FacebookYouTubeEmail
Затваряне
стволови клетки от пъпна връв
стволови клетки от пъпна връв

“Майчин дом” и “Александровска” събират стволови клетки съвместно

Статиите са от 2011 г. и цифрите в тях са към онзи момент.

Доброволно даряване на стволови клетки ще помага на деца с онкохематологични проблеми

   В резултат на съвместна дейност между УМБАЛ „Александровска болница и СБАЛАГ „Майчин дом”, по „Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007-2013 г.” са събрани над 30 проби на доброволно дарени стволови клетки от кръв от пъпна връв и предоставени за валидиране на технологията, обработка, тестване и съхранение в Националната публична банка за стволови клетки в УМБАЛ ”Александровска”.

  Този проект, в рамките на „Национална програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007-2013 г.” се осъществява на база договор сключен между директорите на двете болници проф. д-р Л. Трайков („Александровска”) и доц. д-р В. Златков („Майчин дом”), съобщи ръководителят на програмата проф. д-р Елисавета Наумова. За реализация на програмата работят биотехнологът Валентина Атанасова и акушер-гинеколозите д-р Мария Атанасова и д-р Сергей Славов.
Началник клиника
Тел.: 02/ 426 56 14
Моб.: 0882 943 916
Банка за стволови клетки
Тел.: 02/ 9230 915
e-mail: kki.alexandrovska@abv.bg
  Знае се, че стойността за вземането, обработката и съхраняването на стволови клетки е доста висока и не всяко семейство може да си го позволи. В тази програма майките доброволно даряват кръвта от пъпна връв без да заплащат за процедурата. По този начин освен за нуждите на своите деца, те даряват безвъзмезно стволови клетки и за пациенти, при които са налице медицински причини за извършване на алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки.
  В тази връзка всяка родилка, желаеща да стане доброволен донор, подписва информирано съгласие и получава информация за какво могат да бъдат използвани стволовите клетки, какви заболявания могат да се лекуват. Акушер-гинеколозите от „Майчин дом” са обучени и ангажирани със самия процес по взимането на кръвта от пъпна връв, която тя предават на биотехнологът Валентина Атанасова. Тя изолира, обработва и замразява пробите, което трае няколко часа.
  Надеждността на всеки донор е гарантирана, защото преди това от майката се вземат проби за изследвания на СПИН, сифилис, хепатити и други бактериални и вирусни инфекции. Тъй като дарените стволови клетки са предназначени за алогенна трансплантация се прави и HLA – типизиране (за съвместимост). Годните за трансплантация стволови клетки трябва да отговарят на определени критерии, което изисква валидирането на технологията по вземането, обработката, тестването и съхранението им да се извърши върху 50 единици кръв от пъпна връв, коментира доц. Анастасия Михайлова, контролираща качеството в банката.
  Съхранените доброволно дарени стволови клетки ще бъдат използвани за лечение на деца с онкохематологични проблеми, разясни проф. Наумова. Колкото по-голяма е банката, толкова по-голяма е вероятността да се намери подходящ донор за нуждаещ се пациент. Затова не само вземането на материал, а психологическата дейност, свързана с убеждаването на майките е особено важна, коментира д-р Мария Атанасова.”
Източник: www.maichindom.com и www.alexandrovska.com

Как се ползва дарената кръв от пъпна връв?

