FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Спаси живот, бъди герой

Само със 7 милилитра кръв (минимална кръвна проба) можеш да се регистрираш като потенциален донор на стволови клетки.

Даряването на кръвни стволови клетки няма нищо общо с донорството на органи и процеду­рата е напълно безопасна за здравето. Трансплантацията на стволови клетки дава на­дежда за живот на хиляди онкоболни в България и Европа.

Ако си на възраст над 18 години и искаш да на­правиш нещо наистина удивително, можеш да получиш повече информация за кръвната проба на телефон: 02 9230 690 или 02 9230 496

Вече можете да се включите в Българския регистър на потенциални донори на стволови клетки без да напускате дома си!

Желаещите да се включат в регистъра за потенциални донори на стволови клетки за трансплантации вече могат да направят това много по-лесно. Не е необходимо време за посещение в лаборатория, не е необходима дори кръвна проба!

Вижте как тук – “Спасете живот, докато си пиете кафето вкъщи“!

 

Ако искаш да дариш кръв, можеш да го направиш в Александровска болница, всеки работен ден от 8.30 до 11 часа, или след предварително записване на телефон:
02 9230 496 
както и във Варна, Плевен, Пловдив, Видин, Враца, Монтана и в лабораториите “Рамус” в София, Варна, Ямбол, Бургас, Велико Търново, Кърджали, Плевен, Пловдив, Шумен. Пълен списък и телефони можете да намерите тук: Болници и лаборатории.

 Дари стволови клетки

ДАРИТЕЛСТВО НА ХЕМОПОЕТИЧНИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ОТ КОСТЕН МОЗЪК И ПЕРИФЕРНА КРЪВ

Как се даряват стволови клетки

 У нас има национална програма за дарителство на хемопоетични стволови клетки. Всеки пълнолетен гражданин може да заяви в Лабораторията по трансплантационна имунология с ръководител проф. Елисавета Наумова, че иска да бъде потенциален донор. Там ще му вземат съвсем малко кръв от вената, за да установят имунологичните показатели. Информацията се пази в регистър и ако се появи пациент, който има нужда от лечение с клетки, които съвпадат по определени характеристики с тези на потенциалния донор, дарителят се кани и повторно трябва да даде съгласие за процедурата.

 Това не крие никакъв риск за донора, а може да спаси живота на болния. Но за момента само няколкостотин души са заявили желание. Самото взимане на стволови клетки се прави чрез стимулация с определени препарати на мигрирането им от костния мозък в периферната кръв. След това донорът се включва към апарат, който филтрира неговата кръв, без – образно казано – кръвта да се „източва”. Отделят само търсените стволови клетки.

 Веществата, с които се стимулира отделянето на клетки от костния мозък, нямат вредни ефекти. След процедурата и по-късно донорът не чувства нищо неблагоприятно, той реално не е загубил никакъв обем кръв. В света има 20 милиона души, които са готови да станат донори при необходимост. Благодарение на това се намират донори за българските пациенти.

Защо да станеш донор?

 Всяка година, стотици възрастни и деца се нуждаят от трансплатация на стволови клетки – процедура, която може да бъде единствения им шанс за оцеляване. Въпреки, че някои пациенти с левкемия и други видове рак на кръвта имат генетично идентични фамилни членове, които могат да бъдат донори, около 70% от пациентите нямат такива. Тези пациенти са зависими от намирането на неродствен съвместим донор, който желае да дари стволови клетки.

 Към момента регистрираните доброволни донори в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки са 500. Само за последните няколко години техният брой се е удвоил, предимно за сметка на роднини и близки на пациенти. Минималният брой донори за нашата страна е 5000.

Изисквания към дарителите:

 Като доброволен дарител (донор) на стволови клетки от костен мозък и периферна кръв ще трябва да отговориш на редица въпроси свързани със здравословното ти състояние, за да се прецени дали си подходящ за дарител. Това е необдходимо за да се предпази здравето както на доброволния донор, така и на приемателя (реципиента).

