FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Захарта и рака Photo by rawpixel on Unsplash
Захарта и рака

Ракът и захарта

  Едни от най-често задаваните ми въпроси от хора, които сега са диагностицирани или минават лечение, са „Как да се храня? Да променя ли диетата си? Да избягвам ли сладки неща?“.

  За мен отговорът на тези въпроси е “Да, избягвайте сладките неща, но не заради рака“. Аз лично спрях всякаква захар, сладки и сладкиши, шоколади, вафли, а също белия хляб и нискокачествени хлебни изделия. Когато минавах през лечение и търсех информация по темата, попадах на различни твърдения. Може да сте чували, че “захарта подхранва раковите клетки“, поддържайки бързото им развитие. Или, че елиминирането на захарта от нашата диета може да „умори от глад“ или да потисне развитието на рака.

  Но каква е истината зад тези твърдения?

Промяната на диетата ви ще унищожи ли раковите клетки?

  Често повтаряното твърдения, че захарта подхранва раковите клетки, е вярно в строгия смисъл на думите – и това може да изглежда страшно. Но, разбира се, това не е пълната картина. Реалността е, че заедно с раковите клетки, захарта подхранва всички клетки в тялото и е от жизненоважно значение за нашата ежедневна дейност. Най-простите форми на захар са захари от единични молекули (монозахарид), като глюкоза и фруктоза. Те могат да се комбинират, за да образуват по-сложни захари като бялата захар, малтоза и лактоза.

  Всички въглехидрати са и захари, което означава, че храни, които не бихте възприели като захарни – като картофи, тестените изделия или зърнени храни – в крайна сметка се разпадат на прости захари в тялото. Глюкозата, консумирана директно или разградена от въглехидратите, е от решаващо значение за функционирането на клетките. Това е зърното на истината в сърцето на притесненията около захарта и рака – да, захарта подхранва раковите клетки, но и останалите клетки в тялото.

  Всъщност има една важна разлика, както ще видим по-надолу. Вижте и страницата “Защо ракът обича захар“.

 Какво ще стане, ако премахнем захарта?

  “Спирането на доставката на захар до раковите клетки също ще означава, че здравите клетки на тялото ви също няма да получат необходимите захари”, казва главният изпълнителен директор на Cancer Council Australia, професор Санчиа Аранда (Professor Sanchia Aranda).

  “Нещо повече, телата ни са умни – те имат и други начини за получаване на глюкоза. Дори и ако се опитате да спрете доставките, тялото просто ще преобразува мазнините и протеиновите храни в глюкоза, където е необходимо. Страничен ефект от това е, че може да отслабнете.”

  Захарта наистина захранва рака, но истинската картина за начина, по който раковите клетки растат, е “много по-сложна от това”, казва онко-биологът д-р Дарън Сондърс от Университета на Нов Южен Уелс. Той твърди, че има сериозни доказателства, че някои ракови клетки се хранят също и с аминокиселини (градивни елементи на белтъците / протеините) или липиди (вещества, включващи мазнини и масла).

  Тези източници се използват като метаболитно гориво за захранване на необходимите процеси на клетката и като суровини за изграждане на нови клетки, почти  по същия начин, по който се използва захарта. Но те имат и второстепенна цел – помагат на раковите клетки да се предпазят от химически увреждания.

  Картината е сложна – различни типове ракови клетки, използващи различни източници на гориво по различно време. И въпреки че ограничаването на приема на захар няма да убие раковите клетки, това може да помогне за намаляване на риска от развитие на някои видове рак, казва проф. Аранда. Според него, всъщност не самата захар е „злото“, а големият обем, в който се приема тя.

 Как растат раковите клетки? По какво се различават от здравите?

  Ракът може да се каже, расте като плевел: бързо, инвазивно и с опустошително въздействие върху мястото, където се развива. И също като плевелите, ракът не може да расте самостоятелно – има нужда от храна, която извлича от човешкото тяло, точно както плевелите отнемат хранителните вещества от почвата от други растения.

