FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Световен ден лимфом - 15.09.2021
Световен ден за борба с лимфома – 15.09.2021

Световен лимфомен ден – 15.09.2021

Световен ден за повишаване на осведомеността за лимфома – 15.09.2021

Световният ден за повишаване на осведомеността за лимфом (World Lymphoma Awareness DayWLAD) се провежда на 15 септември всяка година и е ден, предназначен да разшири знанието по отношение на лимфома, все по-често срещана форма на рак. Това е глобална инициатива, организирана от световната организация Lymphoma Coalition. WLAD е иницииран през 2004 г. за повишаване на обществената осведоменост за всички подтипове на лимфома по отношение на разпознаване на симптомите, ранна диагностика и лечение.

Темата на 2021

През 2020, чрез световната кампания за този ден създадохме „Свят на благодарности“, за да изкажем и изразим благодарност към онези, които помагат на хората, живеещи с лимфом. Вижте кампанията тук – “Световен информационен ден за лимфома – 15.09.2020“.

Темата на кампанията за Световния Ден за Повишаване на Осведомеността за Лимфомите (WLAD21) тази година е Не Можем да Чакаме – смел и мотивиращ призив, който разглежда нежеланите последици от пандемията от COVID-19 върху лимфомната общност.

Не можем да чакаме!

Последиците включват колебание при търсене на медицинска помощ, забавени диагнози, ненавременност на лечението, прекъсване на лечението, допълнителни усложнения, преки и косвени ефекти. След повече от година в пандемия, пациентите, болногледачите и пациентските организации продължават да чувстват ефектите.

Темата „Не Можем да Чакаме“ стъпва върху прехвърляне на водещата роля на пациентите и необходимостта от самозастъпничество в момента.

Covid-19 и диагностиката на рак

Пандемията е повлияла диагностицирането на рак в световен мащаб.

 • До есента на 2020 г. диагнозите на рак са спаднали с около 40%;
 • Поради липса на скринингови програми и липса на търсене на медицинска помощ, когато изпитват симптоми;
 • Очакват се повече случаи на рак в напреднал стадий.

Налице е необходимост да се фокусираме върху информираностт за симптомите. Особено важно е това, когато има колебание да се потърси медицинска помощ поради състоянието на пандемия.

Не Можем да Чакаме!

 • Не можем да чакаме да свърши пандемията, за да започнем да диагностицираме лимфомите!
 • Не можем да чакаме, за да започнем лечение  – забавянията често водят до напреднала болест или неблагоприятна прогноза!
 • Не можем да чакаме, за да се погрижим за собственото си здраве. Ако забележите признаци или симптоми, потърсете помощ!
 • Не можем да чакаме, за да подкрепим хората, живеещи с лимфоми!

През март 2021, проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, предупреди, че след ковид кризата ще ни залее вълна от онкоболни и хора с усложнени заболявания, поради забавянето на профилактиката, диагностицирането и лечението на онкоболестите.

Забавянето на лечението дори само с четири седмици увеличава смъртността при някои от онкологичните заболявания с до 12%. Заради пандемията обаче, много от хората у нас не довършват диагностиката си и така се губи ценно време.“ – казва проф. Дудов.

По думите му, поради крайно натоварената здравна система хиляди пациенти в България не могат достатъчно добре да лекуват другите си хронични заболявания, а това води до усложнения.

Източници на информация:

 1. Българско Сдружение Лимфом – www.lymphom-bg.com
 2. Lymphoma Coalition – www.lymphomacoalition.org
 3. Проф. Дудов пред Дарик: „След Ковид ще ни залее вълна от онкоболни и хора с усложнени заболявания“ – www.darikradio.bg
 4. “Онкоболните и ковид-19” с проф. Асен Дудов, председател на Българско Онкологично Научно Дружество – www.youtu.be
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Нов подход на ЕС за…