FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Световен ден за повишаване на осведомеността за лимфом

Световен лимфомен ден – 15.09.2018

Малките неща, които дават увереност

    Световният ден за повишаване на осведомеността за лимфом (World Lymphoma Awareness Day – WLAD) се отбелязва всяка година на 15-ти септември. По целия свят се правят събития за повишаване на осведомеността за раковите заболявания на лимфната система и кръвта.

  През 2017 г. кампанията постигна значителен световен успех с достигнето на ново ниво на осведоменост и ангажираност сред общностите. Насочени към глобалната тема “Малките неща правят най-големи промени“, кампанията се фокусира върху опита на пациентите и се свърза с широк спектър от аудитории.

  Продължаваме да градим върху успеха на кампанията с нови послания, насочени към пациентите, които подкрепят глобалните проблеми, идентифицирани чрез количествени и качествени проучвания. През 2018, вниманието ни е насочено към малките неща, които ни дават увереност.

 Проблемите:

  Животът с лимфом може да накара човек да се чувства несигурен, да има много въпроси, притеснения и съмнения. За да помогнем истински на пациентите, трябва да извадим тези несигурности наяве и да ги разгледаме.

    Страх от рецидив: Пациентите живеят със сериозни опасения, че ракът им ще се върне, независимо от действителния им риск или медицинска реалност. Това рядко се обсъжда от пациенти, здравни специалисти или групи пациенти, а липсата на разговор често оставя пациентите да се чувстват много несигурни относно бъдещето си и решенията, които вземат.

    Умора: Година след година изследванията показват, че умората най-честото физическо неразположение, което пациентите изпитват. Те не знаят дали е от лимфома или лекарствата и какво трябва да се счита за нормално. Глобалното проучване на пациентите през 2018 на Световната Лимфомна Коалиция също показа това (вижте резултатите).

    Подтип: Когато на пациентите не се съобщава какъв е техният подтип лимфом, те остават без правилна информация за техния специфичен подтип, възможности за лечение и помощни услуги, което може да ги накара да мислят, че имат само половината информация, от която се нуждаят.

    Повече подкрепа: Диагнозата „лимфом“ може да накара човек да се чувства изолиран и съкрушен, без да има адекватни отговори на въпросите си. Отново и отново, проучванията показват, че пациентите се нуждаят от повече подкрепа от това, което се предлага в кабинета на лекаря. Последно доказателство: Глобално пациентско проучване 2018.

  Решения:

  За Световният ден за повишаване на осведомеността за лимфом през 2018 г. Българско Сдружение Лимфом стартира кампанията “Малките неща, които изграждат увереност“. Всеки, засегнат от или свързан с лимфом, може да се присъедини към глобалния онлайн разговор и да сподели малките неща, които им помагат да се чувстват по-уверени.

  Увереността не винаги идва от едно голямо нещо, а може да са няколко малки неща, които се натрупват и карат пациента да се чувства по-информиран, подкрепян и овластен.

  Малките неща може да са различни за всеки човек, но могат да включват неща като:

 • да задавам въпросите си и да получавам отговори;
 • да имам надежден източник, откъдето да науча повече за моя лимфом;
 • приятели и семейство, които показват, че се интересуват от мен;
 • да обсъждам и да взимам решения за това, което е важно за мен;
 • да знам какво да очаквам от моето лечение;
 • да знам какви странични ефекти да очаквам;
 • да разговарям с други хора със сходни преживявания;
 • да споделям с другите пациенти съвети как да се справят по-добре;
 • да нося любимите си дрехи или грим;
 • да си направя нова прическа;
 • да стоя прав или да ходя целенасочено и устремено;
 • да осъществявам контакт с очите с други хора;

Добавени от вас:

 • да планирам без страх следваща ваканция;
 • да планирам дългосрочно, да мечтая;
 • да се събираме групово;
 • подкрепата на приятелите;
 • напредъкът на медицината;
 • да виждам хората взаимно да си помагат;
 • да общувам с хора, които са в ремисия след лечение;

  Проучването на Лимфомната Коалиция показа, че увереността, която произтича от информацията и подкрепата, играе важна роля в положителния опит и резултатите в здравеопазването.

  Споделете какво ви дава увереност в коментар отдолу или във Facebook Групата за Взаимопомощ към Българско Сдружение Лимфом.

 

 

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Какво означава допълващи и алтернативни…