FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Ремисия или излекуване

Как да разбираме разликата между “ремисия” и “излекуване”?

Ремисия след рак Да чуете, че ракът е влязъл в ремисия е като да хвърлите задушаващ товар от гърдите си. За съжаление, идеята за “ремисия”, колкото и проста да изглежда, не винаги се трансформира безпроблемно в реалния свят. Има десетки фактори, които участват при диагностиката на лимфома, като прогресията на заболяването, типа на лимфома, историята и възрастта на пациента. За да разберем по-добре  понятието “ремисия на лимфома”, трябва да погледнем някои от по-специфичните термини, използвани от онколозите.

 Степени

 При повечето ракови заболявания, успеха на лечението не е тип „черно или бяло”, резултатите варират от излекуван до нереагиращ на лечение и всички варианти между тези две крайности. Лимфомът не е по-различен. Онколозите използват скала от шест до осем нива, за да обсъдят и количествено определят успеха на различни терапии. Тези нива включват следните:

 1. Излекуване – използва се много предпазливо и то само за някои видове лимфоми. Означава, че не са били открити признаци на рак в лимфната система за дълъг период от време. При индолентните лимфоми има тенденция да „рецидивират”, дори след много години, така че не е обичайно да се използва думата “излекуван” за всеки от тях;
 2. Пълна ремисия – Всички признаци на заболяването са изчезнали и не може да се открие чрез текущи тестове. Колкото по-дълго пациентът е в пълна ремисия, толкова по-добра дългосрочна прогноза има, като дългосрочната ремисия често се нарича трайна ремисия;
  2а. Пълна ремисия (непотвърдена) – Всички признаци показват пълна ремисия, но има нещо подозрително. Това може да е бучка, която може би е просто тъкан, а може би не, или пък недобри кръвни резултати. Функционално е същото като пълна ремисия, но примесено с известно съмнение;
 1. Молекулярна ремисия – При някои видове лимфом усъвършенстваните техники за сканиране и визуализация позволяват на онколозите да разграничат отделни ракови клетки сред хиляди здрави клетки. Тази степен на ремисия означава, че по-големи групи от ракови клетки са изчезнали, но остават миниатюрни следи;
 2. Частична ремисия – Това означава, че туморът се е свил до половината от първоначалния си размер;
 3. Подобрение – онколозите могат да използват тази дума, за да опишат тумор, който се е свил по размер, но е все още повече от половината от първоначалния си размер;
 4. Стабилно заболяване – Това означава, че няма нито подобрение, нито влошаване на заболяването след лечението;
 5. Рефрактерно заболяване – Това описва рак, който не се повлиява от опитите да се лекува;

Коментар: Тези изброени степени се използват в Европа и Великобритания, откъдето е източникът на тази информация. За да сте по-сигурни в термините, които Вашия лекар използва, попитайте го за всичко, което не разбирате и за всеки термин, който Ви се стори неясен.

Вероятно най-често използваните термини са следните:

– „Частична ремисия” – повече от половината от болестта (подутите лимфни възли) са изчезнали; „добра частична ремисия” – когато три четвърти от тумора е изчезнал. “Много добра частична ремисия” е неофициален термин, когато е налице почти пълното изчезване на тумора (или тумори), но където все още има малко останало количество.

– “Пълна ремисия” – направени са всички разумни опити за оценка на местата, които първоначално са били засегнати и болест не се открива. Понякога радиолозите не могат да бъдат напълно сигурни чрез сканирането дали има пълна ремисия, така че те могат да наречат това “непотвърдена пълна ремисия”. Ако случаят е такъв, то няколко седмици или месец по-късно сканирането се извършва отново, без да се провежда лечение междувременно. Ако няма промяна в резултатите, това се превръща в “потвърдена пълна ремисия“;

 По средата на Вашето лечение може да се наложи да Ви направят някои тестове, като например сканиране, за да се оцени отговора на лечението. Това е особено вероятно, ако участвате и в някакви клинични проучвания. Обикновено няколко седмици след края на лечението ще бъдете изпратен на скенер, за да се оцени ефекта от лечението и да се потвърди дали сте в ремисия.

