FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Платформа за подаване на сигнал за липсващи лекарства

Сигнализиране за липсващи лекарства

  Национална пациентска организация (НПО) информират, че можем да сигнализираме за липсващи лекарства в специална платформа.

  Платформата е достъпна на страницата на Българска Асоциация за Развитие на Паралелната Търговия с Лекарства. БАРПТЛ е неправителствена организация, която изцяло подкрепя защитата на интересите на българските пациенти за безпрепятствен достъп до лекарствени продукти на възможно най-добра цена.

  👉 Aдрес на платформата: www.parallel-trade-development.org

  Гореща линия

  На своята интернет страница Асоциацията поддържа горещата линия за недостиг, като за улеснение на пациентите се изисква да се попълни само населеното място, телефон за обратна връзка и търсеното лекарство. В момента, в който сигналът бъде регистриран, от Асоциацията започват да търсят лекарството във фармацевтичните компании, търговците на едро и аптечната мрежа и се опитват да осигурят доставка възможно най-бързо.

  Защо липсват

  Всяка година около 100 лекарства попадат в категорията дефицитни по различни причини. Едната от тях е, че производителите им престават да ги продават в България заради ниската цена и малкото търсене. Именно ниската цена е стимул и за паралелна търговия с част от продуктите. Лекарства липсват и заради производствени и логистични проблеми.

Още една платформа за сигнализиране

 “Сдружение за развитие на българското здравеопазване” стартираха в началото на септември 2019 нова платформа, в която хората могат да входират сигнали за липсващи лекарства, подлежащи на реимбурсация от Здравната каса.

 Това е важно, защото към момента няма ясна картина какво става и колко хора редовно се оказват без жизненоважното им лекарство. Сигналите се входират към Изпълнителната Агенция по Лекарствата (ИАЛ) и човекът след това си получава отговора. За в бъдеще системата ще изготвя не само детайлни справки за случващото се в това направление в държавата, но и ще съдейства на хората в нужда да получат своето лекарство своевременно.

  👉 Самата система е тук: www.moeto-lekarstvo.com

 Дори когато няма налично Вашето лекарство, аптеката може да го поръча за Вас в рамките на 24 часа. Това е нормална процедура, предвид големия брой лекарства и трудното определяне на необходимите бройки, които аптеката да държи налични.

Източник: www.capital.bg

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
  Част от усилията на…