FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Пътуване в чужбина и лимфом: инфекции и ваксинации
Пътуване в чужбина и лимфом: инфекции и ваксинации

Пътуване в чужбина и лимфом: инфекции и ваксиниране

  Лимфомът засяга имунната система и това затруднява справянето на организма с инфекции, следователно ще трябва да вземете допълнителни предпазни мерки, особено ако пътувате извън граница. Бихте могли да сте изложени на непознати инфекции в други части на света, които тялото Ви трудно би преборило.

  Ако приемате медикаменти, бихме Ви посъветвали да вземете повече от тях на път с Вас. Бихте могли да ги разделите между ръчния багаж и чекирания, за да сте сигурни, че ще имате дозите за няколко дни, ако куфарът Ви се загуби. Помолете общопрактикуващия Ви лекар да напише писмо, разясняващо здравословната Ви история, в случай, че Ви бъде поискана допълнителна информация от летищните власти.

  Освен медикаменти, можете да имате нужда и от допълнителни ваксини. Това зависи от дестинацията, към която пътувате и плановете Ви там. Винаги търсете медицинска информация преди пътуване. Поинтересувайте се дали е безопасно да пътувате и дали имате нужда от ваксини – някои са препоръчителни, но други биха могли да се окажат неподходящи за пациенти с лимфом.

  Как да намаля риска от инфекция?

  Лимфомът засяга имунната Ви система, а тя може да е допълнително занижена, ако:

 • Преминавате през химиотерапия;
 • Приемате стероиди;
 • Преминавате през лъчетерапия;
 • Преминавате през терапия с анти-тела.

  Ако далакът Ви е бил премахнат, рискът да развиете усложнения от някои инфекции, е по-голям. Би трябвало да предприемете допълнителни предпазни мерки, за да избегнете нови инфекции, когато пътувате в чужбина, дори, ако това означава да приемате антибиотик продължително време.

Има няколко лесни начина, с които да намалите риска от инфекции:

 • Преди пътуване проверете с Вашия лекуващ лекар дали има места, които трябва да избегнете – като плувни басейни, най-вече ако имате поставен централен венозен катетър;
 • Изберете чисти места за настаняване и бъдете особено внимателни с личната Ви хигиена. Мийте ръцете си със сапун преди хранене, след използване на тоалетна и след използване на публични съоръжения;
 • Избягвайте хора с инфекции като грип, шарка, разстройство и повръщане;
 • При пътуване до екзотични дестинации (например в Африка или далечна Азия): Уверете се, че водата, която пиете е стерилизирана, за да не съдържа бактерии. Най-лесният начин за това е да я варите. Много хора вярват, че бутилираната вода е пречистена и не съдържа бактерии, но това невинаги е вярно. Избягвайте лед в питиетата, освен, ако не сте сигурни, че е направен от стерилизирана вода;
 • Избягвайте салати и необелени плодове, освен, ако не сте сигурни, че са измити хубаво със стерилизирана вода;
 • Избягвайте храни, които съдържат много живи бактерии, като непастьоризирани сирена, улична храна, сурови или рохки яйца, недопечени меса и риба, и пастет;
 • Пазете се от ухапвания от комар (възможно е да предизвикат инфекция) и болести, предизвикани от комари;

  Ваксини при пътуване

  За някои страни ще имате нужда от ваксини. Това се определя от специфичните болести, характерни за тези страни.

  Вашият общопрактикуващ / лекуващ лекар би могъл да Ви посъветва дали ще имате нужда от ваксина за пътуването Ви. Той също ще Ви каже доколко те са безопасни за човек, живеещ с лимфом.

  Потърсете медицински съвет рано (поне 2 месеца преди пътуването), защото някои ваксини трябва да бъдат направени преди да отпътувате, за да са ефикасни.

  Не всички страни изискват ваксиниране, например – не са необходими, ако пътувате в западна Европа, Япония, Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Но при пътуване в развиващите се страни от Южна Америка, Африка и Азия най-добре е да потърсите информация за задължителните ваксини.

  Кои ваксини са безопасни за хора с лимфом?

  Много ваксини са както безопасни, така и ефикасни за хора с лимфом. Общо казано, това са ваксини, които не са активни. За тяхното създаване са използвани мъртви бактерии или вируси.

  Не би трябвало да създадат какъвто и да било проблем, но винаги се консултирайте с Вашия лекар предварително.

  Примери за неактивни ваксини са тези срещу инфлуенца (грип), дифтерия, тетанус, паралич, хепатит А и Б, японски енцефалит, енцефалит от кърлеж, тиф, менингит, холера и бяс.

