FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Периферна невропатия симптоми

Периферна невропатия

Какво представлява периферната невропатия?

Периферната невропатия (ПН) е временно или трайно увреждане на нервите на периферната нервна система, най-често в ръцете или краката.

Нервната система работи малко като мрежа от електрически проводници. Рецепторите и нервите в него улавят и пренасят сигнали и съобщения между различни части на тялото ви. ПН причинява твърде много или твърде малко нервна активност и нарушава комуникацията между нервите в тялото ви.

Периферната нервна система се състои от:

 • сензорна нервна система, която носи информация за усещанията, които изпитват кожата и ставите (като топлина, болка и допир), през гръбначния мозък към мозъка;
 • автономна (вегетативна) нервна система, която предава съобщения към и от вътрешните ви органи (например за кръвното налягане, сърдечен пулс и необходимостта от уриниране);
 • двигателна нервна система, която пренася съобщения от мозъка, надолу по гръбначния мозък и до мускулите, за да ги накара да се движат.

Какви са симптомите?

Симптомите на ПН зависят от това кои нерви са засегнати: сензорни, автономни или двигателни. Най-често се засягат сензорните нерви.

Сензорна невропатия

ПН, която засяга сензорната нервна система, е известна като „сензорна невропатия“. Най-честите симптоми са:

 • усещане за убождане с игли, изтръпване или усещане за парене, често в ръцете или краката;
 • болка;
 • повишена или понижена чувствителност при допир или към много горещи или много ниски температури;
 • необясними усещания (например усещане, че имате нещо в обувката си);
 • не сте сигурни в точното положение на ставите си, когато не ги гледате.

Симптомите могат да причинят затруднения при фини движения, като например закопчаване на копчета. Симптомите, които започват по върховете на ръцете и краката ви, могат да се придвижат по-нагоре по ръцете или краката ви, ако невропатията стане по-тежка.

Автономна невропатия

ПН, която засяга вегетативната нервна система, е известна като „автономна невропатия“.

Най-честите симптоми са:

 • замаяност или световъртеж, когато се изправите;
 • запек;
 • подуване на корема;
 • усещане, че не можете да изчакате, за да отделите урина;
 • импотентност при мъжете.

Моторна (двигателна) невропатия

ПН, която засяга двигателната нервна система, е известна като „моторна невропатия“.

Най-честите симптоми са:

 • мускулни потрепвания, крампи (схващания) или болки;
 • мускулна слабост, затрудняваща носенето на неща и изкачването по стълби;
 • ‘неспокойни крака’ (желание да движите краката си).

Защо хората с лимфом получават ПН?

Като страничен ефект от лечението на лимфом

Най-честата причина е, че някои лечения за лимфом могат да причинят увреждане на нервите. Лекарствата, които най-вероятно причиняват периферна невропатия, са:

 • винка алкалоиди (група химиотерапевтични лекарства), включително винкристин (Oncovin®) и винбластин;
 • лекарства на основата на платина, включително цисплатин, оксалиплатин и карбоплатин;
 • други лекарства като бортезомиб (Velcade®), талидомид и брентиксумаб ведотин (Adcetris®).

Индуцираната от химиотерапия периферна невропатия има тенденция да засяга сензорните нерви. Може да имате само леки симптоми като изтръпване на ръцете и краката. Тежките симптоми са по-рядко срещани.

Симптомите често се появяват след няколко цикъла (курса) на химиотерапия. Понякога симптомите могат да се влошат или дори да започнат чак след завършване на лечението.

За повечето хора симптомите се подобряват с течение на времето, въпреки че това може да отнеме месеци или дори години. При някои хора симптомите продължават трайно. Има по-голяма вероятност за това при по-тежки симптоми на периферна невропатия.

Като симптом на лимфом

Лимфомът може да причини периферна невропатия:

 • Ако парапротеините (химикали, произведени от някои лимфоми) се залепят към нервите и ги увредят. Това е доста често, особено при хора с макроглобулинемия на Валденщрьом.
 • Ако лимфомните клетки се разпространят в нервите, притискат ги или нараснат около малките кръвоносни съдове, които снабдяват нервите. Това е рядкост.

Някои хора в ремисия се чудят дали влошаването на симптомите на ПН означава, че лимфомът им се рецидивира. Това е много малко вероятно да бъде така.

Поради друго състояние или заболяване

Наличието както на лимфом, така и на друго състояние, което може да причини увреждане на нервите (като диабет или ниски нива на витамин В12), увеличава риска от развитие на ПН. Вашият медицински екип би следвало да обмисля това, когато планира лечението Ви.

Как се лекува ПН?

