FacebookEmail
Close

Сигнализиране за липсващи лекарства

  Национална пациентска организация (НПО) информират, че вече можем да сигнализираме за липсващи лекарства в специална платформа.

  Платформата ще е достъпна 24 часа в денонощието на страницата на Българска Асоциация за Развитие на Паралелната Търговия с Лекарства. БАРПТЛ е неправителствена организация, която изцяло подкрепя защитата на интересите на българските пациенти за безпрепятствен достъп до лекарствени продукти на възможно най-добра цена.

  👉 Aдрес на платформата: www.parallel-trade-development.org

  Гореща линия

  На своята интернет страница асоциацията ще поддържа горещата линия за недостиг, като за улеснение на пациентите се изисква да се попълни само населеното място, телефон за обратна връзка и търсеното лекарство. В момента, в който сигналът бъде регистриран, от асоциацията ще започнат да търсят лекарството във фармацевтичните компании, търговците на едро и аптечната мрежа и ще се опитат да осигурят доставка възможно най-бързо. Платформата ще работи до момента, в който бъде готова електронната система за следене на пазара на Изпълнителната агенция по лекарствата. Според последните поправки в лекарствения закон, които в момента са в процедура по нотификация пред Европейската комисия, институцията ще трябва да следи продажбите и да забранява паралелния експорт на дефицитни медикаменти.

  Защо липсват

  Всяка година около 100 лекарства попадат в категорията дефицитни по различни причини. Едната от тях е, че производителите им престават да ги продават в България заради ниската цена и малкото търсене. Именно ниската цена е стимул и за паралелна търговия с част от продуктите. Лекарства липсват и заради производствени и логистични проблеми. Федерация „Български пациентски форум“ и асоциацията подписаха договор да си сътрудничат, за да гарантират достъп на пациентите до терапия. Те ще работят бързо да се случи паралелен внос на липсващи медикаменти.

  БАРПТЛ е партньор на институциите. Като обществено отговорна и ангажирана с проблемите на пациентите организация, БАРПТЛ категорично настоява за изработването и прилагането на ефективна законодателна рамка, която решава проблемите с недостига на лекарства, а не ги задълбочава.

Източник: www.capital.bg

Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *

Вижте още:
  Част от усилията на…