FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Фертилитет при рак

Фертилитет

В немалко случаи диагнозата „лимфом“, „рак на кръвта“ или някакво друго онкологично заболяване се поставя на жени, мъже или момичета и момчета, които още не са станали родители.

Голяма част от новодиагностицираните пациенти най-често не търсят консултация и не дискутират опциите за съхраняване на репродуктивните си възможности. Естествената реакция, в този труден за всеки човек и семейство момент, е вниманието да бъде насочено към справяне с прекия проблем и изоставяне на заден план на въпросите, свързани с бъдещи планове за създаване на поколение.

Поради повишаване на успеваемостта на терапиите, все по-често се случва хора в репродуктивна възраст, преминали през успешно лечение на онкологично заболяване, да възобновяват желанието си за зачеване впоследствие. В тези случаи, ако не са били предприети навременни мерки за запазване на фертилитета, може да се окаже, че шансовете за създаване на дете са безвъзвратно загубени.

Доказано е, че химиотерапията и лъчелечението при онкологично заболяване води до изчерпване на яйчниковия резерв при жените и до безплодие или най-малкото до влошени спермални показатели при мъжете. Определена група от химиотерапевтици, особено алкилиращите субстанции често водят до инфертилитет. Дозата и мястото на лъчетерапията също могат да доведат до инфертилитет (невъзможност за създаване на деца).

Какво предлага медицината?

   Какви са възможностите на медицината днес да бъде в помощ на онкологичните пациенти да реализират правото си на родителство? Как трябва да бъде планирано лечението, за да не окаже то фатално отражение за репродуктивните способности на болния? Навреме ли се насочват за компетентна консултация младите хора с такива проблеми или за съхраняване на фертилитета (плодовитостта) се мисли в редки случаи?

Криопрезервация Начините за запазване на фертилитета при жените, при които се планира терапия, включват предхождаща лечението криопрезервация (замразяване) на яйцеклетки и/или яйчникова тъкан и ембриони, радикална трахелектомия или последващо успешното лечение използване на донорски яйцеклетки. Възможностите за запазване на репродуктивните способности при полово-съзрели мъже включва криопрезервацията на сперматозоиди преди стартиране на лечение. В случаите на онкологично заболяване на момчета в предпубертетна възраст приложими са методите на екстракция и криопрезервация на тестикуларна тъкан с опции за последваща автотрансплантация в подходящ момент след успешно лечение. Друга възможност е трансплантацията на сперматогенни стволови клетки.

   Лично при мен диагностицирането отне доста време и когато се разбра какво точно ми е заболяването, вече беше в толкова напреднала фаза, че изобщо не остана време за действие в тази насока. Трябваше да се пристъпи към незабавно лечение. Нито аз, нито някой друг спомена нещо за запазване на фертилитета ми преди започване на терапията и не се дискутираха възможности за  криопрезервация на семенна течност. Насочихме пълното си внимание към оцеляването ми чрез своевременно започване на химиотерапия.

Важно е да говорите със своя лекар относно плодовитостта си преди започването на химиотерапия. Дори и в този момент да не планувате в бъдеще да имате деца и приоритетно насочите вниманието си към лечението, важно е да знаете, че имате голям шанс да преминете лечението и да си върнете живота. Възвръщането на фертилноста след приключване на лечението зависи от възрастта, типа на прилаганите лекарства и други фактори. 

Център за асистирана репродукция” предоставя възможност и за финансиране на процедури от Министерство на здравеопазването. На страницата www.car-bg.org са описани дейностите, които се финансират. Информация може да се получи и от самото лечебно заведение, ако има договор с Центъра.

Информационен портал: www.zapazi.me

МБАЛ “Надежда” започнаха активна кампания през октомври и ноември 2022. Д-р Георги Стаменов казва: “Крайно време е да започнем да говорим за рака по различен начин! Защото онкологичната терапия в много случаи е успешна и защото много хора преодоляват болестта трайно. В интервюто научете още :

Какво трябва да знаят момичетата и момчетата в репродуктивна възраст, които в момента се сблъскват с диагнозата „рак“?