Към момента няма начин да се обърне увреждането на нервите. Най-добрият начин на действие е да се опитате да предотвратите по-нататъшно увреждане на нервите, което често е по-успешно, когато се установи на по-ранен етап.

Симптомите често започват да изчезват, след като завършите лечението на лимфома. Може обаче да минат седмици или дори месеци, преди да забележите някакво подобрение. При някои хора симптомите никога не изчезват напълно. С макроглобулинемията на Валденщрьом невропатията често започва да се подобрява, след като започнете лечението на лимфома.

Най-често лекарите тук изписват Неуробекс (Невробекс). Това е комбиниран лекарствен продукт, съдържащ витамини от група В, но без В12, който не трябва да се приема от пациенти с активен лимфом.
Кажете на Вашия медицински екип възможно най-скоро, ако имате симптоми на периферна невропатия.

Уточнение: на хора с индолентни (бавноразвиващи се) лимфоми като ХЛЛ или фоликуларен лимфом, които не са минавали лечение, хематолозите препоръчват да се избягват всички витамини от група В.

НевробексАко лечението Ви причинява невропатия или влошава съществуваща такава, Вашият медицински екип може да намали дозата или да промени лечението. Нервите често се възстановяват, ако намалите дозата или спрете приема на лекарството, което го причинява.

Ако болката е симптом, говорете с вашия медицински екип. В някои случаи може да ви насочат към специалист. Може също така да Ви бъдат дадени лекарства за помощ, като лекарства за облекчаване на болката, капсаицинов или лидокаинов крем за мазане.

Мога ли да предотвратя развитието на ПН?

Говорете с вашия медицински екип за намаляване на риска от ПН. Кажете им, ако:

 • Имате някакви симптоми на периферна невропатия. Те могат да вземат това предвид при планирането на Вашето лечение.
 • Ако вашият лимфом рецидивира и сте развили ПН по време на първия курс на лечение, лекарите трябва да помислят за това. Където е възможно, те ще избягват да ви дават лекарства, които биха могли да причинят или влошат периферната невропатия.
 • Възможно е да ви липсват витамини в диетата. Вашият лекар може да провери това за Вас и може да Ви предпише добавки за намаляване на риска от развитие на невропатия.
 • Пиете много алкохол. За да намалите риска от увреждане на нервите, може да ви бъде препоръчано да избягвате или намалявате приема на алкохол, докато се лекувате от лимфом.
 • Вие сте диабетик. Контролирайте нивата на кръвната си захар, за да намалите риска от развитие на ПН.

Справяне със симптомите

По-долу са дадени няколко съвета за справяне с някои симптоми на периферна невропатия. Говорете и с вашия медицински екип за съвет.

 • Свивате и разтягате пръстите на ръцете и краката за няколко минути четири пъти на ден.
 • Внимателно масажирайте пръстите на ръцете и краката.
 • Носете ръкавици и дебели чорапи в студено време. Простудата може да влоши симптомите, а може и да нямате правилно усещане за температурата, излагайки ви на риск от измръзване.
 • Избягвайте алкохола, тъй като той може да повлияе на нервната функция.
 • Облекчете запека с диета с високо съдържание на фибри и пиене на много течности. Лаксативите може да са полезни, но говорете с фармацевт или с Вашия лекар, преди да ги вземете.

Говорете с Вашия лекар, ако Вашата невропатия затруднява ежедневните задачи. Възможно е те да могат да ви насочат към друг здравен специалист, като физиотерапевт или ерготерапевт.

Да останете в безопасност

Увреждането на нервите може да означава, че не получавате всички сигнали, които бихте получили в противен случай, включително усещания за допир, болка и температура. Без тях може да не осъзнаете, че сте се наранили.

За да предотвратите нараняване:

 • Носете ръкавици за градинарство и миене, за да предотвратите порязвания и драскотини.
 • Защитете краката си, като носите добре прилепнали обувки, равни или с нисък ток. Потърсете съвет от фармацевт или вашия личен лекар, ако забележите зачервяване или признаци на триене.
 • Поддържайте стаите, стълбите и коридорите добре осветени и без претрупване, за да избегнете препъване.

Избягвайте изгаряне или попарване:

 • Използвайте ръкавици при работа с фурната, за да предотвратите изгаряния.
 • Проверете температурата на водата във ваните и душовете, преди да влезете. Използвайте термометър или накарайте някой друг да я провери вместо вас.

Източници:
Списание Lymphoma Matters Summer 2019
www.acibademcityclinic.bg/bg/varna/diagnoses/periferna-nevropatiq
www.lymphoma-action.org.uk/about-lymphoma-side-effects-treatment/peripheral-neuropathy
Кредит фото: www.thesoakingpot.com/foot-soaks-for-neuropathy

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Най-честите хистологични варианти на Не-Ходжкиновите…