FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Изчакване и наблюдение

Активно наблюдение за индолентни лимфоми

Понякога лимфомът не се нуждае веднага от лечение. Вместо това може да бъдете поставен под активно наблюдение, което означава да имате редовни прегледи за проверка на лимфома, докато се наложи лечение. Активното наблюдение се нарича още “изчакване и наблюдение” (watch and wait) или понякога „активно проследяване“.

Прилага се при бавноразвиващи се (индолентни), нискозлокачествени (ниско малигнени) лимфоми, които могат да бъдат трудни за пълно излекуване, но често могат да бъдат контролирани в продължение на много години, като се нуждаят от лечение само от време на време.

Как да разбираме подхода “активно наблюдение” (active monitoring) при лечение на лимфом?

 Много хора с лимфом няма да започнат и няма да получат лечение, понякога за по-продължителен период от време. Това може да бъде трудно да се разбере – не е това, което повечето хора очакват при наличието и диагностика на рак, особено когато чуваме толкова много за важността на ранното лечение на рак.

 Но за една част от пациентите да живеят без текущо лечение е най-добрият вариант. Научни доказателства показват, че в някои случаи подходът “изчакване и наблюдение” (watch and wait) е най-добрият избор, и че незабавното лечение не е непременно нещо по-добро.

 На тази страница ще намерите:

 •  какво се разбира под “активно наблюдение / изчакване и наблюдение”;
 •  кога ще бъде препоръчан този подход;
 •  какви са предимствата и недостатъците;
 •  какво включва “активно наблюдение / изчакване и наблюдение”;
 •  какво можете да направите, за да си помогнете сами;

 Какво се разбира под “активно наблюдение / изчакване и наблюдение”?

Преминаването под “активно наблюдение / изчакване и наблюдение” означава период от време, когато не провеждате и не получавате лечение за лимфом. Имате редовни срещи със своя специалист, който ще наблюдава как се чувствате и ще проверява за промени във вашия лимфом.

 Лечението ще се забави до момента, в който:

 •  започнат да се развиват тревожни симптоми;
 •  увеличените лимфни възли започнат да се променят значително;
 •  резултатите от тестовете покажат, че е засегнат някой от основните органи или костен мозък;

Резултати от клинични изпитвания показват, че средното време от диагнозата до началото на лечението е около 2-3 години. Въпреки това някои хора могат да живеят в продължение на много години, без да е необходимо каквото и да е лечение.

 Хората често не разбират какво точно означава “активно наблюдение / изчакване и наблюдение”:

 • това не означава, че Вашето заболяване е твърде напреднало за лечение;
 • това не означава, че Вие ​​сте твърде стар, за да се лекувате;
 • Това означава, че е в най-добрия Ваш интерес да се държи под око ситуацията и да се запази лечението за тогава, когато стане необходимо.

 Кога ще бъде препоръчан подхода “активно наблюдение / изчакване и наблюдение”?

 Подходът “активно наблюдение / изчакване и наблюдение” се използва най-често за индолентни неходжкинови лимфоми и по-специално фоликуларен лимфом. Фоликуларният лимфом съставлява около 25% от всички неходжкинови лимфоми, така че около една четвърт от хората с неходжкинов лимфом има вероятност да преминат през период на “изчакване и наблюдение” на определен етап.

 Индолентният неходжкинов лимфом може да расте много бавно, може би в продължение на много години. Може да предизвика малко проблеми, дори и в напреднал стадий.

“Активно наблюдение / изчакване и наблюдение” ще се препоръчва за хора, които:

 •  се чувстват добре;
 •  нямат никакви смущаващи симптоми;
 •  имат увеличени лимфни възли, които не се променят бързо или причиняват проблеми;
 •  нямат никакви проблеми с функциите на основнитеоргани;

Подходът може да се използва и за други индолентни лимфоми, включително макроглобулинемия на Валденщрьом и маргиналнозонов лимфом. Това също е често срещан начин за третиране на хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ).

Мантелноклетъчен лимфом (MCL) съставлява по-малко от 5% от всички неходжкинови лимфоми. Мантелноклетъчният лимфом обикновено се държи като агресивен лимфом, но в някои случаи е по-индолентен. “Изчакване и наблюдение” в тези случаи може да бъде подходящо, особено ако съответното лице не е достатъчно годно за незабавно лечение.

Рядък вид лимфом на Ходжкин, известен като лимфом на Ходжкин с лимфоцитно преобладаване също може да расте бавно. Някои лекари предполагат, че това заболяване също може да се управлява с “изчакване и наблюдение”.

Предимства и недостатъци на “активно наблюдение / изчакване и наблюдение”

 Данни от клинични проучвания показват, че в дългосрочен план преживяемостта на хората с бавно развиваща се болест и в режим на “изчакване и наблюдение” е също толкова добра, колкото тези, които започват лечението по-рано. Основното предимство на “изчакване и наблюдение” е, че не се подлагате на лечение, преди това да се наложи.

Има няколко предимства на това. Качеството Ви на живот може да бъде по-добро, без да се налага да ходите в болница за лечение, а и без страничните ефекти от лечението. Повечето хора, които се третират на принципа “изчакване и наблюдение” се радват на дълъг период на добро качество на живот, преди започване на лечението и реагират добре на лечението, когато това стане необходимо.

