FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Контролни прегледи

Проследяване и контролни прегледи след края на лечението: напътствие за пациенти с лимфом

 След приключване на активното лечение на Вашия лимфом, дълго време ще трябва да минавате на контролни прегледи за проследяване и контрол. Грижите и вниманието, предлагани Ви по време на този период следва да подпомогнат възстановяването и да Ви подкрепят в приспособяването към живота след лечението. Редовното проследяване е предназначено също така да улови всички признаци на евентуален рецидив на лимфома, както и всички евентуални късни странични ефекти от лечението, ако има такива.

Контролен преглед при лимфом На тази страница ще намерите:

 • как да се подготвите най-добре за етапа на проследяване на лимфома;
 • каква е целта на контролното проследяване;
 • колко често ще имате контроли и за какъв период от време;
 • какво включват контролите – преглед за симптоми, кръвни изследвания и скенери;
 • как бихте се чувствали при контролните прегледи;

 Преди да започнат контролните прегледи

 Животът след лечението може да е несигурен. Може да се чувствате стресиран да останете без рутината на ходенето в болница, без постоянното внимание на медицински екип. Може да подходите към този период по-лесно, ако се въоръжите с някаква информация. Ще трябва да знаете какво да очаквате и за какво да се грижите. Информацията също така ще помогне и на други здравни специалисти, като  личния Ви лекар, както и за всички краткосрочни и дългосрочни последици за здравето Ви.

 Преди да завърши лечението, попитайте Вашия онколог за:

 • точната Ви диагноза и какво лечение сте имали;
 • за какви симптоми да се следите;
 • какво може да очаквате като странични ефекти от лечението – колко дълго могат да продължат и кога може да очаквате да започнете да се чувствате по-добре;
 • какви късни странични ефекти може да очаквате, кога биха могли да възникнат и какви симптоми могат да причинят тези ефекти;
 • къде и кога ще бъдат последващите контроли;
 • къде да отидете за помощ, подкрепа или съвети, ако имате нужда между тези контроли;
 • ако не Ви е предоставена писмена информация, бихте могли да си запишете отговорите на тези въпроси, когато ги зададете в клиниката. Може също да поискате някой друг да бъде с Вас за тези важни разговори в края на лечението, за да ви помогне да запомните важните точки.

 Каква е целта на контролното проследяване?

 Проследяване е двустранен процес. Това е шанс за Вас и Вашето семейство да обърнете внимание на тревогите си и да помолите за помощ, ако имате нужда от това. Това е шанс за екипа Ви да разбере как се чувствате, да направи изследвания и рутинни тестове, така че да могат да проверят Вашия прогрес и възстановяване.

 Първоначално контролните назначения ще бъдат, за да наблюдават възстановяването Ви от лечението.  Ще имате възможност да обсъдите текущите странични ефекти и да планирате какво да правите с тях. Ще имате възможност да си поговорите за това как се чувствате като цяло – Вашето здраве, чувства и постепенно връщане към нормалната рутина.

 Контролите са и за проверка на Вашия лимфом. Те са възможност да се разследват каквито и да са тревожни симптоми, които могат да подсказват, че лимфома се завръща (рецидив). Ако имате агресивен неходжкинов лимфом или лимфом на Ходжкин, най-голяма вероятност има да се получи рецидив в първите 2 години след първия курс на лечение. Вероятността намалява много, ако тези 2 години минат без проблеми. Повечето хора с напреднал индолентен неходжкинов лимфом могат да останат в ремисия в продължение на 2 или повече години след успешно лечение, но обикновено лимфомът рецидивира и ще е нужно последващо лечение.

 С течение на времето, Вашите контроли ще бъдат, за да се проверява за късни ефекти от лечението. Късни ефекти са последиците от лечението, които се случват много месеци или дори години след лечението. Рискът за късни ефекти ще зависи от редица фактори, по-специално какъв вид лечение сте имали, възрастта, начина Ви на живот (например, дали сте или не сте пушач) и общото Ви здравословно състояние.

