FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Световен ден на лимфом
Световен ден на лимфом

Световен информационен ден за лимфома – 15.09.2020

По света повече от 735 000 души са диагностицирани с лимфом, включително ХЛЛ, всяка година. В България всяка година се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания.

При този по-малко известен вид рак пациентите се сблъскват с различни уникални предизвикателства и разчитат на подкрепата на екип от професионалисти, семейство и приятели през цялото си преживяване и борба с рака.

15-ти септември е Световен ден за повишаване на осведомеността за лимфом

Лимфомите се делят основно на 2 групи – Ходжкинов и Неходжкинови лимфоми. Благодарение на иновативните терапии, в сравнение с 60-те години на миналия век, преживяемостта при Неходжкиновия лимфом от 7% достига до 85% днес, а при Ходжкиновия лимфом от 50% до 90%.

Този Световен ден за повишаване на осведомеността за лимфом (World Lymphoma Awareness Day – WLAD), създаваме „Свят на благодарност“, за да изкажем и изразим благодарност към онези, които помагат на хората, живеещи с лимфом.

  • Благодарност към всички, които са Подкрепа на пациент или болногледач (грижовник) – вие сте жизненоважни за оптималното лечение като предоставяте емоционална, психологическа, социална и практическа подкрепа на хората, живееши с лимфом.
  • Благодарност към хематолозите, за вашата експертна и професионална грижа. Вие имате знанието за повече от 80 подвида лимфоми и множество видове лечения и винаги търсите най-добрия вариант за нас, пациентите.
  • Благодарност към медицинските сестри, които са до пациентите в ежедневните тежки моменти в отделенията.
  • Благодарност към пациентските организации, които подкрепят, образоват и се борят за правата на пациентите, засегнати от лимфом. Повече за дейността на Българско Сдружение Лимфом научете на страницата www.lymphom-bg.com
  • Благодарност към доброволците, които отдават от времето си и полагат усилия, за да подобрят средата за всички, засегнати от лимфом, както и да предоставят безкористна подкрепа на други пациенти и техните близки.

През тази предизвикателна година продължихте да правите всичко възможно, за да осигурите на пациентите и техните близки достъп до така необходимата достоверна информация и значима подкрепа.

Осъзнаваме, че винаги има още какво да се направи, тъй като нашите здравни системи не са перфектни и са необходими по-добри лечения, но никога не се съмнявайте във важността на вашите усилия.

 

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Кратка история на диагностиката и…