FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Кожен лимфом - ръководство за пациента
Кожен лимфом – ръководство за пациента

Кожен лимфом – ръководство за пациента

 Първичните кожни лимфоми са група Неходжкинови лимфоми. Те са на второ място по честота сред екстранодалните лимфоми (развиващи се извън лимфните възли). Двете основни форми са микозис фунгоидес – Mycosis fungoides (MF), който е най-често срещаният кожен Т-клетъчен лимфом, и неговата левкемична форма – Синдром на Sézary (SS).

 Повечето пациенти с MF имат единствено кожни прояви без висцерално засягане и без сериозни усложнения. Ранното поставяне на диагнозата е изключително трудно и се базира на хистологични, имунохистохимични, хематологични и молекулярно-генетични изследвания. Терапията при кожните Т-клетъчни лимфоми зависи от клиничния стадий на заболяването.

  Тъй като това е много рядък лимфомен подтип с някои отличителни характеристики, които го отличават от повечето други лимфоми, не на последно място неговото физическо представяне, възможни начини на лечение и свързаните с тях психо-социални проблеми. По тази причина от миналото лято Lymphoma Coalition Europe (LCE) работи по проекта „Разпространи знанието“, за да помогне на пациентските групи, пациентите и  полагащите за тях грижи хора в Европа да развият по-добро разбиране на този предизвикателен подтип и да предоставят по-лесно достъпна информация за пациента.

  Работейки със световната фондация за кожна лимфома (Cutaneous Lymphoma Foundation), Лимфомната Коалиция за Европа (на които Българско Сдружение Лимфом е член) са адаптирали публикацията на “Ръководството за пациента с кожен лимфом” за използване в европейска среда, включително чрез използване на допълнителен материал от лимфомните ресурси и допълни данни от LCE по няколко европейски въпроса.

  От книжката можете да научите повече за това заболяване. Може би ще Ви е интересно да научите какви въпроси е добре да обсъдите с лекуващия лекар.

  Книжката е под правата на Българско Сдружение Лимфом (www.lymphom-bg.com).

  Можете да намерите Фейсбук страницата на сдружението тук – LymphomaBG .

Свали "Кожен лимфом" Кожен-лимфом-ръководство-за-пациента.pdf – свалено 650 пъти – 751 KB

Credit: Photo by Russ Ward on Unsplash

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Добавки, витамини и храни по…