FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Допълваща и алтернативна медицина
Допълваща и алтернативна медицина

Допълваща и алтернативна медицина

Какво означава допълващи и алтернативни методи на лечение?

  Всички лечения, прилагани вместо стандартното (конвенционално) медицинско лечение се смятат за алтернативни. Това включва лечение с нестандартни методи, за които част от пациентите смятат, че им помагат да се справят с болестта. Тези лечения могат да бъдат допълнение към твоето лечение, но не могат да се използват като единствен метод на лечение. Допълнителни лечения като медитация, упражнения, диета, самовнушение, релаксация, акупунктура могат да бъдат полезни в комбинация със стандартното лечение. Те имат потенциала да подобрят твоя физически и емоционален комфорт. Алтернативните методи на лечение включват лечение с витамини и минерали, билки и други продукти като хомеопатични препарати.

  Има хора, които твърдят, че могат да излекуват болестта само с билки и добавки. Безопасността на такива терапии не е доказана и някои от тях могат да навредят или повлияят ефективността на прилаганата химиотерапия. Задължително говорете със своя лекуващ лекар преди да започнете да приемате субстанции, които не са част от изписаните лекарства.

Добра идея ли е да се приемат хранителни добавки и билки, докато се преминава през активно лечение на рак?

  Това се счита за сива зона и не могат да бъдат изведени категорични заключения, особено при съществуването на толкова много и различни видове лимфоми. Някои лекари казват, че пациентите трябва да се въздържат поне докато са подложени на химиотерапия. Но някои практикуващи допълваща или интегративна медицина подкрепят употребата на определени хранителни добавки – като например екстракти от витамин D (недостатъчност на витамин D е свързана с по-ниски преживяемост без събития (event-free survival EFS) и обща преживяемост (overall survival – OS) при дифузен голям B-клетъчен лимфом (DLBCL) и Т-клетъчен лимфом), зелен чай и куркумин – в някои случаи, казвайки, че могат да имат свойства за борба с рака и да намалят страничните ефекти от лечението.

  Изследвания продължават да се правят, но няколко точки са ясни: ако се използват изобщо, добавките трябва да се приемат като допълнение към, а  не вместо стандартното лечение за рак. Също така е по-безопасно, когато пациентите кажат на лекарите си за добавките, които използват. В замяна на това лекарите изграждат по-голямо доверие, когато комуникират за хранителните добавки с отворен, информиран и насочен към пациента подход.

  Преди няколко години, Канадското ХМЛ дружество се заема с тежката задача да направи задълбочен анализ на всичко публикувано по тази тема и да направи конкретни препоръки. Тази задача завършва с публикуването на практически насоки по отношение на консумацията на специфични храни и растителни продукти. Тези практически насоки са изработени от медицинските експерти на дружеството, с помощта на компаниите-производители и експертизата на пациентските организации. Следва извадка с билки, които могат да повлияят върху концентрацията на химиотерапевтичните лекарства в кръвта. Повече за това съм писал на тази страница: „Какво е важно да знаем за хранителните добавки и билките“.

 • Растителни продукти, които водят до намаление на количеството на лекарството в кръвта: жълт кантарион;
 • Растителни продукти, които водят до увеличение на количеството на лекарството в кръвта: котешки нокът, хидрастис, гроздовиден ресник, бял трън, корени от валериана;
 • Растителни продукти/добавки, които могат до повлияят количеството на лекарство и в двете посоки, увеличение или намаление: гинко билоба, чесън, сао палмето (Палма джудже, Сереноа репенс); сибирски жен-шен; чай от глухарче, мента, лайка; зелен чай; жен-шен; китайска ангелика; глюкозамин хондроитин; генистейн (соеви кълнове);
 • Храни, които могат да увеличат количеството на лекарството в кръвта: плод звезда; грейпфрут; нар; червени портокали; севилски портокали; кафестол (субстанция, която се намира в нефилтрираните кафе-напитки);

ЗАБРАНЕНИ при лимфоми са:

 • Грейпфрут – най-общо казано, грейпфрутът пречи на разграждането на химиотерапията, което води до по-високи нива на химията в кръвта и съответно по-висока токсичност;
 • Витамин В12 – той активира лимфопролиферативните заболявания, защото стимулира хемопоезата (процес на образуване на кръвни клетки). По отношение на храните, които съдържат витамини от групата В – не се налага ограничаването им, защото там количеството е много малко. При наличие на периферна невропатия, лекарите изписват прием на Невробекс, който съдържа витамини от група В, но не и В12. А на пациенти след трансплантация, често изписват витамин В6 за изграждане на антитела.

Препоръки при избор на Допълваща и Алтернативна Медицина (ДАМ)

  Може би се чудите дали използването на ДАМ ще ви помогне в борбата с рака. Решението дали да използвате ДАМ зависи от вас, но направете избор, който е както безопасен, така и информиран. Това означава да знаете защо искате да използвате допълваща терапия, да направите проучване, да разберете разликите между многото различни видове допълнителни терапии и да говорите с вашия екип от здравни специалисти.

  Няколко препоръки:

 • Потърсете надеждна и безпристрастна информация за терапията. Извършете проучването си преди да опитате някаква допълнителна терапия. Специалистът по комплементарната терапия също трябва да може да даде информация за терапията и да обясни как може да Ви помогне по време на лечението от рак.
 • Решете какви са искате да са целите на допълнителната терапия. Какво се надявате, че терапията ще направи за Вас? Например, надявате се, че това ще помогне да неутрализирате гадене или намаляване на стреса? Реалистично ли е това, което очаквате от терапията?
 • Попитайте за квалификацията на специалиста по ДАМ. Какво обучение има? Има ли опит в лечението на хора с рак? Удобно ли се чувствате при комуникация с него?
 • Погледнете внимателно какво точно е твърдението, че прави тази терапия. Дали терапията има за цел да помогне със специфични странични ефекти или проблеми, като например помага за намаляване на тревожността? Или обещава напълно да намали всички странични ефекти или симптоми? Имайте предвид, че допълнителните терапии не лекуват самия рак.
 • Добрите научни изследвания все още не показват, че те са ефективно лечение на рака, но има някои доказателства, че някои допълнителни терапии могат да ви помогнат да се справите с нежеланите ефекти от лечението.
 • Разберете за възможните нежелани реакции от терапията. Какви ефекти може да има терапията върху конвенционалното лечение на рак? Не забравяйте да разберете дали допълнителната терапия, за която мислите, е безопасна и ефективна, когато се използва с традиционното лечение за рак и други здравословни проблеми, които може да имате.
 • Алтернативната и допълваща медицина изисква да бъде системно и продължително прилагана, за да бъде ефективна. Методите й не водят до бързо повлияване, за разлика от приемa на лекарства. Може би необходимото търпение, последователност и постоянство са основните предизвикателства към пациентите, решили да опитат подобряване на състоянието си чрез алтернативна медицина.

Източници на информация:

Canadian Cancer Society – списък с подробности за алтернативни и допълващи терапии на английски език;

Leukämiehilfe Rhein-Main g.e.V. – списък с подробности за алтернативни и допълващи терапии на немски език;

www.onkopedia.com – списък с подробности за алтернативни и допълващи терапии на немски език;

Страниците “Хранителни добавки“, “Билки за прочистване“, “Лечение с вода“, “Алтернативни лечения“;

Източници за текста:

 1. Widespread Use of Complementary and Alternative Medicine (CAM) among Non-Hodgkin Lymphoma (NHL) Survivors – www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Evaluation of Effectiveness of Herbal Medication in Cancer Care: A Review Study – www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Dietary Supplements During Cancer Treatment: Yes or No? – www.health.usnews.com
 4. Vitamin D insufficiency and prognosis in non-Hodgkin’s lymphoma – www.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Българско Сдружение Лимфом – www.lymphom-bg.com
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Велислава е смела млада жена,…