 • ВЪЗРАСТ: всички дарители трябва да бъдат на възраст между 18 и 51 години и в добро здравословно състояние;
 • СПИН/ ХИВ: ако сте носител на вируса, не можете да станете дарител;
 • АЛЕРГИИ: обичайни алергии към животни, лекарства, фактори на околната среда и др. не са противопоказание;
 • АРТРИТ: лек до умерен остеоартрит или дегенеративен артрит е приемлив; всички други форми на артрит са противопоказание;
 • АСТМА: тежка и трудноконтролирана астма, налагаща пролежаване в болница или употребата на системни стероиди е противопоказана;
 • АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ: хора с множествена склероза, системен лупус или фибромиалгия не могат да бъдат донори;
 • КРЪВНО НАЛЯГАНЕ: високото кръвно налягане не е противопоказание, ако е добре контролирано с медикаменти и няма придружаващи сърдечни болести.
 • РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ: хора с излекуван локализиран кожен рак, рак на гърдата или пикочния мехур могат да бъдат донори; за всички останали видове рак донорството е противопоказно.
 • ДЕПРЕСИЯ: приемливо при добре контролирана, стабилна депресия;
 • ДИАБЕТ: приемливо при добре контролиран с перорални лекарства и диета диабет; противопоказано при диабет на лечение с инсулин или съпътстващи диабета усложнения от страна на бъбреци, сърце, очи;
 • ЕПИЛЕПСИЯ: неприемливо при повече от един пристъп през изминалата година; приемливо при добре контролирана епилепсия и липса на пристъпи през изминалата година;
 • ЗАБОЛЯВАНИЯ НА СЪРЦЕТО: неприемливо при предишен сърдечен пристъп, ангиопластика, байпас операция, смяна на сърдечни клапи или постоянен пейсмейкър; сърдечна аритмия не налагаща лекуване с медикаменти е приемлива;
 • ХЕПАТИТ: неприемливо за пациенти с диагностициран хепатит В или С, или изложени на риск от заразяване; всяка друга анамнеза за хепатит трябва да бъде доуточнена;
 • СМЯНА НА БЕДРЕНА СТАВА: неприемливо;
 • ИМУНИЗАЦИИ: приемливо за всички видове ваксини с изключение на експериментални такива; при някои се налага период на изчакване;
 • ЛАЙМСКА БОЛЕСТ: неприемливо за хронична лаймска болест; приемливо при излекувана с антибиотици лаймска болест;
 • МАЛАРИЯ: приемливо при липса на симптоми повече от три години;
 • ЗАТЛЪСТЯВАНЕ: неприемливо ако затлъстяването води до риск за донорство;
 • ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ОРГАН ИЛИ ТЪКАН: реципиенти (приематели) на тъкани и органи по друг повод не могат да бъдат донори на стволови клетки;
 • ПИЪРСИНГ/ ТАТУИРОВКИ: приемливо при използването на стерилни инструменти;
 • БРЕМЕННОСТ: неприемливо по време на бремеността; бременните могат да бъдат регистрирани, но дарителството се извършва само след пълното възстановяване от бременността;
 • БОЛЕСТИ ПРЕДАВАНИ ПО ПОЛОВ ПЪТ: всички болести предавани по полов път подлежат на допълнително уточняване;
 • ТУБЕРКУЛОЗА: активна белодробна туберкулоза през последните две години е неприемливо;

 

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ

Колко време отнема даването на кръв?

“Донор се става за не повече от една минута – през това време от вената се вземат 12 милилитра кръв.” Цяла статия може да прочетете в “Труд”

Защо е необходимо включването на колкото се може повече доброволни донори в Регистъра за донори на КМ и ПСК ?

Хиляди пациенти със заболявания на кръвта и други животозастрашаващи болести са зависими от Регистъра за намирането на подходящ донор за тяхното излекуване. Пациентът се нуждае от тъканно съвместим донор. Дори при регистър с хиляди донори, понякога намирането на съвместим такъв е трудно.

Какво представлява трансплантирането на стволови клетки?

Транпслантирането на стволови клетки е животоспасяващо лечение за пациенти с различни заболявания на кръвта като левкемии, лимфоми и други. Първоначално пациентите получават висока доза химио и/или лъчетерапия, за да се унищожи болният костен мозък. После ПСК се вливат в кръвта на пациента чрез обикновена венозна система. Влетите ПСК се размножават и дават началото на нов, здрав костен мозък.

За да бъде тази манипулация успешна е необходимо донора и пациента да бъдат HLA съвместими. Около 70% от пациенитите нямат подходящ родствен донор и тяхното излекуване зависи от намирането на подходящ донор в регистъра.

Как да стана донор на стволови клетки?

Първата стъпка да станеш донор е да се включиш в Регистъра за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. Лекари от цял свят търсят съвместим донор в световния регистър за техните пациенти. Ако бъдеш избран като подходящ донор, ще бъдеш помолен да дариш ПСК или КМ. Изискванията са да бъдеш на възраст между 18 и 51 години и да си в добро здравословно състояние. Даряването е доброволно и ти можеш да се откажеш от процедурата във всеки един момент.

Какво представлява включването в регистъра?

При желание за включване в регистъра се попълва декларация (информирано съгласие) с паспортни данни и медицинска история. Вземат се няколко епруветки с венозна кръв за определянето на тъканната формула (HLA типизиране).

Какви са моите зздължения при включване в регистъра?

 При включване в регистъра за донори на стволови клетки ти ще трябва да:

 Участващ в регистъра до навършването на 55 си година или ако изрично не помолиш да бъдеш изключен.

 Обмислиш даряването на ПСК или КМ за всеки подходящ пациент, съвместим с теб.

 Държиш ни информирани при всяка смяна на адреса, значителна промяна в здравословното ти състояние или нежелание да продължиш участието си в регистъра.

 Отговаряш своевременно ако се свържем с теб, като подходящ донор за пациент.

Ето едно видео, в което е показано как се дарява кръв за периферни стволови клетки:

ТИ ИМАШ ПРАВОТО ДА ПРОМЕНИШ СВОЕТО ЖЕЛАНИЕ ЗА ДОНОРСТВО ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ. ДОНОРСТОВОТО Е ВИНАГИ ДОБРОВОЛЕН АКТ.

Повече и по-подробна информация можете да получите и на сайта на Българското Сдружение Лимфом – www.lymphom-bg.com

Статии:
www.health.bg
www.trud.bg

Споделете знанието
Вижте още:
   На тази страница думата…