FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Created for the National Cancer Institute, http://www.cancer.gov

Ново проучване на ползата от биопсия на костен мозък при Ходжкин

Цитология лимфом на ХоджкинНово изследване показва, че не е нужна биопсия на костен мозък, за да се стадират нови пациенти с лимфом на Ходжкин

  Публикувано е ново проучване в Журнал по клинична онкология (Journal of Clinical Oncology), което може да има сериозни последици за новодиагностицирани пациенти с лимфоми.

  Според проучването, пациенти, които имат лимфом на Ходжкин, не са лекувани с лекарства, и които са стадирани чрез PET / CT сканиране, нямат никаква полза от костно-мозъчна биопсия.

  Понастоящем, насоките за действие при Ходжкин на Националната организация за борба с рака (National Comprehensive Cancer Network) включва биопсия на костен мозък като съществен аспект на работа с нов пациент, ако скенерът показва, че той има стадий IB, IIB, III или IV на болестта.

  Д-р Тарек Кристофър Ел-Галали от Университетска Болница Аархус в Дания, и колегите му провели ретроспективно проучване, включващо 454 пациенти с новодиагностициран лимфом на Ходжкин, за да се определи дали костно-мозъчната биопсия добавя нищо полезно при стадиране с PET / CT сканиране и дали добавя някаква терапевтична стойност за пациента.

  Това, което открили е, че сред пациенти, които първоначално са диагностицирани със стадий I или II на болестта, костната биопсия на нито един от тези пациенти не е била положителна за болестта. Само на пет от пациентите, които са били със стадий III според стадирането с PET / CT сканиране им е повишен стадия след биопсия на костния мозък, но това не променило плана им за лечение.

  “Доколкото ни е известно, това е най-голямото проучване до момента, което изследва важността на КMБ (костно-мозъчна биопсия) при пациенти с лимфом на Ходжкин, които са подложени на PET / CT стадиране. Добавената диагностична стойност от рутинните КМБ е минимална, а положителни находки от КМБ насочиха към увеличаване на стадия на само 5 пациенти, от III до IV стадий на болестта от общо 454 включени пациенти.”

Във Великобритания за стадиране на болестта на Ходжкин се използва предварително сканиране със ПЕТ скенер. В България, ПЕТ сканиране се правеше в края на терапевтичния план, за да се установи резултата от лечението, но вече при доста пациенти се прави и в началото или след минимум 3 терапии. Обсъдете костно-мозъчната биопсия за определяне на стадия с лекаря си.

Източник: www.lymphoma-action.org.uk

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
  Изследване, публикувано в Британското…