  Хирургично отстраняване на тумора или лечение с химиотерапия може да не е достатъчно. “Изчерпването на хранителните вещества в заобикалящата ги почва и ограничаване на доставката на енергията, от която плевелите се нуждаят, може да бъде по-ефективна“ добавя сравнението хематологът Рийм Кармали.

  Кармали работи в лабораторията си в Медицински център в Университета (Rush University Medical Center) където проучва използването на диабетно лекарство “Метформин” за лечение на лимфома. Метформин, който се използва безопасно и ефективно за лечение на диабет в продължение на четири десетилетия, намалява нивата на кръвната захар. Той също така изчерпва аденозин трифосфат (АТФ) – молекула, която тялото използва за пренос на глюкозо-произведена енергия между клетките.

  “Много повече от другите клетки, раковите клетки се нуждаят от прекомерно високи нива на АТФ, за да растат и да се разделят. Тъй като метформин изчерпва АТФ, ние се надяваме да покажем, че туморите могат да страдат от последствията”, обяснява Кармали.

  Тя вижда болестта не само като рак, но и като метаболитно разстройство: неизправност в това как тялото превръща храната в енергия и растеж.

“Раковите клетки, обяснява тя, изглежда,  че така променят в своя полза метаболитните процеси, така че те, а не здравите клетки, да получат енергията, от която се нуждаят, за да се развиват.

Ние сме в състояние да видим как раковите клетки променят обкръжаващата ги среда в своя полза, продължава Кармали. Ние разбираме начина, по който те контролират и променят (биологичните) градивни елементи – протеини, въглехидрати, мазнини – по начини, които подхранват растежа им за сметка на околните клетки.”

  Точно тази особеност и разлика между ракова клетка и здрава клетка се използва при изследване с ПЕТ скенер (какво е позитронно-емисионна томография?).

ПЕТ скенер и захарта
ПЕТ скенер и захарта

  При ПЕТ сканирането вие получавате инжекция с малко количество радиоактивно вещество, което прилича на захар. Тъй като раковите клетки обикновено са по-метаболитно активни от другите клетки, те натрупват повече от захарния заместител в опит да получат повече „гориво“. Именно тази особеност на раковите клетки се използва, за да бъдат разграничени по този начин от нормалните клетки.

  Маркираната с радиоактивно вещество захар F-FDG е достатъчно близка по състав до истинската захар, така че да се заблудят клетките и да я приемат, но същевременно е достатъчно различна, за да не може да бъде използвана.

  Машината прави компютризирани снимки на захарта, която се използва от клетките в тялото ви и засича точно тези наднормени струпвания на радиоактивния заместител на захарта. Лимфомните клетки използват захарта по-бързо от нормалните клетки и всички области с активен лимфом изглеждат по-ярки на снимките. По този начин скенерът може да разграничи дори съвсем малки области с активни злокачествени клетки. Вижте примерите със скенери при лимфом.

 Балансираното хранене е от съществено значение за доброто здраве, а драстичното намаляване на захарта и захарните продукти със сигурност ще помогне на тялото и здравето ви. Освен това, правилното хранене значително облекчава страничните ефекти от химиотерапията. За да се помогне на организма да се справи със състоянието, препоръчително е човек да изключи от менюто си тежките и неполезни храни.

  Научете повече на страниците „Диета при рак“, „Рейтинг на храните“ и “Защо ракът обича захар“.

Източници:

  1. Rush University Medical Center “Starving cancer, feeding knowledge.” ScienceDaily, 10.12.2015;
  2. abc.net.au – „Cancer and sugar: Does changing your diet starve cancerous cells?“, 25 July 2017;
  3. Living with Lymphoma: A Patient’s Guide” by neurobiologist Elizabeth M. Adler;
  4. Антирак. Нов начин на живот” – д-р Давид Серван-Шрайбер
  5. What is a PET scan?” – www.healthline.com
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

1 коментар в “Ракът и захарта

  1. Aside from exercising and sticking on a diet plan it is important to know these tips: Not having enough sleep elevates cortisol levels which increases cravings for junk food so its a must to have enough sleep in order to lose weight. Also heal your gut lining as when there are problems with the digestive system, the body continues to gain weight no matter what u do.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
  На 27.09.2018 г., в…