 Срещите Ви ще бъдат една възможност да се правят планове за наблюдение на бъдещото Ви здраве и справяне с късни ефекти. Например, може да искате да видите друг специалист, за да Ви помогне с фертилността или може би ще се нуждаете от съвет за справяне с невропатия (увреждане на нервите).

 Лекарите ще събират информацията за възстановяването Ви и за късни  ефекти от лечението. Този тип информация е не само важна част от Вашата лична последваща грижи – тя може да се използва за изследвания, за да помогне за подобряване на лечението на лимфом и намаляване на дългосрочните рискове за други хора с лимфом в бъдеще.

 Колко често ще имам контроли?

 Колко често ще имате контроли зависи от вида на лимфома, който имате, какво лечение сте получили и отговора към лечението. Не се притеснявайте, ако други хора, които срещате в болницата или хора, които познавате, които имат подобен тип лимфом като вашия, ходят на контроли по-често или по-рядко, отколкото Вие. Ситуацията на всеки е различна и ще ходите толкова често, колкото преценят лекарите. В началото вероятно ще ходите на всеки 2-3 месеца. Постепенно, контролите Ви ще станат по-редки. Ще намалеят до веднъж на всеки 3-6 месеца и в крайна сметка веднъж годишно. Можете, обаче, да се свържете с Вашия екип в болницата по всяко време за съвет, ако чувствате, че нещо не е наред – не е нужно да се чака до следващата контрола.

 Коментар: След края на лечението ми през 08.2012, аз ходех всеки месец на контролни кръвни изследвания в НСБАЛХЗ.

Колко дълго ще имам контроли?

Колко дълго ще Ви проследяват ще зависи от:

 • какъв вид лимфом сте имали;
 • обичайната практика във Вашата болница;
 • Вашия избор и съветите на Вашия лекар;

 Коментар: От други пациенти ми е известно, че контролните проследявания са поне до 5-тата година след края на лечението. След това може би веднъж годишно се правят кръвни изследвания.

 Контролни проследявания при лимфом на Ходжкин и агресивни неходжкинови лимфоми

 Повечето болници ще предложат контролни проследявания в продължение на най-малко 2 години. Този период е най-критичен по отношение на възстановяването от лечението и риска от рецидив на лимфома, ако сте имали Ходжкинов лимфом или агресивен неходжкинов лимфом. Някои болници ще предложат последващи действия в продължение на 5 години или, по-рядко, за още по-дълъг период от време. Някои хора считат по-дългия период за по-успокояващ.

 Контролни проследявания при индолентни неходжкинови лимфоми

 Хората с напреднал индолентен неходжкинов лимфом е вероятно да бъдат проследявани редовно за неопределен период от време. На някои хора с индолентен неходжкинов лимфом може да им се предложи възможност да решават за себе си да правят контролни прегледни, когато те се нуждаят от такава. Това е така, тъй като лечението на рецидивиращ индолентен лимфом рядко се налага при пациенти, които се чувстват добре и които нямат симптоми.

 Други фактори, които биха могли да се отразят на честотата на контролите

 Ако имате поддържаща  терапия с ритуксимаб (Мабтера – MabThera) ще Ви проследяват на всеки 3 месеца, докато сте на това лечение. Когато приключи периода на поддържане, ще се преглеждате по-рядко и Вашият лекар ще Ви посъветва за това колко често трябва това да става.

 Как да възприемем проследяването

 Повечето хора биха приветствали последващите контролни изследвания, дори и да не ги очакват с нетърпение. Те са шанс да видите познати лица и професионалисти, които разбират това, през което сте минали. Връщането към нормалното може да бъде трудно и проследяването може да осигури спокойствие по отношение на проблемите и притесненията. Ще е добре да Ви се напомни, че това, което преживявате е нормално. Хората понякога приемат контролите тревожно, главно заради опасенията да не чуят, че лимфома се е върнал. Често хората се притесняват, че лекарят ще знае нещо, което те не знаят или, че ще получат лоши новини.

