FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Ракът обича захар
Ракът обича захар

Защо ракът обича захар

  Д-р Патрик Куилин (Patrick Quillin), бивш директор по храненето на Центровете за лечение на рака в Америка в Тулса, пише: “Необяснимо е за мен, защо простата концепция “захарта подхранва рака” може да бъде толкова драстично пренебрегвана като част от един цялостен план за лечение на ракa”(Nutrition Science News).

  Има най-малко пет причини ракът и захарта да са най-добри приятели.

1. Привличане

  Раковите клетки обичат захарта! Ето защо рафинираните въглехидрати като бяла захар, бяло брашно, фруктозният сироп и безалкохолните напитки са изключително опасни за всеки, който се опитва да предотврати или излекува рака.

Как захарта подпомага раковите клетки да растат?

ПЕТ скенер и захарта
ПЕТ скенер и захарта

  Захарта по същество подхранва растежа на клетките. Раковите клетки поемат захар 10-12 пъти по-бързо от здравите клетки. Всъщност това е основата на PET сканирането (какво е позитронно-емисионна томография?) – един от най-точните инструменти за откриване на растежа на рака. ПЕТ сканирането използва радиоактивно белязана глюкоза за откриване на туморни клетки, гладни за захар. Когато пациентите поемат маркираната глюкоза, тя преференциално се поема от раковите клетки и те буквално светват на снимката от скенера като на снимката вляво.

Връзката между захарта и туморите

  Нобеловият лауреат по медицина от 1931, германецът Ото Варбург (Otto Warburg), открива, че раковите клетки имат фундаментално различен енергиен метаболизъм в сравнение със здравите клетки. Той установил, че злокачествените тумори показват повишена гликолиза – процес, при който от глюкозата се добива енергия, и че раковите клетки “живеят в киселинни условия с много ниски кислородни нива. Те извличат енергия от захари, ферментирайки ги по начина, по който дрождите го правят“. Клетките се връщат към по-примитивна форма на “дишане” – захарна ферментация, отказват да умрат, размножават се и образуват защитна бариера.

 Казано по-просто, раковите клетки имат ниско съдържание на кислород, защото отказват приемането на кислород като част от самия раков процес. По същия начин, самият раков процес причинява тялото да става все по-киселинно. Повечето хора се разболяват от рак, когато рН им е близо до нормалното. С напредването на рака тялото става все по-кисело.

2. Киселинност

  Проучванията на Варбург също установяват, че раковите заболявания са съпътствани от киселинна среда. Неговите трудове днес стоят в основата на мита, че киселата среда води до образуването на рак, което е напълно противоположно. Анаеробният метаболизъм на раковите клетки води до образуване на кисела среда.

 Захарта е киселинна. С рН от около 6.4, тя е 10 пъти по-киселинна от идеалното алкално рН на кръвта 7.4.  Организмът работи силно, за да поддържа рН на кръвта в тесен диапазон (7.35 – 7.45). Поддържането на балансирано ниво на рН може да изисква намаляване или елиминиране на хранителната захар от диетата ви, а алкалната диета подпомага имунната ви система и тялото ви да работят по-добре.

3. Имунна система

  Захарта потиска ключовия имунен отговор, известен като фагоцитоза.  Това правят белите кръвни телца, поглъщайки вредните за организма бактерии. Консумирането на 10 супени лъжици захар може да доведе до 50% намаление на фагоцитозата.

  Ако помислите за захарта в зърнените храни, сиропа на вафлите и палачинките, захарта, добавена към сутрешното ви кафе или чай, захарта в студените напитки като ледения чай или лимонада, фруктозния сироп в приготвените храни, салатата и кетчупа, и разбира се, захарните закуски и десерти, можете да осъзнаете колко лесно е да потиснете значително имунната си система.

Колко време захарта влияе на имунната система?

  Не само количеството захар, но и честотата на поглъщане са от значение за имунната функция. В едно проучване, анализаторите са установили, че има почти 38% намаление на фагоцитозата един час след приемане на умерено количество захар. Два часа по-късно имунната система е потисната 44%. Имунната функция не се възстановила напълно за цели пет часа.