  Кои ваксини НЕ са безопасни за хора с лимфом?

  Някои ваксини НЕ СА препоръчителни за хора с лимфом – това са „живите“ ваксини. За тяхното създаване са използвани бактерии и вируси, които не са толкова активни, но са все още живи. Тези ваксини не са безопасни, ако имате лимфом, защото биха могли да предизвикат сериозни инфекции.

  Пример за „живи“ ваксини включва тези за варицела, тиф (орална ваксина), туберколоза, дребна шарка, заушка, рубеола, детски паралич (орална ваксина) и жълта треска.

  Ваксината за жълта треска е препоръчителна в зависимост от това, къде пътувате.

  Приципно, не би трябвало да си поставяте „жива“ ваксина ако:

 • Имате активен лимфом;
 • Преминавате през химиотерапия, лъчетерапия или стероидна теарапия;
 • През последните 6 месеца сте имали или все още имате, терапия с анти-тела;
 • Скоро сте преминали през трансплантация на стволови клетки или костен мозък;

  Световната Здравна Организация съветва, че не може да приемете жива ваксина в следните случаи:

 • Поне 3 месеца след края на високо-дозов прием на стероиди;
 • Поне 6 месеца след края на химиотерапия или лъчетерапия;
 • Поне 12 месеца след края на терапия за подтискане на имунната система след трансплантация на стволови клетки, периодът е по-дълъг, ако имате „реакция на присадката срещу приемателя” (graft versus host disease – GVHD);

  Ако не мога да се ваксинирам заради лимфома ми?

  Ако нямате възможност да се ваксинирате с препоръчителните ваксини, заради лимфом, препоръчително е да се замислите доколко Ви е важно това пътуване и дали бихте могли да го избегнете. Помислите за риска и разговаряйте с лекуващия Ви лекар.

  Малария и комари

  Маларията е много сериозно тропическо заболяване, предавано от комари, носители на малария. Ако имате лимфом, бъдете много внимателни, ако пътувате в райони, в които рискът от заразяване с малария е висок. Рискът от малария е висок в тропическите и субтропическите части на света, включително Африка, северна и южна Америка. Пренася се от определен вид комари, които са по-склонни да ви ухапят вечер и нощем.

  За да се предпазите от ухапванията им:

 • Използвайте климатик нощем, ако имате възможност. Това ще попречи на комарите да се приближат;
 • Спете под мрежа за комари, която е третирана с инсектицид. Носете с Вас пособия за шиене, за да поправите разкъсвания по мрежата. Мрежите за комари са наистина важни, ако нямате климатик в помещенията, в които спите;
 • Носете пижами с дълги ръкави и дълги крачоли, за да е покрито тялото Ви;
 • Използвайте препарат против насекоми – препарати, които съдържат “DEET” (N,N-diethyl-meta-toluamide), пикаридин или лимонен евкалипт, въпреки че някои проучвания показват, че комарите могат да се научат да игнорират аромат, който е неприятен за тях. Затова освен препарати против насекоми, използвайте всички възможни мерки, за да се предпазите от ухапвания;

Таблетки срещу малария

  Таблетките срещу малария биха могли значително да намалят риска Ви от заразяване с малария. Те биват няколко вида, затова се консултарайте с Вашия лекар за препоръка кои да използвате, като това зависи от възрастта Ви и медицинската Ви история, както и дестинацията на пътуването Ви. Ако минавате през химиотерапия или приемата други медикаменти за лимфом, посъветвайте се дали изобщо е безопасно да приемате таблетки срещу малария. Ако не са препоръчителни за Вас, поискате съвет от лекаря Ви, как да се предпазите от малария.

Можете да намерите информация на следните места:

1504 София, бул.“Янко Сакъзов“ № 26
Тел.02/944 69 99/221
Работно време: от 09.00ч. до 12.00ч.
Националният имунизационен и консултативен център (НИКЦ) има за цел съхраняване здравето на човека чрез ваксинопрофилактика на заразните болести.

Консултативен кабинет в НЦЗПБ
тел. 94 46 999/ 360
Гл.ас. д-р Румен Харизанов – завеждащ лекар
д-р Искрен Кафтанджиев – ординатор, email: Kaftandjiev@ncipd.org
д-р Ивайло Биков – ординатор, email: I_Bikov@ncipd.org

 • Лаборатория „Амбулаторно-консултативна помощ“ с два национални консултативни кабинета по паразитни и тропически болести, на ул. „Кракра“ №3 и ул. „Георги Софийски“ №1.

 

Източник: www.lymphomas.org.uk

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
  Проучване: Данните за петгодишна преживяемост…