Как болница “Надежда” подкрепя младите мъже и жени, които се срещат с онкологичната диагноза по отношение на бъдещо родителство?

✅ Каква е препроръката на специалиста към жените, които очакват своята рожба, диагностицирани с онкологично заболяване по време на бременност?

✅Възможно ли е родителството след лечение на рак?

Научете повече за онкофертилитета и съхранението на възможностите за дете на портал: www.zapazi.me

Обобщена информация за криоконсервацията на семенен материал

Информация, предоставена ми от пациенти, преминали през тези процедури:

 “В София и страната има клиники, които се занимават с „ин витро“ процедури и те имат разрешения за дейности по асистирана репродукция по Наредба №28 за дейността по асистирана репродукция и в тази връзка могат да извършват и криоконсервация на яйцеклетки, семенна течност и ембриони, а част от тях имат и криобанка. За семенна течност процедурата е много лесна и бърза. Използвахме  Ин витро център “Димитров“. По телефона ни обясниха процедурата и изискванията и ни записаха час за консултация и извършване на криоконсервацията.

Предлаганите услуги можете да намерите тук: Криобанка – МЦ „Димитров“ www.invitro.bg. Най-подробна информация за изискванията и стъпките може да бъде открита и на страницата на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ www.shterevhospital.com

Изискванията на тези клиники са в общи линии еднакви, тъй като са съобразени с външните нормативни изисквания.”

При мъжа – замразяване на сперматозоиди

Замразяване на сперматозоиди Мъжете трябва да замразят семенна течност (сперма) преди предстояща химио- или лъчетерапия, независимо върху коя част от тялото ще се извършва или при предстояща операция при онкологични или други заболявания на тестисите. По време на химиотерапията тестисите спират да произвеждат сперматозоиди. Замразяването на семенна течност преди започването на химиотерапия може да се използва за осеменяване в бъдеще. Част от мъжете възстановяват своята фертилност след приключване на лечението, въпреки че това зависи от възрастта, използването на високи дози химио- или лъчетерапия. Продукцията на мъжкия полов хормон тестостерон обикновено не е засегната.

   Има няколко стъпки при предприемане на такава процедура по замразяване на семенна теченост, които са приблизително еднакви. За двата разгледани центъра можете да ги видите тук отдолу. По информация от читатели, допълвам и още един център, в който онкопациенти ползват отстъпка 50% от цените.

 • Център за репродуктивна медицина – МЦ „РепроБиоМед“ (услуги с 50% отстъпка) –  www.reprobiomed.eu
 • Криобанка – МЦ „Димитров“  –  www.invitro.bg
 • Медицински комплекс „Д-р Щерев”www.shterevhospital.com

При жената – замразяване на яйцеклетки

   Химиотерапията може да доведе до ранна менопауза при жените или да доведе до друго увреждане и невъзможност да забременеят. Съществуват няколко възможности. Замразяване на оплодени или не-оплодени яйцеклетки и съхранението им за бъдеща употреба. Технически не-оплодените яйцеклетки се съхраняват по-трудно. При наличие на сперма от партньора или донор е възможно извличането на яйцеклетки, оплождането им in vitro и замразяване на ембрионите. Всички жени в детеродна възраст трябва да говорят със своя лекуващ лекар преди започването на химиотерапия.

  Яйцеклетката е една от най-големите клетки в човешкият организъм. Тя е средно 50 пъти по-голяма от сперматозоида и съдържа генетичен материал, 96% вода и енергийни вещества в такава концентрация, че тази една единствена клетка снабдява с енергия оформянето на цял един ембрион и зараждането на живота през първите 7 дни от деленето на зиготата. Запазването на единна цялост на всеки компонент на яйцеклетката е от съществена значимост за успеха при замразяването.

Какво трябва да се знае за замразяването на яйцеклетки (гамети)?

