FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Полезни съвети по време на терапия
Полезни съвети по време на химиотерапия

Полезни съвети при химиотерапия

Някои често срещани странични ефекти при лечение с химиотерапия могат да бъдат облекчени с медикаменти или лесно достъпни средства. Най-добрите съвети се дават от хората, които са преминали през това и са ги изпитали на собствен гръб. Съветите отдолу са извадка от нашата Група за взаимопомощ и подкрепа във Фейсбук.

Благодарност към хората, които отделиха време да споделят своя опит с другите. Ако искате да добавите още съвети, пишете ми на contact@limfom.info .

Как да се справим с афти

Афти при химиотерапия

Мукозитът е възпаление на стомашно-чревните лигавици, което обикновено се свързва с химиотерапия или лъчева терапия и е един от най-честите странични ефекти при пациенти, подложени на лечение на рак.

Тъй като лигавиците обграждат целия храносмилателен тракт от устата до ануса, симптомите могат да варират в зависимост от най-засегнатото място, но най-често срещаният е, че мукозитът се появява в устата, наречен орален мукозит (афти) и причинява дискомфорт като язви в устата, подути венци и много болка при хранене, например. Освен това, при намален имунитет, гъбичките Candida, които са част от микроорганизмите, които живеят в нас, се размножават и причиняват кандидоза.

Винаги е добре да обсъдите състоянието си с лекарите, но ето какво съветват пациентите за облекчаване на болките:

 • Нистатин за жабуркане;
 • Стерилен разтвор на вода със сода за хляб за жабуркане. След всяко хранене да се изплаква устата с разтвор на сода бикарбонат и вода – съотношението е 1 л. вода и 4 с.л. сода;
 • Фунгостатин суспензия и Елудрил;
 • Лекарството GelClair (www.gelclair.co.uk/), което липсва в България, но го има в Румъния например;
 • Дактарин орален (за гъбичките) и евентуално Тантум верде;
 • Миене на зъбите с четка с мек косъм след всяко хранене;

При проблеми с кашлица и облъчени бели дробове

Някои от лекарствата, използвани при лечение, нанасят големи щети върху белите дробове. Например Блеомицин. Много силна лъчетерапия в областта на гръдния кош също може да увреди дробовете и да доведе до затруднено дишане, упорита кашлица, повишена чувствителност спрямо мръсен въздух и подобни.

Най-доброто решение, което е установил един от пациентите, е чай от медицинска ружа (до 2 чаши на ден), съчетано с прием на протеолитични (системни) ензими с висок UI. Такъв ензим е Серапептаза, например този продукт – Serrapeptase 80,000UI. Нищо друго – нито етерични масла, инхалации и други подобни не са помогнали за облекчаване на състоянието на дробовете ѝ. Препоръчва се да не се приема за дълги периоди от време, тъй като има свойството да разрежда кръвта и може да доведе до други нежелани странични ефекти.

Как да вдигнем левкоцитите

Терапиите, които се назначават за ракови заболявания целят да унищожат раковите клетки, но в същото време потискат имунната система. Това означава, че броят на левкоцитите намалява и понякога пада под допустимата долна граница. Това може да доведе до отлагане на поредната терапия, докато не се възстанови кръвната картина. Може да ви дадат инжекции с растежен фактор, за да подпомогнат това.

Най-често срещаният съвет от пациенти е да се пие сок от червено цвекло, смесен с пресен портокалов или ябълков сок, ако ви дразни на стомаха. Трябва да се отбележи, че по време на терапия е забранено да се приема фреш от грейпфрут (вижте и страницата “”Добавки и храни по време на терапия“. Друг пациент съветва да се вари жито и да се хапва. Водата също се пие след това.

Как да вдигнем хемоглобина?

Ниският хемоглобин или анемията е състояние, при което се получава силно намаляване на пълноценните червени клетки (еритроцити) в кръвта.

Еритроцитите пренасят кислорода, без който не може да съществува човешкото тяло, а и самите кръвни клетки. В еритроцитите присъства специалният желязосъдържащ белтък – хемоглобин. В неговата структура има 1 йон желязо, който при съединение с влизащия кислород прави нашата кръв червена. Желязото преминава в цялата ни кръвоносна система чрез белите дробове и точно там влиза в съединение с кислорода. Това е начинът, по който кислородът се разнася по всички части на тялото ни. И докато преминава и тръгва към обратния път, хемоглобинът буквално обира от клетките въглеродния окис и го разнася обратно към белите дробове.

При голяма част от хората, подложени на химиотерапия, хемоглобинът пада под долната граница, особено с натрупване на терапиите. Най-честите препоръки за справяне с това са да се приемат храни, богати на желязо.

