FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Димитър Михайлов

От леглото до маратоните

Заболяване: Остра б-лимфобластна левкемия, 2013 година
Лечение: химиотерапия протокол BFM за 54 седмици , 5 дни лъчетерапия на цяло тяло, алогенна трансплантация на стволови клетки от донор през 2014
В ремисия от: 2014-та.

От болничното легло до планинските маратони

“Животът не е просто съществуване. Минаваш през различни етапи. Така и това заболяване е като етап и продължаваш напред. Ако започнеш силно да искаш да се излекуваш, много ще се натовариш. Каквото щѐ да става, не мислиш.”

За мен

Казвам се Димитър Михайлов. На 31 г., от град Русе. През 2013 г. (тогава бях на 23 г.) се разболях от Остра б-лимфобластна левкемия. Лекуван съм по германският протокол BFM, като лечението продължи 54 седмици. Преди извършването на трансплантацията ми се проведе 5 дневен курс лъчетерапия на цяло тяло.

На 28.05.2021 ще се навършат седем години от направената ми алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки от безвъзмезден неродствен донор от световния регистър (Германия). Държа да отбележа, че изцяло съм се лекувал в България. Отначало в УМБАЛ СВЕТА МАРИНА, гр. Варна, и след това в НСБАЛХЗ, гр. София, където ми беше направена трансплантацията.

Не се е налагало да участвам в различни DMS кампании за събиране на финансови средства, тъй като лечението и трансплантацията се поеха изцяло от държавата. Единствено се наложи, след трансплантацията, девет месеца моите родители да ми набавят и закупуват част от нужните ми лекарства от чужбина, защото в България те не се продаваха.

Към края на април 2021 съм в изключително добро здравословно състояние, не пия каквито и да е лекарства, свързани с лечението на заболяването. На всеки три месеца ми се правят контролни изследвания в НСБАЛХЗ в гр. София, за да се проследява здравословното ми състояние и това ще продължи до живот.

Завършил съм НСА с профили: треньор по конен спорт и учител по физическо възпитание и спорт. От 2017 г. до момента работя по втората си специалност – учител.

Моята мисия

Моята цел е чрез бягането да мотивирам колкото се може повече български граждани да се тестват и регистрират за потенциални донори на хемопоетични стволови клетки, а също и да вдъхна кураж и надежда и на други пациенти, които се лекуват, а и на тези, които са още в начален етап на диагностициране със злокачествено заболяване на кръвта.

Началото

От началото на март месец 2019 година започнах да участвам, от начало на шега, в маратони и планински маратони (Skyrun). Това изключително много ми хареса и започнах всеки месец да участвам в едно състезание.

Държа да отбележа, че не съм професионален атлет, а любител, който се подготвя и се издържа изцяло сам.

Dimitar Mihaylov През 2020 година организаторите на повечето състезания, в които участвах, ме освободиха от такса за участие. Този жест е подкрепа за нещата, които правя, а именно – участниците в състезанието и колкото се може повече български граждани да знаят, че няма нищо страшно и лошо в това човек да дари кръв, да се тества и регистрира за потенциален донор на стволови клетки, да стане органов донор.

Органов донор може да се стане след като лекарите установят, че пациентът е изпаднал в мозъчна (клинична) смърт, но органите са му още жизнеспособни и чрез тях той може да спаси до осем човешки живота, а чрез даряване на тъкани да спаси или подобри повече от 100 човешки живота.

Организаторите също се съгласиха съвсем безвъзмездно в стартовите пакети на участниците да се постави рекламен флаер на: Българско Сдружение Лимфом, Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, Българския регистър на донори на стволови клетки, Националния център по трансфузионна хематология.

Маратоните, в които съм участвал

Това са състезанията, в които съм участвал от началото на 2019 г. до сега и за моя голяма радост и изненада успешно завърших:

 • 17.03. Prista RUN 35 км;
 • 14.04 Tarnovo Ultra 43 км;
 • 12.05 Коджа Кая 42 км;
 • 19.05 Планински маратон Сливен 52 км;
 • 02.06 Балкан рън 19 км. От гр. Калофер скоростно изкачване през х. Рай на първенеца на стара планина връх Ботев;
 • 29.06 Pirin Skyrun 30 км;
 • 20.07 Hamster Night Run 30 км;
 • 24.08 Лудогорски маратон 42 км;
 • 28.09 K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE 85 км;
 • 19.10 Маратон „Хайдушки пътеки“ 42 км;
 • 03.11 Canyon Creek Ultramarathon 90 км;
 • Рекордът ми с велосипед на шосе индивидуално е 100км за 05:20 часа.

През 2020-та, поради разразилата се епидемия от Ковид-19, много състезания бяха отложени за догодина, а някои се проведоха с няколко месеца закъснение. Състезанията, в които съм участвал миналата година са:

 • 05.07. Tarnovo Ultra 75 км, но поради високите атмосферни температури, ме заболя страшно много главата и реших да се откажа на 50-я километър;
 • 22.08. Orehovo Ultra 50 км;
 • 29.08. Adventure sky run (но късата дистанция Sky Lakes 25 км);
 • 19.09. Run2gether България 5 км благотворително бягане в помощ на хората с намалена физическа активност (страшно много ми хареса!);
 • 26.09. K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE 85 км (доста трудно състезание, заради непрестанния дъжд, който валеше);
 • 03.10. Скоростно изкачване на Копитото, посветено на Боян Петров;
 • 12.10. Маратон „Хайдушки пътеки“ 42 км;
 • 22.11. Prista RUN 35 км.

До момента съм единственият български пациент, успешно трансплантиран със стволови клетки от неродствен донор, също и органово трансплантиран, който в рамките на по-малко от един календарен месец успешно е завършил маратон и ултрамаратон. Класическата маратонска дистанция е 42.195 км (26 мили 385 ярда). Всяка една дистанция, която е над 42 км, се счита за ултра, без значение на нейната положителна или отрицателна денивелация.

Доброволческа дейност

Доброволец съм към следните сдружения и държавни институции:

 • Българско сдружение “Лимфом”. Целта на сдружението е да запознае колкото се може по-голям брой хора в обществото ни, какво представлява самото донорство и какво е нужно, за да се стане доброволен донор на хемопоетични стволови клетки;

Повече за Митко можете да прочетете и в интервюто му на следната страница: “Откровения отвъд границите на невъзможното.

Ако искаш да разкажеш своята история и да бъдеш Посланик на надежда, свържи се с мен чрез страницата “За контакт” или ми пиши на contact@limfom.info

Открий фейсбук тагове: #ПосланикНаНадежда | #ИновацияЗаЖивот | #ВсичкоЗаЛимфом

Вижте и следната страница: “След като лечението приключи – тогава какво?”

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Изкуствен интелект, който дешифрира ДНК…