 Ако имате неходжкинов лимфом с ниска степен на малигненост (индолентен лимфом), когато е необходимо лечение, обикновено то продължава, докато се постигне нещо, наречено “най-добър отговор”. Това означава възможно най-доброто повлияване на болестта Ви, която е възможно да се получи с използвания метод на лечение, независимо дали това е частичен отговор или пълен отговор. В този момент, заболяването обикновено е “спокойно” и отново се чувствате добре.

 По-нататъшно лечение не е необходимо, защото тази ситуация може да продължи дълго време, често години. Някои пациенти с индолентен неходжкинов лимфом, които са с доста локализирано заболяване и които са в пълна ремисия след лечението никога няма да получат рецидив. Възможно е също така (въпреки че не се знае със сигурност), много рядко, пациенти с индолентен неходжкинов лимфом с разпръснато заболяване, които получат пълна ремисия също никога да нямат рецидив.

 При лечение на по-агресивни състояния, ходжкинов лимфом и агресивен Неходжкинов лимфом, лекарите винаги се стремят към пълна ремисия. В днешно време повечето хора с тези по-агресивни болести ще останат в ремисия, ако са постигнали пълна ремисия с първоначалното им лечение (т.е. заболяването им никога няма да се върне).

 Ако първоначалният отговор на лечението е частична ремисия или, ако болестта рецидивира, лекарите най-вероятно ще препоръчат по-нататъшно лечение, което отново ще се стреми към постигане на пълна ремисия.

 Причинни фактори

 Има няколко елемента, които могат да повлияят на ремисията, включително следните:

 1. Възраст – нивата на постигане на ремисия са склонни да са по-ниски сред хората в напреднала възраст.
 2. Минали инфекции – някои вируси като ХИВ, Епщайн-Бар (Epstein-Barr) или хеликобактер пилори (H. Pylori) може да попречaт на ремисията или да увеличат шансовете за рецидиви.
 3. Имунни заболявания – това включва ХИВ, автоимунни заболявания, както и предизвикана имунна терапия, като например след органна трансплантация.

 Вашият онколог трябва да работи с Вас, за да се уверите, че сте разбрали различните думи и термини подхвърляни наоколо. Само не забравяйте, че в повечето случаи думата „ремисия” е нещо прекрасно да се чуе.

 В повечето медицински среди  „излекуван” се разглежда като нещо, за което се  разбира само след дълго време – т.е. задава се въпроса дали болестта се е върнала някога? Проблемът с това определение е, че то по-скоро означава, че винаги ще се чувствате малко несигурен за това дали болестта си е наистина отишла завинаги. Ако сте в пълна ремисия, тогава може би по-полезен начин на мислене за това дали сте “излекуван” би било да мислите като за „оздравял”. Ако се чувствате добре и възвърнат към добро здраве и шансовете Ви за рецидив започват да се приближават до шансовете Ви да се разболеете от всяко друго заболяване или да преживеете инцидент, които може да се случи на всеки, то съвсем основателно може да чувствате, че сте се “излекувал” от Вашия лимфом. А, ако смятате, че сте излекуван, то най-вероятно сте.

 Оригиналната брошура на английски език можете да изтеглите от тук:  Difference between ‘remission’ and ‘cure’

Източник: www.lymphoma-action.org.uk

 П.П. Наскоро попаднах и на нещо друго, което ми се струва много подходящо за определяне на нюансите при други две думички: лечение и изцеление.

 “Болестта е един от най-честите източници на страдание и нещастие и все пак, хората могат да открият смисъл и да израснат духовно, изправяйки се пред това предизвикателство. В много отношения болестта е може би най-често срещаната мотивация за хората, за да преоценят и преобразят живота си.
Според думите на един лекар, който работи с тежко болни и умиращи пациенти, трябва да се прави ясно разграничение между изцеление и лечение. Лечението включва справяне с болестта, но то невинаги е възможно. Изцелението, според него, е постигане на духовна цялост и може да се случи независимо дали болестта е лечима или не.”

Цитат от “Книгата на радостта” на Далай Лама и Дезмънд Туту

Споделете знанието
Вижте още:
 Всеки, който се е сблъсквал…