FacebookYouTubeEmail
Затваряне
тест за лимфом протеин CD163
тест за лимфом протеин CD163

Кръвен тест за проследяване на пациенти с лимфом на Ходжкин

 Учените в Института за Медицински Изследвания  на Куинсленд, Австралия, са открили, че един прост кръвен тест може да определи колко добре химиотерапията повлиява на пациенти с лимфом на Ходжкин.

 Откритието на проф. Махер Ганди и Кимбърли Джоунс от Лабораторията по клинична имунохематология към ИМИК може да означава персонализирано лечение за пациенти с рак на кръвта.

 “Това откритие има потенциала да бъде в огромна помощ за лекарите при процеса на вземане на решения и по-бързи и по-малко инвазивни процедури за пациентите”, казва проф. Ганди.

 “До сега, клиницистите разчитаха на сканиране, за да им помогне да се прецени колко добре хората реагират на химиотерапията. Използването на скенери е скъпо, може да е трудно да се разтълкува снимката и се ограничава само с едно сканиране преди да започне лечението и друго, когато лечението приключи. (б.пр. – в България се прави и едно междинно сканиране, за да се установи дали лечението действа).”

 “Това откритие означава, че можем да работим към използване на прости кръвни тестове, за да се осигури по-бърз, по-евтин и по-редовен мониторинг на това как човек реагира на лечението.”

 Около 400 австралийци получават диагноза лимфом на Ходжкин всяка година. Най-често се среща при подрастващите и младите хора и е по-вероятно да се появи при мъжете, отколкото при жените.

 Екипът към Института за Медицински Изследвания  на Куинсленд, Австралия, установи, че нивата на определен протеин – CD163 – са повишени в серума на пациенти с Ходжкинов лимфом и спада, когато туморните се свиват по време на химиотерапия.

“Химиотерапевтичните лекарства са токсични, и колкото повече използвате, толкова по-големи са шансовете за странични ефекти по време на лечението и след това.” каза г-жа Джоунс.

“Тестване за тези протеинови нива, като се използва един прост кръвен тест, може да покаже на лекарите дали лечението работи, дали могат да намалят дозите, или обратно, дали трябва да се увеличат дозите, за да победят рака.”

“С една дума, това означава намиране на път за персонализирано лечение за пациенти с лимфоми, а и се надяваме на по-малки дози от химиотерапията.”

Учените са прекарали последните шест години в проследяване на 47 пациенти с лимфом на Ходжкин от диагнозата до възстановяването. Следващата стъпка е по-голямо международно изследване на пациенти в сътрудничество с Австралийско-Азиатската Група за Левкемия и Лимфом и лекарите във Великобритания.

Публикувания документ за изследването е достъпен онлайн на адрес:

www.clincancerres.aacrjournals.org

Източник: www.qimr.edu.au

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Вижте още:
 Бендамустин показва обещаващи резултати при…