Съхранените в НПДБСК дарени единици кръв от пъпна връв са достъпни за всички пациенти, нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки и всеки пациент със заболяване, за което такъв тип лечение е с доказан ефект, има право да се възползва от тях. Родителите трябва да знаят, че стволовите клетки от пъпната връв, отделени при раждането на тяхното дете, биха могли да се използват за лечение чрез трансплантация на брат/сестра при наличие на тъканна съвместимост, но много рядко могат да бъдат подходящи за трансплантация на самото дете. Например, те не могат да бъдат използвани за лечение на генетични болести, тъй като стволовите клетки и клетките, които ще произлязат от тях, ще бъдат засегнати от същия дефект. Количеството на стволови клетки в единицата кръв от пъпна връв често е недостатъчно за лечението на възрастен човек, поради което се трансплантират повече от една проби, взети от различни дарители. Разбира се, трябва да се знае, че индикациите за лечение със стволови клетки от пъпна връв са строго дефинирани и е необходимо становище от съответните специалисти, дали конкретното заболяване и стадият му са показани за такова лечение. Дарената кръв от пъпна връв на Националната банка на стволови клетки дава надежда на пациенти, при които не се намира подходящ донор в семейството, нито неродствен донор в костно-мозъчните донорски регистри. С увеличаването на броя съхранени проби се осигурява и по-голям шанс за намиране на единица кръв от пъпна връв с подходяща съвместимост за алогенна трансплантация.

Борят рак и множествена склероза
  Извлек на стволови клетки от кръвта на пъпна връв лекуват успешно някои видове рак на кръвта и неврологични заболявания като множествена склероза, обясни доц. д-р Анастасия Михайлова от банката за стволови кетки в Александровска болница. При необходимост след преливането им те могат да се превърнат в кръвни, нервни и мускулни клетки и така да спасяват хора от най-тежки и злокачествени заболявания, обясни специалистката. На практика стволовите клетки са резервните части на нашия организъм, защото са универсални. Освен от костния мозък и от кръвта на пъпната връв на новородено, те могат да бъдат извлечени, макар и в по-малки количества, от сърцето, черния дроб и дори от зъбите.”
Източник (съкратена): www.monitor.bg

Допълнителна информация от приятелка, на която предстои раждане в „Майчин дом”:
  „Информираното съгласие представлява информация за това какво представляват самите стволови клетки и за какво се използват, най общо казано. Към него има декларация, в която заявяваш, че в момента на даряването се отказваш от тези клетки и нямаш никакви претенции върху тях. Те могат да се използват както за трансплантация, така и с научни цели. Съгласяваш се, че никаква информация относно събирането, съхранявато и използването на клетките няма да ти бъде предоставена. Заявяваш, че може да се откажеш от даряването дори в последния момент, нищо че е подписано информирано съгласие.
  Има и трети документ, който описва кой е бащата, обща медицинска история на майката и бащата, както и медицинска история, заедно с приемани медикаменти за последните 12 месеца. Въпросите са такива, че се отбелязва “да” или “не” и където е отбелязано “да” без значение за майката или бащата се попълват допълнителни подробни бележки. След това ти разяснват как става самото събиран на стволовите клетки.
  Питат дали ще се ражда с избор на екип или не, ако е с избор на екип лекаря трябва задължително да бъде уведомен, и те се свързват с него, а когато не е, още при приемането си задължена да кажеш, че имаш подписано информирано съгласие за даряване на стволовите клетки и те само проверяват в някаква база данни, в която фигурираш. Почти веднага пристига екип, който да извърши взимането на кръвта от пъпната връв.
  Оказва се, че има много условности около събирането и съхраняването на стволовите клетки от пъпнята връв: 1. Количество извлечена кръв; 2. Броят на стволови клетки в това количество; 3. Установяване, че не е замърсена по време на вземането или по други причини; 4. Годността на клетките; 5. Процедурата по самото замразяване. 6. Определяне на генотипа на клетките.
  След размразяване някои клетки ще са умрели. Почти никога клетките взети от 1 пъпна връв не стигат за трансплантацията им на 1 възрастен човек, в повечето случаи се използват клетките от 2 донора, т.е. трябва да има първо съвместимост между донороите и после между реципиента и донорите… Възможно в най-кратко време преди раждането (3 седмици – 1 месец) се взима кръвна проба от майката за изследване на всякакви вируси (т.е. изброиха ми много) и техните типове, много по-подробно, отколкото подобното на това изследване при регистриране на бременност (СПИН, хепатит и др).”
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Стволови клетки В Университетската болница…