FacebookYouTubeEmail
Затваряне
лоша мазнина

“Лошите мазнини” забавят Т-клетките

За окисленият холестерол (OxLDL) отдавна се счита, че е свързан и с рака освен със сърдечносъдовите инциденти. Изследователи от Salk Institute1 са установили, че той може да потисне способността на имунните клетки да атакуват тумори.

“Лошите мазнини” забавят убийците Т-клетки от атакуване на ракови клетки

Изследователите откриват, че средата в туморите, наричана иначе туморната микросреда, съдържа много окислени мастни молекули. Когато те бъдат погълнати от Т-клетки-убийци, тази „лоша мазнина“ потиска способността на Т-клетките-убийци да убиват раковите клетки, което те обикновено правят. Т-клетките, изискващи енергия, увеличават количеството на клетъчния транспортер на мазнини CD36, който след това насища Т-клетките с повече окислени мазнини, което допълнително намалява способността им да убиват туморите. Изследването е публикувано в списание Immunity2.

Знаем, че туморите са метаболитно враждебна среда за здрави клетки, но изясняването на това кои метаболитни процеси се променят и как това потиска функцията на имунните клетки е важна област от изследванията на рака, която печели много внимание“, казва Сюзън Ках (Susan Kaech), старши автор и директор на NOMIS Center на Salk за имунобиология и микробна патогенеза.

„Нашите открития разкриха нов начин на имуносупресия при тумори, включващ внос на окислени мазнини – OxLDL (липиди) в Т-клетките чрез клетъчния транспортер на мазнини CD36, който нарушава техните противотуморни функции на местно ниво.“

Този тип липидно окисление се случва не само в Т-клетките, но и в туморните клетки. Ако се увеличи в туморните клетки, това може да доведе до клетъчна смърт. Това доведе до вълнение в изследванията на рака за увеличаване на окисляването на липидите в туморните клетки до смъртоносно ниво, но изследванията на Kaech и нейния екип изразяват предпазливост.

Сега, когато открихме тази уязвимост на Т-клетките към стрес от липидно окисление, може да се наложи да намерим по-селективни подходи за индуциране на липидно окисление в туморните клетки, но не и в Т-клетките“, каза Susan Kaech. „В противен случай можем да унищожим антитуморните Т-клетки в процеса и нашата работа показва няколко интересни възможности за това как да се направи това.

Какво представляват LDL и HDL?

LDL и HDL са два вида липопротеини . Те са комбинация от мазнини (липиди) и протеини. Липидите трябва да бъдат прикрепени към протеините, за да могат да се движат през кръвта.

  • LDL – холестерол (липопротеини с ниска плътност). Понякога се нарича “лош” холестерол, тъй като високото ниво на LDL води до натрупване на холестерол в артериите.
  • HDL – холестерол (липопротеини с висока плътност). Понякога се нарича “добрият” холестерол, тъй като пренася холестерола от други части на тялото ви обратно в черния дроб. След това черният дроб премахва холестерола от тялото.
  • Липидният профил обикновено включва и триглицериди – това са всички калории, приети чрез храната, от които тялото не се нуждае в момента. Те се складират под формата на триглицериди. Високите нива на триглицериди могат да бъдат вследствие на прекомерен прием на въглехидратна храна и напитки (алкохол).

Оксидиран (окислен) холестерол

Окисленият холестерол e от първостепенно значение за формирането на холестероловите плаки по стените на кръвоносните съдове. Когато тези плаки се разкъсат, от тях може да се откъснат различно големи парченца, които запушват кръвоносните съдове в сърцето или мозъка, предизвиквайки инфаркт или инсулт.

За да можем да неутрализираме негативните ефекти от този окислен холестерол е препоръчително да имаме балансирана диета, която да включва храни, богати на ненаситени мастни киселини. Като предотвратяват окисляването на холестерола, полиненаситените мастни киселини понижават риска от съсрдечносъдови инциденти. Освен това, те понижават и нивата на холестерола с ниска плътност – така наречения „лош” холестерол.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Най-известни, а може би и най-разпространени в храната ни, са т.нар. омега 3 и омега 6 мастни киселини. Най-често си ги набавяме чрез рибено масло (най-често сьомга) или нерафинирани растителни масла.

След края на моето лечение, аз използвам различни добавки към храната си, но най-често масло от бял трън, студено пресовано, нефилтрирано, често и с варианта на смесено с кюспе. Купувам си от Силтона (www.siltona.bg), но всеки може да си купи откъдето иска. Маслото от бял трън подпомага прочистването и регенерирането на черния дроб след химиотерапия.

Вижте и статията: “Стрес, холестерол и кортизол“.

Статиите имат чисто информативен характер и не претендират за пълнота или изчерпателност.

Източници:

  1. Research Roundup Biospace: https://www.biospace.com/article/research-roundup-bad-fat-slows-killer-t-cells-from-attacking-cancer-and-more/
  2. Immunity: https://www.cell.com/immunity/ppt/S1074-7613(21)00209-0.ppt
  3. За разликата между наситени и ненаситени мастни киселини – https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/za-razlikata-mezhdu-nasiteni-i-nenasiteni-mastni-kiselini-n-11546
  4. Фотокредит: Research Roundup Biospace
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Световен ден за повишаване на…