FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Добър живот по време на лечение на рак

Добър живот по време на лечение на рак

Книжка за пациента

Хранене по време на лечения на рак Храненето е решаващ компонент от лечението и рехабилитацията на рак, тъй като помага на пациентите да се справят по-добре с болестта.

Въпреки това, предвид фокуса върху рака и неговото лечение, храненето често се пренебрегва, оставяйки пациентите и техните семейства със съмнения, въпроси и нужда от практически насоки как да се хранят по-добре всеки ден, особено по време на терапията.

Защо храненето е важно?

През 2015 г. Европейската коалиция на пациенти с рак (ECPC) извърши обширно проучване относно храненето и значението му в лечението и живота на пациенти с рак. Предварителните данни, получени от проучването, предполагат, че съществуват несъответствия между очакванията на пациентите и отговорите, които те могат да получат от лекарите относно метаболитните и хранителните проблеми при рака.

Въз основа на пилотното проучване, през 2016 г. ECPC продължи усилията си с втори кръг от проучването, за да има достатъчно данни и да увеличи максимално въздействието на получените отговори. Новата версия беше адаптирана, за да се обърне директно към отделни пациенти с рак и преживели рак. Целта беше да опише и разбере възприятието за важността на метаболитните и хранителните проблеми сред пациентите и преживелите рак.

Общо 907 пациенти и оцелели са били изследвани в 10 европейски страни: Финландия, Италия, Испания, Чехия, Гърция, Дания, Словения, Румъния, Полша и България. Проучването илюстрира значителна разлика по отношение на необходимостта от информация и практическо управление на свързаните с рака хранителни проблеми за хора с рак.

Добър и качествен живот

Храненето е процесът на прием на храна, свързан с хранителните нужди на организма: растеж, подмяна на тъканите и поддържане на благосъстоянието на тялото. Следователно то е съществена част от лечението на онкологични заболявания.

Храненето с правилните видове храна може да Ви помогне да се чувствате по-добре и да поддържате силата си, докато неправилното хранене може да доведе до намален имунитет, увеличена податливост към заболявания, влошено физическо и умствено развитие и намалена продуктивност.

Здравословният начин на живот по време на лечение на онкологични заболявания е комбинация от правилно хранене, което се състои от подходяща и добре балансирана диета, редовна физическа активност и максимално ограничаване на времето, прекарано седнало положение. Научете повече и помагайте на тялото си.

Цялата книжка и брошура можете да изтеглите от бутоните отдолу, във формат pdf за четене с Adobe reader, Foxit reader или друг такъв за компютър.

👇 Бутони за сваляне

Свали "Добър живот по време на лечение на рак (книжка)" Добър-живот-по-време-на-терапия-книжка-ECPC.pdf – свалено 289 пъти – 6 MB

Свали "Послания и въпроси за храненето (брошура)" Ключови-послaния-и-въпроси-за-храненето-ECPC.pdf – свалено 172 пъти – 2 MB

Пояснения на издателя:

Документът за консултация по храненето разглежда притесненията на пациентите с онкологични заболявания, базирайки се на насоките на ESPEN относно храненето при  онкоболни и на Ръководството относно храненето и онкологичните заболявания на ESMO. Документът разглежда чести въпроси, които могат да възникнат у пациентите във връзка с диетата, храненето и физическата активност по време на лечение, и предоставя обща информация по отношение на храненето и онкологичните заболявания.

Брошурата съдържа информация, получена от автентични и високонадеждни източници. Преиздаденият материал е цитиран с разрешение, а източниците са указани. Посочен е голям набор от източници и са положени разумни усилия за публикуване на надеждни данни и информация. Въпреки че са положени всички усилия, за да се гарантира, че предоставената информация е представена точно, авторите и издателят не могат да поемат отговорност за валидността на всички материали и тяхното последващо използване.

Ръководството не цели да предлага медицински съвети или да замени съветите, дадени от Вашия лекарски екип. Важно е да адресирате всички медицински въпроси и притеснения относно Вашите грижи към лекарския Ви екип.

Източник: https://ecpc.org/tool-box/nutrition-booklet/

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 Брой 122 на LM* за…