FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Добър живот по време на лечение на рак
Добър живот по време на лечение на рак

Добър живот по време на лечение на рак

Книжка за пациента

Хранене по време на лечения на рак Храненето е решаващ компонент от лечението и рехабилитацията на рак, тъй като помага на пациентите да се справят по-добре с болестта.

Въпреки това, предвид фокуса върху рака и неговото лечение, храненето често се пренебрегва, оставяйки пациентите и техните семейства със съмнения, въпроси и нужда от практически насоки как да се хранят по-добре всеки ден, особено по време на терапията.

Защо храненето е важно?

През 2015 г. Европейската коалиция на пациенти с рак (ECPC) извърши обширно проучване относно храненето и значението му в лечението и живота на пациенти с рак. Предварителните данни, получени от проучването, предполагат, че съществуват несъответствия между очакванията на пациентите и отговорите, които те могат да получат от лекарите относно метаболитните и хранителните проблеми при рака.

Въз основа на пилотното проучване, през 2016 г. ECPC продължи усилията си с втори кръг от проучването, за да има достатъчно данни и да увеличи максимално въздействието на получените отговори. Новата версия беше адаптирана, за да се обърне директно към отделни пациенти с рак и преживели рак. Целта беше да опише и разбере възприятието за важността на метаболитните и хранителните проблеми сред пациентите и преживелите рак.

Общо 907 пациенти и оцелели са били изследвани в 10 европейски страни: Финландия, Италия, Испания, Чехия, Гърция, Дания, Словения, Румъния, Полша и България. Проучването илюстрира значителна разлика по отношение на необходимостта от информация и практическо управление на свързаните с рака хранителни проблеми за хора с рак.

Добър и качествен живот

Храненето е процесът на прием на храна, свързан с хранителните нужди на организма: растеж, подмяна на тъканите и поддържане на благосъстоянието на тялото. Следователно то е съществена част от лечението на онкологични заболявания.

Храненето с правилните видове храна може да Ви помогне да се чувствате по-добре и да поддържате силата си, докато неправилното хранене може да доведе до намален имунитет, увеличена податливост към заболявания, влошено физическо и умствено развитие и намалена продуктивност.

Здравословният начин на живот по време на лечение на онкологични заболявания е комбинация от правилно хранене, което се състои от подходяща и добре балансирана диета, редовна физическа активност и максимално ограничаване на времето, прекарано седнало положение. Научете повече и помагайте на тялото си.

Цялата книжка и брошура можете да изтеглите от бутоните отдолу, във формат pdf за четене с Adobe reader, Foxit reader или друг такъв за компютър.

👇 Бутони за сваляне

Свали "Добър живот по време на лечение на рак (книжка)" Добър-живот-по-време-на-терапия-книжка-ECPC.pdf – свалено 260 пъти – 6 MB

Свали "Послания и въпроси за храненето (брошура)" Ключови-послaния-и-въпроси-за-храненето-ECPC.pdf – свалено 160 пъти – 2 MB

Пояснения на издателя:

Документът за консултация по храненето разглежда притесненията на пациентите с онкологични заболявания, базирайки се на насоките на ESPEN относно храненето при  онкоболни и на Ръководството относно храненето и онкологичните заболявания на ESMO. Документът разглежда чести въпроси, които могат да възникнат у пациентите във връзка с диетата, храненето и физическата активност по време на лечение, и предоставя обща информация по отношение на храненето и онкологичните заболявания.

Брошурата съдържа информация, получена от автентични и високонадеждни източници. Преиздаденият материал е цитиран с разрешение, а източниците са указани. Посочен е голям набор от източници и са положени разумни усилия за публикуване на надеждни данни и информация. Въпреки че са положени всички усилия, за да се гарантира, че предоставената информация е представена точно, авторите и издателят не могат да поемат отговорност за валидността на всички материали и тяхното последващо използване.

Ръководството не цели да предлага медицински съвети или да замени съветите, дадени от Вашия лекарски екип. Важно е да адресирате всички медицински въпроси и притеснения относно Вашите грижи към лекарския Ви екип.

Източник: https://ecpc.org/tool-box/nutrition-booklet/

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 Брой 122 на LM* за…