 В действителност, ако лимфомът се върне, най-вероятно вече ще подозирате, че нещо не е наред още преди контролата. Едно проучване, което е направено в Израел показва, че повече от 8 на 10 души, които са получили рецидив, са имали симптоми или са показали  признаци, че това се е случило, което означава, че новините за рецидив не  са дошли шоково за тях. С други думи, ако се чувствате добре, малко вероятно е Вашият лекар да намери доказателства за рецидив на лимфома. Някои хора ще възприемат контролите за притеснителни. Те просто искат да се върнат към нормалното и да не им се напомня за това, през което са минали, а и може да е тъжно да се връщат на място, което свързват с лоши спомени. Понякога хората дори описват неща, с които трудно се справят, като миризмата на болницата, защото тя им напомня за труден етап от живота им.

 Какво включват контролните изследвания?

 Вашето общото състояние е най-важният признак на Вашия прогрес. Обръщайте особено внимание на това как се чувствате и кажете на Вашия екип за някакви притеснения, ако имате. Може да поискате да си водите дневник на симптомите, за да Ви помогне да определите дали някои проблеми се подобряват или влошават.

 • Ще бъдете разпитани как се чувствате, включително за начина, по който се възстановявате от страничните ефекти от лечението, колко енергия имате и дали сте или не сте в състояние да правите неща, които сте можели да правите, преди да започнете лечение;
 • Ще бъдете попитани дали или не някой от първоначалните симптоми на лимфома са се върнали, дали не сте развили нови симптоми или дали имате някакви текущи или нови странични ефекти от лечението;
 • Ще можете да говорите за всички притеснения, които може да имате. Те могат да бъдат опасения за здравето Ви или за всеки друг аспект от живота Ви, който е бил повлиян от Вашата диагноза или лечение. Добра идея би била да имате някой с вас при тези контроли, за да Ви помогне да запомните въпросите и отговорите;
 • Най-вероятно ще имате физически преглед;
 • Най-вероятно ще имате рутинно изследване на кръвта;
 • Не винаги изпращането на скенер ще бъде рутинна процедура. Сканиране ще бъде направено, ако лекаря реши въз основа на симптомите или прегледа, че лимфома Ви рецидивира;
 • Понякога кръвните тестове, сканирането или други изследвания се правят, за да се провери за получени по-рано аномалии или да се потърсят късни странични ефекти от лечението;

 Физически преглед

 При физически преглед могат да проверят теглото, температурата, пулса и кръвното налягане, както и цялостен преглед. Това може да включва проверка за увеличени лимфни възли, които могат да бъдат усетени чрез допир, като например в областта на шията, подмишниците или слабините, както и  преглед на корема Ви, за да търсят увеличение на черния дроб или далака или някакви бучки. Те могат също така да прегледат белите дробове, сърцето или каквито и да било други области, които са били засегнати от лимфома по-рано, като например устата, очите или кожата.

 Емоционално и психическо здраве

 Вашето емоционално здраве е много важна част от възстановяването Ви.  Често се среща хората да се борят с настроения, чувства и лични взаимоотношения след лечение на рак. Някъде биха могли да Ви дадат да попълвате въпросник. Това може да помогне за идентифициране на хора, които биха могли да се нуждаят от психологическа подкрепа.

Коментар: Ако смятате, че имате емоционални проблеми или че може да сте депресиран, потиснат или имате затруднения с лични взаимоотношения, Българско сдружение „Лимфом” може да Ви помогне. Намерете и групите за взаимопомощ във Facebook.

 

 Кръвните тестове и ПКК (пълна кръвна картина)

 За по-голямата част от хората с лимфом, кръвните тестове дават само обща представа на цялостното здравословно състояние. Има няколко вида кръвни тестове, които може да се направят:

