FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Световен ден за борба с рака – 4ти февруари 2022

Всяка година, на 4ти февруари, Световният ден за борба с рака дава възможност на всички хора по света да изразят подкрепа, да повдигнат глас, да предприемат лични действия и да настояват нашите правителства да правят повече. Този ден е единственият ден в световния здравен календар, на който всички можем да се обединим в инициатива, свързана с рака по позитивен и вдъхновяващ начин.

На този Световен ден за борба с рака признаваме силата на знанието. Знаем, че всеки един от нас има способността да промени нещо, голямо или малко, и че заедно можем да постигнем реален напредък в намаляването на глобалното въздействие на рака.

Темата за 2022-2024: “Да затворим пропастта в здравеопазването” 

Нова, 3-годишна кампания за постигане на по-голямо въздействие. #CloseTheCareGap

Световният ден за борба с рака е повече от ден в календара. Ето защо, кампанията е създадена, за да вдъхнови промяна и да мобилизира действия дълго след самия ден. Многогодишната кампания означава по-голяма експозиция и ангажираност, повече възможности за изграждане на глобална осведоменост и в крайна сметка повече въздействие.

2022: Да осъзнаем проблема

Първата година от кампанията „Да затворим пропастта в здравеопазването“ е свързана с разбирането и признаването на неравенствата в лечението на рака по целия свят. Става дума за поддържане на отворен ум, оспорване на предположения и разглеждане на неоспоримите факти:

  • Доходите, образованието, местоположението и дискриминацията въз основа на етническа принадлежност, пол, сексуална ориентация, възраст, увреждане и начин на живот са само някои от факторите, които могат да повлияят негативно на достъпа до лечение.
  • Неравенството в лечението на рак струва животи.
  • Неравенството засяга всички, включително вас и вашите близки.
  • Хората, които търсят лечение за рак, се удрят в бариери на всяка крачка.
  • Тези бариери не са неизменни. Те могат да се променят.

Това е годината, която поставя под въпрос статуквото и помага за намаляване на стигмата; да слушаме гледните точки на хората, живеещи с рак, и техните общности и да оставим тези преживявания да ръководят нашите мисли и действия.

Ето как можем да започнем да си представяме по-добър начин за правене на нещата и да изграждаме по-справедлива визия за бъдещето – бъдеще, в което хората живеят по-здравословен живот и имат по-добър достъп до здравни и онко-услуги, независимо къде са родени, растат, остаряват, работят или живеят.

На този Световен ден за борба с рака какво ще научите за пропуските в грижите за рака?

Този 4 февруари ви призоваваме, който и където и да сте, да играете своята роля в създаването на свят без рак.

Защо говорим за рака?

Ракът е критичен здравен и човешки проблем. В наши дни, 9.6 милиона души всяка година ще умрат от рак. Което го превръща във втората най-смъртоносна болест.  Това ни дава всички основания да действаме. Време е да се ангажираме лично.

Материали по темата

Световен ден на борба с рака 2019
Световен ден на борба с рака 2019-2021

 Много от нас са били засегнати от рак. Да говорим открито за рака и за нашите преживявания прави огромна разлика в разбирането, преодоляването на стигмата и намаляването на страха.

Всеки от нас има история за споделяне!

Ако някой иска да сподели историята си и да бъде вдъхновение и извор на надежда за други хора, да ми пише тук или на contact@limfom.info .
Разказът ще бъде добавен в секцията “Истории за надежда – пациенти разказват“.

Ако някой прояви интерес да бъде доброволец към Българско Сдружение Лимфом, нека също ми пише.

#ПосланикНаНадежда | #ИновацияЗаЖивот |

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 Брой 121 на LM* за…