FacebookYouTubeEmail
Затваряне
История на лимфом на Ходжкин
История на лимфом на Ходжкин

Лимфом на Ходжкин – ръководство за пациента

Лимфомът на Ходжкин, известен като злокачествена лимфогрануломатоза и “болест на Ходжкин“, е онкологично заболяване на лимфната система, която е част от имунната система. Може да засегне хора на всяка възраст, но най-често се среща при хора между 20 и 40 години и над 55 години.

Ходжкиновият лимфом е рядък, но в голяма степен лечим рак на лимфните възли и лимфната система. При правилно лечение най-малко 8 от 10 души могат да бъдат излекувани. Повече хора преживяват ходжкинов лимфом отколкото всеки друг вид рак. Можете да изгледате и кратка история на това заболяване тук – “История на Ходжкиновия лимфом“.

От книжката можете да научите повече за това заболяване. Може би ще Ви е интересно да разберете как се диагностицира, какво е лечението и как се проследява във времето след лечението.

Информацията във файла е адаптирана от Българско Сдружение Лимфом (www.lymphom-bg.com) по NCCN Patient Guideline “Hodgkin Lymphoma” v.2019.  Текстът е прегледан от д-р Доротея Тодориева, хематолог в УМБАЛ „д-р Георги Странски“, гр. Плевен

 Можете да намерите Фейсбук страницата на Сдружението тук – LymphomaBG .

👇 Бутон за сваляне на pdf файл на български език

Свали "Лимфом на Ходжкин - pdf" Hodgkins-lymphoma.pdf – свалено 229 пъти – 935 KB

👇 Бутон за сваляне на docx файл на български език

Свали "Лимфом на Ходжкин - docx" Hodgkins-lymphoma.docx – свалено 127 пъти – 307 KB

NCCN - resources

Оригинални линкове за файлове на английски език, NCCN Guidelines for Patients:

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
10 октомври е Международен ден…