FacebookYouTubeEmail
Затваряне
EU

Лечение и второ мнение в ЕС

Лечение и второ мнение в ЕС

В днешно време се счита за напълно нормално и дори желателно да се получи второ медицинско мнение, особено в ситуация, когато препоръчаното лечение не се приема от пациента или той не е напълно сигурен какво му предстои.

 Лекуващият лекар също би могъл сам да препоръча консултация и получаване на второ медицинско мнение.

Второ медицинско мнение се препоръчва в повечето случаи, но особено когато:

  • Има нужда от потвърждаване на диагнозата. При лимфомите обикновено е нужно да се изследва материал от направената биопсия на второ място. Клиники в България можете да намерите на тази страница – “Хематологични болници. Второ мнение.“;
  • Пациентът иска да е сигурен в препоръчаното му в България лечение;
  • Лекарят препоръчва лечение, с което пациентът не е съгласен и не счита за необходимо да се провежда;

Ефективността от качеството на медицинското мнение пряко зависи от качеството на предоставената медицинска информация. В повечето случаи второто медицинско мение се съставя от един или няколко водещи професори. То се получава в писмен вид.

Клиники за лечение и второ мнение в Германия:

  Пациент сподели с мен данните за контакт на 2 клиники, до които той се допитва за второ мнение. Ето неговите думи:

“Едната е въздесъщата университетска клиника в Кьолн, където са GHSG (German Hodgkin Study Group – Германската Група за Изучаване на Ходжкин, а другата в Есен. От Есен, като че ли бяха по-отзивчиви и ми обърнаха по-голямо внимание, докато от Кьолн бяха лаконични и доста се забавиха с отговора. И при двете мнението струваше около 660 EUR (към 2017). Комуникацията минаваше през служителите на международните им офиси и не съм контактувал директно с лекари.”

I. Medizinisches Versorgungszentrum des Universitätsklinikums Köln gGmbH

International Office
Joseph-Stelzmann-Straße 24
50931 Köln, Germany
E-Mail: international-office@uk-koeln.de
website: www.uk-koeln.de

II. Universitätsklinikum Essen (AöR)

Foreign Patient Service
Hauptverwaltung, Raum 0.40
Hufelandstraße 55, D- 45147 Essen
E-Mail: foreign-patient-service@uk-essen.de
website: www.uk-essen.de

  По време на моето лечение, моята любима Подкрепа беше изпратила запитване до лекари в САЩ, за да попита за второ мнение. От там я увериха, че за моето състояние и диагноза, българските лекари са назначили правилното лечение. Препоръчаха да се обърнем за консултация също към GHSG (German Hodgkin Study Group – Германската Група за Изучаване на Ходжкин), защото те са най-добрите специалисти в тази област. От тях също получихме потвърждение за лечението. Ето още 2 контакта, като първият е сходен с единия от предходните два.

III. Кlinik I für Innere Medizin

Prof. Dr. med. Peter Borchmann
Uniklinik Köln, Haus 16, Kerpener Str. 62, 50937 Köln
E-Mail: peter.borchmann@uk-koeln.de
website: www.innere1.uk-koeln.de

IV. Klinikum der Universität München – AöR, 81366 München

International Patient Office
Abteilung Patientenmanagement und Unternehmensteuerung
Dr. med. Matthäus Bauer, MBA
E-Mail: mbauer@med.lmu.de
website: www.klinikum.uni-muenchen.de

Клиники във Франция:

От пациент, който се е лекувал във Франция, имам списък с 2 болници в Париж, които лекуват пациенти с лимфом. Посочени са и конкретните лекари, при които се е лекувал пациентът и е останал доволен, като там е преминал лечение чрез автоложна трансплантация на стволови клетки.

I. Dr. Lise WILLEMS, Hôpital Cochin, Paris

e-mail: lise.willems@cch.aphp.fr
website: www.aphp.fr

II. Dr. Bruno VARET, Hôpital universitaire Necker-Enfants maladies, Paris

e-mail: b.varet@nck.aphp.fr
website: www.aphp.fr

Консултация и второ мнение в Испания:

Получих препоръка да добавя болница Cancer Center Clínica Universidad de Navarra.

Според пациента, там има изключителен професионализъм, отношение и обслужване. Болницата е частна, но лечението се поема от застраховател, ако човек има застраховка “Бест докторс” (за застраховката разберете повече на сайта на ДЗИ). Клиниката има най-добрата репутация за хематологична клиника в Испания. Локациите ѝ са в Памплона и Мадрид.

В международния им отдел работи българка (към 05.2023) – Desislava Georgieva Teneva. Можете да се свържете с нея на dgeorgievat@unav.es . Мобилен телефон: +34 660 299 619.

Може да поискате и дистанционно второ мнение на този адрес: https://cancercenter.cun.es/en/second-opinion-oncology

На сайта има повече подробности: https://cancercenter.cun.es/en

Консултация и второ мнение в Турция:

Към момента имам данни за една болница – Анадолу Медицински Център в Истанбул.

  Пациентът, който ми даде информацията, се свързва с тях посредством фирма посредник, която има офиси в София и Пловдив. Там са доволни от работата на професор Зафер Гюлбаш и ходят при него на преглед. Според тях, услугата е безплатна, фирмата запазва час, а пациентът плаща само прегледа на място, който е около 200 лв. Те пътуват до Истанбул, за да минат преглед на място, но може да се поиска второ мнение по документи, които се изпращат от тук.

На сайта има повече подробности: www.anadolubg.com

Ако желаете да ми предоставите данни или да споделите личен опит в дадена клиника и смятате, че това ще е полезно за други пациенти, можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info или да оставите коментар отдолу.
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

2 коментари в “Лечение и второ мнение в ЕС

  1. Здравейте.Моята дъщеря на 28г е с рецидив на Ходжкин 6 мед. след лечение с ВЕАСОРР 8 курса.Препоръчват ни лъчетерапия.Вих искала второ мнение дали е удачно комбинирането с Брентуксимаб.Благодаря за контактите.Т.Боева

  2. Здравейте,
    Професионално второ мнение можете да получите от лекар хематолог на място в някоя от клиниките в страната. Ще е нужно да покажете всички документи и изследвания. Аз не съм медицинско лице и консултация по интернет е невъзможна. Можете да се обърнете към някоя от клиниките, които съм описал в тази страница – https://www.limfom.info/хематологични-болници-второ-мнение.
    Успех!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
  Във връзка със Световния…