Консумирайте повече червено месо без видими тлъстини (говеждото е шампион), яйца, коприва (сок от изварена коприва напролет), всякакви пресни и сушени плодове, нарът е много добър (включително сок), а от ядките – най-добре ще ви се отразят орехи и шам-фъстък.

За да спомогнете на желязото да се усвои от организма, е необходимо да избягвате богатите на калций храни – това са най-вече млечни продукти, както и кафе и чай, а също и зърнените храни. При нисък хемоглобин е добре да похапвате освен храни, съдържащи желязо, храни с витамин С, като лимони, портокалов сок, които пък спомагат за много по-бързото усвояване на желязото от организма. Правете си прясно изцедени сокове или смутита през деня.

Месо и зеленчуци

Увеличете престоя си на чист въздух, а ако имате сили, правете малки или по-големи продължителни разходки дневно.

Много хора споделят, че добавката Маоло им е помогнала да поддържат кръвните си показатели в норма по време на терапия. Аз не съм я пробвал и не мога да кажа от личен опит. Мнозина други не са доволни от нея.

Справяне със загубата на апетит

Промените в апетита се срещат често при болните от рак и по време на тяхното лечение. Хората с понижен апетит или страдащи от липса на такъв могат да ядат по-малко от обичайното, да не се чувстват гладни изобщо или да се чувстват пълни, след като ядат само малко количество храна. Продължителната загуба на апетит може да доведе до сериозни усложнения като ниско тегло, липса на хранителни елементи и загуба на мускулна маса и сила.

Консултирайте се с вашия медицински екип ако загубите апетита си. Те могат да Ви помогнат да намерите причината и да се уверят че получавате нужното хранене. Лошото хранене може да забави възстановяването на организма и да доведе до прекъсвания на лечението.

Сайтът www.cancercare.bg предлага следните съвети:

 • Яжте 5 до 6 малки порции на ден, а когато сте гладни – добавете и леки междинни закуски.
 • Не ограничавайте количеството на храната.
 • Винаги имайте от любимите си храни под ръка.
 • Увеличете калориите и протеините в храните чрез добавяне на сосове, масло, сирене, сметана или ядки.
 • Пийте по-големи количества течности между храненията, а не с храната, защото това може да Ви накара да почувствате по-бързо пълнота.
 • Помолете някого от семейството или приятелите си да набавят хранителни продукти и да Ви приготвят храна, когато се чувствате прекалено уморени да пазарувате или да готвите. Помислете, също така и за закупуване на предварително приготвени ястия.
 • Ако миризмата или вкуса на храната ви кара да се чувствате зле, яжте храна, която е студена или на стайна температура. Това ще намали миризмата и вкуса й.
 • Ако имате вкусови проблеми с храната, опитайте да добавите подправки, за да я направите по-примамлива.
 • Ако имате промяна във вкуса, например метален вкус в устата, опитайте да смучете бонбони с вкус на мента или да накапете лимон на езика преди самото харене.
 • Опитайте леки упражнения, като например 20 минути ходене пеша около един час преди хранене, за да стимулирате апетита си. Изпълняването на упражнения спомага и за поддържане на мускулната маса.
 • Срещнете се със специалист-диетолог за допълнителни съвети.

Съвети при химиотерапия

Ако имаме констипация (запек)

С натрупване на химиотерапиите, друг проблем, който преживях и аз е невъзможността да се отиде до тоалетната по голяма нужда, т.е. запек. Аз пробвах какво ли не – зелева чорба, английска сол, различни лаксативи, но най-много ми помогна Plantaben. Както и приемането на много вода през деня, особено по време на терапия.

Друг вариант е да се ползва Дулкософт или Дуфалак. Най-добре сутрин. Добре е да има по-течна храна, може и пасирани супи, салати със зехтин. Да се избягват силни подправки, кафе, черен чай, всякакви полуфабрикати, сладкиши. Ако ви се хапват, най-добре направете домашни – с кафява захар, пълнозърнесто брашно, овесени ядки.

Източници:

 1. Photo by Meruyert Gonullu: www.pexels.com/photo/windows-of-modern-restaurant-with-signboards-saying-feeling-good-6151960
 2. Photo by Anete Lusina: www.pexels.com/photo/woman-with-cross-symbol-on-mouth-unable-to-speak-5723267
 3. Photo by Malidate Van: www.pexels.com/photo/steak-food-769289
 4. Photo by Alex Green: www.pexels.com/photo/crop-ethnic-psychologist-writing-on-clipboard-during-session-5699456
 5. www.cancercare.bg
 6. www.anticancer-bg.com
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Брой 124 на LM* за…