FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Слънчеви бани
Слънчеви бани и витамин D

Слънчеви бани намаляват риска от неходжкинов лимфом

Излагане на слънчева светлина намалява риска от неходжкинов лимфом, показва проучване

 Хората с високо излагане на слънчево или ултравиолетово облъчване имат значително по-малка вероятност да развият неходжкинов лимфом в сравнение с тези с ниска експозиция, а нивата на витамин D в организма не оказват влияние върху заболеваемостта, показва ново проучване.

 Проучването “Нива на витамин D и риск от неходжкинов лимфом: актуализиран мета-анализ” (Vitamin D status and risk of non-Hodgkin lymphoma: An updated meta-analysis) е публикувано в списание PloS ONE. Това е интересно, защото изследва връзката между количествата витамин Д и развитието на лимфом. Имаше изследвания преди, че дефицит на витамин Д в тялото е свързан с по-висок риск от развитие на лимфом, както и че при пациенти в терапия, такъв дефицит е свързан с по-трудно лечение и се приемаше за лош прогностичен фактор.

 Честотата на неходжкинов лимфом (НХЛ) – един от най-често срещаните ракови заболявания на кръвта – се увеличава през последното десетилетие, подчертавайки важността на факторите на околната среда в неговото развитие.

 Един от факторите на околната среда, които преди се считаха важни за НХЛ, е нивото на витамин D в организма. Това е особено важно, тъй като дефицитът на му се превръща в пандемия.

Защо е важен витамин D?

 Витамин D може да бъде придобит по различни начини. Най-разпространеният метод е чрез излагане на слънчева светлина или ултравиолетова радиация (UVR), но могат да се използват и хапчета. Енергията от слънцето променя конкретен химикал в кожата ни, който след това се пренася в черния дроб и бъбреците, където се превръща в активен витамин D. Основната функция на този витамин е да повиши абсорбцията на калций в червата – процес, който е от решаващо значение за доброто здраве на костите.

 Витамин D помага за укрепване на имунната система и подпомага клетъчната комуникация в тялото. Витаминът е важен за мускулната функция, дихателната система, сърдечно-съдовата функция, развитието на мозъка и дори има противоракови свойства.

Изследвания

Предишни изследвания показват, че излагането на слънчева светлина има защитна роля върху разпространението на НХЛ и неговите подтипове, но не са показали връзка между хранителния витамин D или нивата на циркулиращата му форма 25-хидроксивитамин D (25 (OH) D).

Поради постигнатия напредък в класификацията и диагностиката на НХЛ, както и постоянния акцент върху асоциацията на витамин D – НХЛ, изследователите провели мета-анализ на публикуваните проучвания за определяне на връзката между статуса на витамин D и риска от НХЛ и всички проследими подтипове.

Целта била да се изследва обстойно връзката между НХЛ и различните източници на витамин D, включително експозиция на слънчева светлина / UVR, прием на витамин D в храната и нива на серумните 25 (OH) D.

Конкретното проучване

Изследователите прегледали данни от 30 проучвания, включващи 56 458 НХЛ пациента. Двадесет и четири проучвания изследвали въздействието на излагането на слънчева светлина / UVR, девет изследвали хранителния прием на витамин D и три разглеждали нивата на серум / плазма 25 (OH) D.

Както е било показано и преди, резултатите показали и сега значителен защитен ефект от общо излагане на слънчева светлина / UVR върху NHL и всички негови подтипове, с 20% по-нисък риск сред пациентите с високо излагане в сравнение с тези с ниско излагане.

Обратно, нито хранителният прием на витамин D, нито нивата на серум / плазма 25 (OH) D имат последователни или значими ефекти върху риска за NHL или някой от неговите подтипове.

Наблюдава се последователен защитен ефект от излагането на слънчева светлина / UVR на NHL и различните подтипове, докато е установена несъответстваща или незначителна асоциация за приема на витамин D и нивата на серум / плазма 25 (OH) D, заключиха изследователите.

Извод

Ясно стигат до извода, че единствено слънчево-синтезираният витамин има някаква полезна стойност, а не и приемането като добавка.

За печенето на слънце е ясно, че е полезно само в разумни граници и часове от деня и то не по време на терапия. По време на и след химиотерапия, кожата може да стане по-чувствителна и е препоръчително да се избягва силно слънце.

Задължително висок фактор крем за защита и криене под твърди чадъри (някои от платнените пропускат лъчи). В дългосрочен план, всяко едно допълнително излагане на слънце в такъв момент повишава риска от вторични заболявания, особено на кожата. Ако искате да поемате слънчеви лъчи, правете го сутрин рано или късно следобяд и избягвайте най-силното слънце между 12 и 4.

За изкуствения прием на витамин D излезе изследване преди известно време, че изобщо няма никакви от ползите, за които се говореше преди.

Източници:
www.lymphomanewstoday.com
www.journals.plos.org
www.medicalnewstoday.com – “Doubts cast over benefits of vitamin D supplements”

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 Първичните кожни лимфоми са група…