 • Най-честия кръвен тест, който се прави при контролен преглед е пълна кръвна картина или ПКК чрез която се измерват броя и процентното съотношение на различните кръвни клетки в кръвта Ви. Той може да помогне на медицинския екип да прецени как костния мозък функционира, тъй като тези кръвни клетки се произвеждат в костния мозък. Това е добър начин за проследяване на  възстановяването от химиотерапия, особено в първите  месеци след лечението;
 • Други кръвни тестове измерват нивото на химическите съединения в кръвта. Може да чуете това да се нарича “биохимичен профил”. Тези тестове се правят, за да се даде информация на медицинския екип за общото Ви здравословно състояние и за това как черния дроб и бъбреците функционират;
 • Може да чуете за измерване нивото на нещо, наречено LDH (ЛДХ), което е съкращение за лактат дехидрогеназа. LDH е естествен протеин и нивата на LDH може да се повишат в резултат на нараняване на тъкан или заболяване. Нивото на LDH понякога се повишава при хора с лимфом, но има много възможни причини за повишени нива на LDH и този тест не може да се използва самостоятелно, за да открие дали или не е активен лимфомът. Това е само един от редица тестове, които помагат на медицинския екип, за да Ви оцени;
 • В зависимост от типа на Вашия лимфом, някои кръвни тестове ще осигурят по-конкретна информация. Например, хората с хронична лимфоцитна левкемия може да имат наднормено бели кръвни клетки в кръвта и това ще се покаже на кръвните тестове. Някои лимфоми (като лимфоплазмоцитен лимфом или макроглобулинемия на Валденщрьом) произвеждат анормални протеини, които могат да бъдат открити и измерени в кръвта. Някои хора с лимфом на Ходжкин имат повишена скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ), което също може да се разбере от кръвно изследване. Подобно на LDH, СУЕ-то може да бъде повишено поради други причини и не може да се използвакато самостоятелен критерий си за откриване на рецидив на Ходжкинов лимфом;
 • Някои кръвни тестове се правят, за да се проверят късните странични ефекти. Например, ако сте имал лъчетерапия в областта на шията, ще имате тест веднъж годишно, за да се провери колко добре работи щитовидната жлеза. Ако сте изложени на риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, свързани с лечението на лимфома, може да се наложи да правите годишни  проверки на холестерола, както и проверка на кръвното налягане. Вашият лекар може да поиска личният Ви лекар да прави тези тестове;

 Важно е да запомните, че промените в кръвните тестове не е задължително да показват, че нещо не е наред. Много промени в кръвта Ви се получават като нормален отговор на нещо обикновено като инфекция или нараняване. Някои промени в кръвната картина могат да се нуждаят от по-нататъшно разследване, а ако случаят го налага и има и други причини за безпокойство ще са нужни и по-нататъшни тестове за да се изясни причината за отклоненията.

 КТ / ПЕТ сканиране

 Компютърна томография: на повечето хора ще им се направи сканиране чрез компютърна томография (КТ скенер) в края на лечението. Прави се сравнение със сканирането, което е било направено преди лечението с цел да се провери общото повлияване от лечението. В някои случаи, минаването на скенер ще се повтори след определен период на проследяване, обикновено, за да се провери някаква необичайна аномалия, която се е появила след лечението. Не винаги е обичайна практика да се правят редовни скенери, а само тогава, когато има съмнение за рецидив. Вашият лекар ще реши колко често да се прави скенер и дали има нужда от такова изследване редовно.

 PET (ПЕТ) сканиране: позитронно-емисионната томография (ПЕТ) сканиране е специализирано сканиране, което осигурява информация за метаболитната активност на клетките – как клетките поглъщат хранителни съединения и използват енергията. То може да помогне да се направи разлика между нормалните клетки и бързо делящите се ракови клетки. Това сканиране се използва преди и след лечение на някои видове лимфома (повече можете да прочетете на страницата „ПЕТ при лимфом”). То може също така да се използва при хора, които имат остатъчни “сенки”, които се виждат чрез стандартно сканиране, защото PET може да помогне да се направи разграничение между обикновена съединителна тъкан и активни лимфомни клетки.

Оригиналната брошура на английски език и в пълен вариант можете да изтеглите от тук:  Follow-up appointments for people with lymphoma

Източник: www.lymphoma-action.org.uk

Споделете знанието
Вижте още:
ИЗСЛЕДВАНЕ НА КРЪВТА, КОМПОНЕНТИ И…