4. Активност

  При повечето хора, когато се консумира захар под каквато и да е форма, панкреасът освобождава инсулин. Гръдната тъкан, например, съдържа инсулинови рецептори, а инсулинът е мощен стимулант на клетъчния растеж. Група австралийски учени заключили, че високите нива на инсулин и инсулиноподобен растежен фактор (IGF) всъщност могат да причинят ракови заболявания на гърдата, простатата, ендометриума и панкреаса. Приемът на захар е свързан с повече от два пъти по-висок риск от тези видове рак.

5. Прекалена пълнота

  Приемането на захар сериозно допринася за затлъстяването, установена вече причина за рак. Повече от 100 000 случая на рак всяка година са причинени от излишната телесна мазнина, според Американския институт за изследване на рака (American Institute for Cancer Research).

  Освен захарта, изобщо не се препоръчват и изкуствени заместители на захарта! Подсладители, съдържащи аспартам, захарин или сукралоза, е показано, че допринасят за развитие на рак на пикочния мехур, лимфом и левкемия, според Националния институт по екологични здравни науки (National Institute of Environmental Health Sciences).

  Ето защо е толкова важно да четете етикетите на храните и да търсите скрити захари. Първата ви улика, че даден продукт е с високо съдържание на захар, е думата “захар”, която е посочена като първата съставка. Някои захарни храни не включват “захар” в списъка на съставките. Това е така, защото захарта често се прикрива под различни имена. Ето някои скрити думи за “захар”, които да търсим:

 • фруктоза (натурална захар от плодове)
 • лактоза (натурална захар от мляко)
 • захароза (направена от фруктоза и глюкоза)
 • малтоза (захар, произведена от зърно)
 • глюкоза (обикновена захар, продукт на фотосинтеза)
 • декстроза (форма на глюкоза)

Открийте скритите захари в храната. Само една безалкохолна напитка съдържа до 45 гр. захар!

Спрете да подхранвате рака със захар1

  Има много доказателства, сочещи, че захарта е свързана с рака, но може ли захарта да причини рак? Все още се правят проучвания, за да се определи дали има директна причинна връзка или дали захарта е допринасящ фактор за развитие само след като раковите клетки са се натрупали.

  Сега знаем, че рафинираните захари, приемани под формата на прости въглехидрати, са вредни за здравето ни, а още повече, когато става въпрос за рак. Медицински проучвания показват, че раковите клетки процъфтяват в богатата на захар диета и възприемат захарите като „тор“. Въпреки че захарните изделия ви повишават енергията в краткосрочен план, те не предоставят хранителните ползи, от които се нуждаете, за да се борите с това заболяване. В този момент се нуждаете от пълната подкрепа на имунната система. Високите нива на инсулин, причинени от диета, богата на захар, увеличават възпалението в тялото ви, а високото ниво на възпаление е вредно за вашето здраве.

  Ако поддържате нивата на глюкозата в кръвта си ниска и се храните балансирано и с питателни храни, ще подпомогнете имунната система да бъде в оптимално състояние, така че да може да се бори с гадните инфекции, които често са спътници на лечението.

  Често, конвенционалните планове за лечение на рак пренебрегват структурираната хранителна терапия. Силно вярвам, че интегративният подход е ценен и има значителна тежест за подобряване на успеха в лечението. Правилното и целенасочено хранене служи за подпомагане на конвенционалните методи на лечение, като намалява възпалението, като по този начин позволява на тялото ви да понесе по-добре химиотерапията.

 Балансираното хранене е от съществено значение за доброто здраве, а драстичното намаляване на захарта и захарните продукти със сигурност ще помогне на тялото и здравето ви.

 Научете повече на страниците „Диета при рак“, „Рейтинг на храните“ и “Ракът и захарта“.

Източници:

 1. Stop Feeding Your Cancer with Sugar” – elissagoodman.com – cancer survivor;
 2. 5 Reasons Cancer Cells and Sugar Are Best Friends – beatcancer.org
 3. Антирак. Нов начин на живот” – д-р Давид Серван-Шрайбер
 4. Warburg hypothesis” – Otto Heinrich Warburg’s theory of cancer
 5. Does sugar cause cancer” – The University of Texas MD Anderson Cancer Center
 6. “What Otto Warburg Actually Discovered About Cancer” – The Truth About Cancer
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
  Едни от най-често задаваните…