FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Трансплантации при лимфом в Пловдив
Трансплантации при лимфом в Пловдив

И в Пловдив лекуват лимфом с трансплантация на стволови клетки

Стволови клетки
Стволови клетки

В Университетската болница в Пловдив вече се лекуват комплексно редките болести на кръвта. Това стана възможно с откриването на Регионален център за вродени коагулопатии и хемолитични анемии. Друг такъв предстои да бъде открит и във Варна.

  Пловдивският център е част от Клиниката по хематология и ще обслужва региона на Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, който се нарежда на второ място по заболеваемост от таласемия и хемофилия в страната, обясни изп. директор на Университетска болница проф. д-р Карен Джамбазов. Ръководител на новото медицинско звено е националният консултант по хематология проф. д-р Стефан Горанов. Регионалният център се намира на третия етаж в поликлиниката на УМБАЛ “Св. Георги” на бул. “Васил Априлов” 15А. Оборудван е със собствени средства на Университетската болница, както и чрез дарения на няколко фармацевтични компании. Лично заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев преряза лентата по време на официалното откриване в понеделник, 17 септември.

  Към Клиниката по хематология в УМБАЛ в най-скоро време ще започне работа и Сектор за стволово-клетъчна трансплантация, който е напълно готов. Очаква се само Министерството на здравеопазването да издаде разрешително за работа. Неговото изграждане също е със средства на болницата в размер на 400 000 лв., като част от обзавеждането на кабинетите е предоставено от дарители. В него ще се осъществяват специфичните медицински диагностични и лечебни дейности от рода на високодозова, миелоабративна химиотерапия и режими с редуциран интензитет с последваща трансплантация на хемопоетични стволови клетки. Процедурите са съобразени с методичните указания за диагностика и лечение на заболяванията на кръвта и кръвотворните органи, обясниха специалисти от УМБАЛ. Центърът ще може да обслужва до 48 пациенти годишно. А модерната терапия ще се прилага на пациенти с тежки кръвни заболявания – мултиплен миелом, агресивни неходжкинови лимфоми, агресивни ходжкинови лимфоми.

Източник: www.standartnews.com

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
"Обикновена благодарствена мисъл, отправена към…