Замразяване на яйцеклетка   Витрификацията е най-съвременният и работещ метод за замразяване на яйцеклетки. Чрез витрификация много по-бързо се замразява материал в среда на специални защитни (криопротекторни) препарати, което не позволява формирането на водни кристали в яйцеклетката, които да разрушават нейната структура. Медицински комплекс “Д-р Щерев” е първата болница в България, която прилага успешно метода на витрификация още през 2007 година.

   За да бъдат извлечени яйцклетки за замразяване е необходимо жената да се подложи на пункция на фоликули под краткотрайна венозна анестезия (приблизително 15 – 30 мин.) и аспириране на яйцеклетките. За добиването на по-голям брой зрели яйцеклетки (минимум 6) е необходима и контролирана овариална хиперстимулация (КОХС). Стимулацията продължава приблизително 10-12 дни;

   За да има реален шанс за забременяване, жената трябва да замрази поне 10 яйцеклетки. Причината за това е, че след размразяване годните за оплождане яйцеклетки са около 70-80%. Това показва, че при 2-3 замразени гамети шансът за бременност не е толкова голям.

   Препоръчителната възраст за замразяване е до 30–33 години, когато яйчниковата функция е активна и има значителен яйчников резерв, а и яйчниците реагират добре на стимулацията. Именно до тази възраст вероятността на яйцеклетките да са носители на генетична аномалия е по-малка.

   Какви са стъпките за замразяване на яйцеклетки? За МЦ „Димитров“ не намерих онлайн информация за такава услуга, въпреки че я имат . Намерих информация в Болница „Надежда“, София. По информация от читатели, допълвам и още един център, в който онкопациенти ползват отстъпка 50% от цените. Ето линкове:

 • Център за репродуктивна медицина – МЦ „РепроБиоМед“ (услуги с 50% отстъпка) www.reprobiomed.eu
 • Медицински комплекс „Д-р Щерев”www.shterevhospital.com
 • Криобанка – МЦ „Димитров“  – www.invitro.bg
 • Болница „Надежда“www.nadezhda.bg

Цени на услуги по криоконсервация

   Цените на услугите са различни в различните медицински заведения. Може да намерите справка за това с онлайн страницата на всеки център.

   Само за ориентир, примерни такива цени за някои от услугите са (към октомври 2022):

 • Тест за криотолерантност: 60 (Щерев) – 140 (Надежда) лв.
 • Криоконсервация на сперматозоиди за 6 месеца: 450 (225 лв в Репробиомед) – 600 лв
 • Криоконсервация на яйцеклетки: 2 до 3 броя за 6 месеца: 550 – 800 лв
 • Криоконсервация на яйцеклетки: 9-10 броя за 6 месеца: 600 – 1200 лв
 • Размразяване на сперма (култивиране и селекция): 150 – 250 лв
 • Размразяване на ембриони или яйцеклетки (култивиране и селекция): 300 – 420 лв

   По информация от читатели, които са останали доволни от услугите на Център за Репродуктивна Медицина Репробиомед, там пациенти с онкологични заболявания заплащат 50% от стойността на услугите. Ето част от цените без намалението, така както са публикувани в сайта им (към октомври 2022):

 • Криоконсервация на семенна течност (вкл. 6 месеца съхранение): 450 лв.
 • Криоконсервация на овоцити (до 4 овоцита вкл.) с вкл. 6 месеца съхранение: 550 лв.

Информацията е взета от различни интернет източници и не претендира за пълнота. Всеки сам решава кой е най-добрия вариант за него и се препоръчва обстойна консултация с лекуващ лекар и други специалисти.

В статията на CancerCare.bg, д-р Мариела Даскалова съветва какво трябва да направи пациент с диагноза онкологично заболяване, но желае да има възможност за деца – “Съхранението на генетичен материал преди лечение остава единственото практически приложимо поведение на този етап от развитието на медицината.

Cover photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/love-baby-boys-family-50692/

Споделете знанието

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ПРИ ХИМИОТЕРАПИЯ И…