FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Симптоми на лимфом

Често срещани симптоми на лимфом

 Началната изява на лимфома е периферната лимфоаденомегалия (увеличаване на лимфен възел). В около 70% от случаите първо се засягат шийно-надключичните лимфни възли вляво. Следващите по-честота ангажирани лимфни възли са медиастиналните, аксиларните и ретроперитонеалните. Спленомегалия (увеличаване на далака) се установява в около 50% от случаите.

Лимфните възли са твърдоеластични (“гумени”), неболезнени (при мен лично имаше болезненост не само по увеличените възли, но и по протежение на ръцете), подвижни, не нагнояват, не фистулизират. По размер могат да бъдат най-различни. Когато са над 10 сm, се говори за туморна (“bulky”) форма.

Има слаба, повишена температура за продължителен период, в повечето случаи с вълнообразен характер – тип Пел-Ебщайн. Появяват се лесна уморяемост, нощни изпотявания, сърбеж по кожата, отслабване на тегло. Това са така наречените В-симптоми (бе симптоми).

 Клиничните симптоми при Ходжкиновия лимфом са твърде разнообразни и зависят от големината и локализацията на засегнатите лимфни възли. Може да се наблюдава медиастинален синдром, плеврални изливи, ритъмни нарушения, остеопоротични огнища в дългите кости, гръбначния стълб. Възможно е да има неврологични, бъбречни и ендокринни нарушения.

 По-широко описание на симптомите е следното:

 Пациенти с лимфом на Ходжкин може да се характеризират със следните симптоми:

 Увеличени лимфни възли: най-честият симптом на Ходжкин е безболезнено уголемяване на един или повече лимфни възли или лимфаденопатия (при мен имаше едно тъпо усещане за болка, на моменти се засилваше като пулсиране във възлите). Възлите могат да се чувстват като гумени и подути, когато се преглеждат / опипват. Най-често засегнати са (80-90% от случаите) възлите на шията и раменете (супраклавикуларни). Лимфните възли на гръдния кош често са засегнати, а те могат да бъдат забелязани на рентгенография на гръдния кош.

 Сърбеж по кожата: сърбежите са по цялото тяло, без външна изява, като пъпки или друго. Постоянни и упорити са, след време се разранява дори кожата от честото чесане. При един от всеки четири души  (25%) с диагноза лимфом на Ходжкин в крайна сметка се развива сърбеж, който често се отчита и като усещане за парене по долната част на краката. Като такъв, сърбежът при лимфом е доста рядък симптом и се счита, че се дължи на повишени нива на еозинофилите в кръвта. Като потенциално по-сериозен, системен, или “Б” симптом на лимфом на Ходжкин, наличието на сърбеж по територията на цялото тяло е в резултат на наднормено отделяне на хистамини от имуннната система (в този случай, сърбежът ще бъде придружен от други Б симптоми, като нощни изпотявания, загуба на тегло и повишена температура).

 Нощни изпотявания

 Необяснима загуба на тегло – най-малко 10% от общата маса на пациента за период на шест или по-малко месеца.Нощно потене

 Спленомегалия: разширяване на далака се среща в около 30% от хората с лимфом на Ходжкин. Разширяването, обаче, рядко е масивно и размера на далака може да се колебае по време на курса на лечение.

 Хепатомегалия: разширяване на черния дроб, поради участието на черния дроб, е налице при около 5% от случаите.

 Хепатоспленомегалия: разширяване на черния дроб и далака, причинени от същата болест.

 Болка след консумация на алкохол: по принцип, засегнатите възли са болезнени след консумация на алкохол, макар че това явление е много рядко, при само около 2-3 процента от хората с лимфом на Ходжкин, класифицирайки го като характеристика с ниска важност. От друга страна, нейната специфика е достатъчно висока, за това да се разглежда като един патогномичен знак на лимфом на Ходжкин. Болката обикновено има изява в рамките на минути след поглъщането на алкохол, и обикновено се усеща като че идва от околността, където има засягане на лимфните възли. Болката е описвана като остра и пробождаща или като тъпа и пулсираща.

 Болки в гърба: за неспецифична болка в гърба (болка, която не може да бъде локализирана или нейната причина да бъде определена чрез изследване или някаква сканираща техника), се съобщава в някои случаи на лимфом на Ходжкин. Долната част на гърба е най-често засегната.

 Червени петна по кожата, лесно кървене и петехии поради нисък брой на тромбоцитите (като резултат от инфилтрация в костния мозък, увеличен застой в далака и т.н. – т.е. намалено производство, повишено отстраняване).

 Циклична треска: някои пациенти могат да свидетелстват за циклична треска с висока температура, известна като Pel-Ebstein (Пел-Ебщайн) треска или по-просто “PE треска”. Все още, обаче, има дебат за това дали или не PE треската наистина съществува;

 Системна (хронична) умора: отпадналост, която не преминава нито след сън, нито след почивка;

  Систематичните симптоми са известни като В (бе) симптоми, по този начин при наличие на тези симптоми се казва, че пациентът е, например, стадий 2B вместо 2А (при който не би имало наличие на такива симптоми). Изгледайте клипчето най-отгоре на страницата.

Източници:
www.lymphom-bg.com
www.emedicinehealth.com
www.en.wikipedia.org
www.arsmedica.bg

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Позитронно-емисионна компютърна томография. Лугано и…