Въпреки че лечението на лимфома може да бъде ефективно, те могат да имат неприятни и рискови странични ефекти. Един от конкретните проблеми с химиотерапията, например е, че потиска костния мозък. Потискането на костния мозък намалява здравите бели кръвни клетки, което означава, че пациентите са изложени на риск от заразяване. Прилагането на “изчакване и наблюдение” означава, че не са изложени на рисковете от химиотерапия, преди това да се наложи.

Някои хора ще имат няколко курса на химиотерапия с течение на времето. Лимфомните клетки могат да станат резистентни на химиотерапия с повторни курсове на лечение. Забавяне на химиотерапията докато е необходимо ще означава, че потенциалът за резистентност е сведена до минимум.

Основният недостатък на “изчакване и наблюдение” е, че някои хора намират за трудно да се справят с този подход. Може да бъде трудно да трябва да живеят с болестта и да чакат да се влоши, преди да се направи нещо за нея. Някои хора смятат, че е трудно да продължат с живота си и се чувстват притеснени и разтревожени.

Какво включва подходът “активно наблюдение / изчакване и наблюдение”?

 Няма стандартен подход за “активно наблюдение / изчакване и наблюдение”. Вие и вашият лекар-специалист ще обсъдите Вашата конкретна ситуация и ще вземете решение по план на действие заедно.

Този план обикновено означава:

 •  редовни амбулаторни срещи – обикновено на всеки 3 – 6 месеца;
 •  редовни кръвни изследвания и евентуално сканиране;
 •  внимателно наблюдение на увеличените лимфни възли и общото здравословно състояние;

 Вие ще трябва да играете важна роля. Вие ще знаете какво е нормално за Вас и само Вие можете да бъдете най-добрият съдия, когато Вашето заболяване се променя. От Вас ще се очаква да държите медицинския екип информиран за всички промени. Свържете се с тях, ако се притеснявате за нещо. Винаги можете да промените Вашата среща, ако имате нужда.

 Какво можете да направите, за да помогнете на себе си?

 Няма доказателства, които да предполагат, че правенето на нещо по-специално ще предпази лимфома от развитие. Но доказателства сочат, че като се грижите добре за себе си и живеете здравословно, така подпомагате доброто здраве като цяло.

Следните идеи могат да помогнат:

 • Яжте здравословно и се опитвайте да поддържате здравословно тегло;
 • Опитайте се да ограничите приема на алкохол и, ако пушите се откажете;
 • Правете редовни физически упражнения. Това също ще помогне за подобряване на умората, която е често срещано явление при хора с индолентен лимфом;
 • Опитайте се да намалите или ограничите онези части от живота Ви, които са стресиращи и трудни. Обърнете внимание на Вашите отговорности – да се определят нещата, за които имате нужда от помощ или тревоги, които се нуждаят от някакво внимание;
 • Обмислете намаляване на работното време, ако откриете, че работите твърде много.Уверете се, че имате време за отдих и правене на нещата, които обичате;
 • Отделете време за общуване и прекарвайте времето си с хора, които имат най-голямо значение за Вас;
 • Бъдете честни за чувствата си. Говорете с хората за това, как се чувствате и потърсете помощ, ако изпитате нужда. Опитайте се да избягвате пренебрегване на чувствата, които са постоянни и обезпокоителен. Ако мислите, че може би сте депресирани или, ако някой близък мисли, че сте депресирани, консултирайте се с лекар и потърсете помощ.

 Заключение

На някои хора ще им е трудно да стоят без лечение. Опитайте се да си припомните, че наличието на лечението би означавало да се налага да се справяте със странични ефекти, без голяма полза в дългосрочен план. Хората, които са били на режим „изчакване и наблюдение” казват, че най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се опитате да  се възползвате възможно най-добре от всеки един ден. Живейте добре, докато се чувствате добре. Мислете за чакането като за възможност да увеличите качеството си на живот – активно да се грижите добре за себе си, а не пасивно да чакате да започне лечение.

Наличието на по-малко токсични медикаменти постави този подход на внимателно преразглеждане. Ранните резултати от клиничните изпитвания показват някои предимства на започване на терапия при поставяне на диагнозата, въпреки ранния стадий на болестта, когато пациентите са по-здрави и по-добре толерират лечението. Смята се и, че по-ранното започване на лечението дава на раковите клетки по-малко време да развият резистентност.

Към момента в САЩ се провеждат клинични изпитвания при пациенти с висок риск, за да се определи дали ранното започване на лечение с Fludarabine или Rituximab би било от полза за пациентите. Подобни клинични изпитвания се провеждат и в Европа, за да се провери резултата от ранното лечение с Fludarabine, Cyclophosphamide и Rituximab, в сравнение със започване на прилагането им при прогресия на болестта. Клиничните изпитвания продължават и не могат да се правят заключения към момента.

Резултатите от тези изпитвания няма да бъдат известни с години. Поради това пациенти с ХЛЛ и така наречените рискови прогностични фактори в ранен стадий на болестта могат да обсъдят със своя хематолог предимствата и недостатъците на това ранно лечение.

Важно е да се помни, че прогностичните маркери определят прогнозата за определена група от пациенти, но не и за отделния пациент. Тези маркери не се използват масово за определяне кога да се започне лечение. Вероятно е обаче в бъдеще, тези прогностични фактори да повлияят подбора на най-подходящото лечение, когато то е индицирано.

Оригиналната брошура на английски език можете да изтеглите от тук:  “Active monitoring (watch and wait)

Източници:
www.lymphomas.org.uk
www.lymphom-bg.com

Споделете знанието
Вижте още:
Биотерапии за Не-Ходжкинов Лимфом (НХЛ)…