заболявания“.

 Но обикновено, хората ме питат и какви добавки съм приемал по време на и след лечението си (вижте какви терапии съм минал тук), с цел облекчаване на страничните симптоми от химиотерапията или намаляване на токсичността и изчистване на тялото след лечението, особено след автоложната трансплантация, която минах през 2013 г.

 Списъкът не е изчерпателен, вероятно има още много полезни добавки, които съм пропуснал, но това са нещата, които съм използвал. В коментар отдолу или по мейл можете да ми пишете за вашият опит с добавките, за да допълня списъка.

Да приемам или да не приемам билки и хранителни добавки, витамини и минерали по време на терапия?

 Някои лекари казват, че пациентите трябва да се въздържат от прием на билки и добавки, поне докато са подложени на химиотерапия. Други подкрепят употребата на определени хранителни добавки, а трети казват „яж и пий каквото искаш“. Въпреки че това се счита за сива зона и има противоречиви мнения относно засилването на имунната система по време на лечение, има някои доказани позиции по отношение на предпазването на тялото от вредните последици от химиотерапията.

 Моето мнение (без да искам да го налагам), въз основа на информацията от различни изследвания, е следното – терапията цели да унищожи раковите лимфомни клетки, които са анормални клетки на имунната система. Да се пречи на терапията да си върши работата е неправилно, а не знаем как си взаимодействат с химията различните добавки. Затова приемам, че трябва да оставим терапията да работи по предназначение и не трябва да “подсилваме имунната система” с имуностимуланти по време на лечение, но е важно да направим нещо, за да предпазим останалите тъкани и органи от токсичността. Действия по отношение на засилване на имунната система предприех след края на лечението.

 Какво мога да приемам по време на химиотерапия?

 Ще започна с това, че по време на химиотерапия за лимфом са забранени за прием грейпфрут, витамини В комплекс и няколко други, по-рядко използвани вещества, които взаимодействат с лекарствата и нарушават лечението. Доклад за взаимодействието на хранителни добавки и билки с тялото и лекарства можете да видите на следната страница: Важно за хранителните добавки и билките!

 При (поли)невропатия можете да приемате “Невробекс”, който съдържа витамини от В групата, но не и В12, който не трябва да се приема. Витамин B12 стимулира хемопоезата (растежа на клетките), следователно и на злокачествените, а в този момент, целта е да се убият тези клетки с химиотерапия. Може да се приема витамин B6.

 Основните добавки, които аз съм използвал са Натанал между терапиите (воден извлек от чесън за предпазване от вируси), витамини за очи с лутеин (очите ми са слаби), Карсил хапчета за предпазване на черния дроб и по чаша червено вино с храната вечер. Виното не е задължително, разбира се, но то е полезно не само поради веществото ресвератрол в него, но и поради това, че ви помага да се чувствате като здравите хора. 🙂

  Преди използването на каквито и да било билки или хранителни добавки, задължително се консултирайте с лекаря си!

  По-късно попаднах на маслото от бял трън като по-добра алтернатива на хапчетата Карсил, които съдържат същата активна съставка (силимарин). Купувал съм си и съм ползвал „Масло от бял трън, студено пресовано“. Преди взимах от магазин “Здравница“, но сега ползвам нефилтрираното масло на Силтонаwww.siltona.bg. Научно доказано е, че маслото от бял трън притежава антиоксидантно, противовъзпалително и антитоксично действие. Най-важното по време на химиотерапиите е да предпазите колкото можете системите си и черния дроб от токсичността. Ако взимате само едно нещо допълнително, препоръчвам това да е то.

 Освен черния дроб, терапията натоварва и поврежда стомаха и лигавиците. По време на вливанията, в клиниката ви дават лекарства за предпазване на стомаха, но след това, ако се налага да пиете стероиди, например „Медрол“, за предпазване на стомаха можете да си взимате „Квамател“ или други подобни хапчета. Възможно е и използването на българския пробиотик „Ентеросан основен“ между терапиите. Аз го ползвам и до сега през някакви периоди, за да подпомага чревната флора.

  Наблегнете на зелените растения и цвекло

 При химиотерапия трябва стабилна, чиста храна и много зеленолистни зеленчуци и растения. Копривата, лападът, глухарчетата, дивият чесън (левурда), магданозът, пресният чесън са най-добрият подарък за тялото от природата през пролетта. За възстановяване на баланса, за неутрализиране на отровите от терапии и изчистване на кръвта.

 Червеното цвекло е много полезно. Тъмночервените корени на цвеклото могат да се консумират сурови, настъргани на салата, сварени или печени. Друг разпространен начин за консумация е сокът от червено цвекло. Той е естествено сладък и изключително полезен за здравето. За да се усили ефекта на сока от червено цвекло и да се подобри вкуса му, могат да се добавят ябълка, морков или джинджифил.

 Копривата може да се консумира най-лесно на чай, салата, супа, с бъркани яйца и сирене, задушена с киноа и т.н.

Копривена вода
Вода от запарена коприва

 Аз използвам водата, в която запарваме копривата за някое ястие за не повече от 5 минути. Тя става зеленикава и след първоначално странен вкус, може да се приеме за вкусна. Същият вкус има и органичен зелен чай от Япония – вкус на свежа трева, вкус на водорасли (който е опитвал), нещо зелено, чисто и ароматно. Аз си сипвам в един – два буркана, държа ги в хладилника и в рамките на няколко дни ги изпивам. Гледам сутрин на гладно да пия поне една чаша от копривената вода и една чаша обикновена вода.

 Задължително приемайте повече вода, средно 3 литра на ден. Може и повече. Добре е, ако избирате алкална изворна вода с pH > 7.0, например Девин с розов етикет.

  Съвети при ниски левкоцити (левкоцитопения)

  Може да приемате сурови ядки и предимно орехи, бадеми и лешници. Препоръчително е да стоят накиснати няколко часа във вода, преди да бъдат консумирани. Аз ги държа цяла нощ. Печените ядки губят полезните си масла и не вършат много работа.

 Можете да си правите кисело мляко, смесено с магданоз и орехи.

 Един продукт, който би могъл да помогне в тази посока е „Маоло“. Препоръчва се като спомагащо левкопоетично средство при леки и умерено тежки левкоцитопении, тромбоцитопении, понижени нива на хемоглобина и неутрофилите, вследствие на цитостатична или радиотерапия. Повлиява за стабилизиране на хемоглобина и тромбоцитите. Не съм го ползвал, но други хора, които са минали по моя път, са ми казвали, че са го ползвали и са били доволни. Повече можете да намерите тук – „Смило – МАОЛО“.

Какви имуностимуланти и билки започнах да приемам след края на лечението си можете да прочетете на следващата страница – “Билки и имуностимуланти след рак

Credit: Photo by Fancycrave.com from Pexels

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 Българско Сдружение Лимфом има идея,…