FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Световен ден на психичното здраве

Световен ден на психичното здраве

10 октомври е Международен ден на психичното здраве.

Диагностиката и лечението на рака обикновено се свързват с множество физически проблеми. Но не по-малко важно е да се споменат психологическите проблеми като депресия, тревожност, умора или посттравматично стресово разстройство.

Всички знаем, че психологическата подкрепа от специалисти, предоставяна на пациенти, подложени на лечение, е недостатъчна спрямо техните нужди. Има значителен брой хора, които остават извън обхвата на специалистите и групите за подкрепа. Длъжни сме да достигнем до тях и да им предложим надежда.

Наскоро прочетох изключителна книга – “Човекът в търсене на смисъл” от Виктор Франкъл, който описва живота си в нацистките концентрационни лагери и научените там уроци за духовно оцеляване.

Докато я четях, неизбежно направих някои паралели с психологическото състояние на диагностициран с рак пациент. При сблъсък с такава диагноза, пациентите губят усещане за бъдеще, защото рязко им бива отнета вероятността да имат такова. Животът се свежда до един конкретен момент – тук и сега, и цялата психологическа тежест на диагнозата може да доведе до отчаяние.

Въздействащ цитат от книгата:

Нека си припомним например какво става понякога в екстремни ситуации. Тогава изкристализира поведенчески модел, наричан „отписване“. В концентрационните лагери това поведение се дублираше от онези, които сутрин в пет отказваха да станат и да отидат на работа, а наместо това оставаха в бараката върху мократа от урина и изпражнения слама. Нищо – нито предупреждения, нито заплахи – не можеше да ги накара да променят решението си.

И тогава се случваше нещо типично – те изваждаха цигара някъде от дъното на джоба, където я бяха крили, и започваха да пушат. В този момент знаехме, че в разстояние на следващите четиридесет и осем часа ще ги видим да умират. Ориентацията към смисъла бе отминала.

Онези, които знаят колко тясна е връзката между състоянието на човешкото съзнание – неговата смелост и надежда или липсата им – и състоянието на телесния имунитет, ще разберат, че внезапната загуба на надежда и кураж могат да имат смъртоносен ефект.

Франкъл обича да цитира Ницше: „Онзи, който има защо да живее, може да мине почти с всякакво как.“.

Ако минавате през тежък момент, намерете своето защо и не палете още последната си цигара

По всяко време можете да направите следните неща:

  • Да се свържете с Българско Сдружение Лимфом – www.lymphom-bg.com
  • Да потърсите помощ на Зелената линия на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания – www.oncobg.info
  • Да потърсите професионална психологическа помощ. Все повече болници разполагат със звено за психологическа грижа за пациентите, попитайте за психолог в клиниката, в която се лекувате.

Материали по време на лечение:

  • Истории на пациенти. Те разказват за своя път през тъмнината, болката и страха и колко важна е емоционалната подкрепа, за да могат да продължат напред. Колко важно е да са заедно и да споделят, защото когато си сред братя по съдба, ти се чувстваш разбран и защитен. – limfom.info/истории-за-надежда-от-пациенти

Материали след края на лечението:

 

Кредит снимка: Lean Leta от Pexels

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 Брой 117 на LM* за…