FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Хематологията в Дървеница
Хематологията в Дървеница

Специална награда за Хематологията в Дървеница

Националната хематологична болница (НСБАЛХЗ) лекува 65 години най-тежките заболявания на кръвта

  „Златен почетен знак на Българския лекарски съюз” за  цялостна дейност и изключителен принос в развитието на българската медицина за проф. д-р Ставри Тошков присъди националната съсловна организация на своя последен национален събор. Специален приз „За  медицина, наука и най-успешно развиваща се болница”  получи и ръководеният от проф. Тошков здравен институт  –  Специализираната болница  по хематология – София.

 Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) в Дървеница, София, навърши през октомври 65 години. За поколения хематолози от този екип, посветили живота си на лечението на най-трудните заболявания на кръвта, тези десетилетия значат ежедневна битка за живота на хиляди пациенти.

 Самата болница и по национално, и по международно признание е уникално лечебно заведение, което събира най-добрите български специалисти в областта на профилактиката, диагностиката и комплексното лечение на хаматологичните заболявания. Правоприемник е на създадения през 1948 г. Научно-изследователски институт по хематология и кръвопреливане. Тук гарантират високоспециализирана помощ на пациенти с вродени и придобити кръвни заболявания от цялата страна. Клиниките са оборудвани с модерна апаратура, голяма част от която е без аналог в Източна Европа. Това е единственото място у нас, където се извършват и трансплантации на хемопоетични клетки на пациенти над 18 години. Екипът на проф. Тошков лекува най-тежките случаи на онкохематологични и немалигнени хематологични заболявания.

 В отделението по трансплантация на стволови клетки от 2009 г. насам  броят на трансплантираните непрекъснато расте. Годишно капацитетът на отделението позволява с 10-те легла, които имаме, и с оптимална организация, да се правят около 100 трансплантации на костен мозък, уточнява д-р Георги Арнаудов, ръководител на звеното. За нуждите на болните в България това е недостатъчно, тези операции трябва да са около 300 годишно, според преценката на специалистите. Световната тенденция е алогенните трансплантации да са около 40% от общия брой, допълва проф. Ставри Тошков.

 И при нас това може да стане, имаме необходимата експертиза и готовност, но за целта трябва легловият капацитет да се удвои спешно. Болницата разчита на решение с помощ от европейските кохезионни фондове, проектът е спечелен, в ход е етапът на изготвяне на съответните архитектурни решения. С новите легла и своето модерно оборудване клиниката ще се изравни с най-престижните трансплантационни центрове в Европа.

 Туморните заболявания са резултат на разрастване на злокачествените клетки, целта на трансплантацията е да унищожи туморния процес и да създаде условия с новите клетки, които са добавени – неговите собствени или от дарител, организмът да се справи с болестта. ”Когато говорим за истинско излекуване на заболяването, това е алогенната трансплантация, която прави химерата, новия организъм, т.е. пациентът вече не е същият имуногенно и генетично.

 Презумпцията е да се създаде новият костен мозък, новата имунна система, която да се справи с остатъците от заболяването”, допълва информацията д-р Арнаудов. Обръща специално внимание на необходимостта от специална среда, от наличието на необходимия брой специални стаи и легла за лечението чрез трансплантация. Трансплантираните пациенти са много крехки и чувствителни, затова, за да бъдат максимално защитени, и въздухът, и налягането в залите се поддържат със специални филтри.

 Единствена за България е и лабораторията на болницата – по цитогенетика и молекулярна биология, тясно профилирана е в областта на генетични аномалии. Свръхмодерната апаратура дава възможност на базата на направените изследвания да се постави диагнозата и да се изготви терапевтична стратегия.

 Проф. д-р Георги Балаценко, началник на Консултативно-диагностичния блок, и неговият екип разполагат с друга единствена по рода си апаратура за нашите ширини. Тя позволява чрез цикъл изследвания да се даде прогноза за заболяването. ”Целта ни е да се блокира генетичното нарушение. Благодарение на съвременните препарати днес може да се прекъсне механизмът, който води до заболяването”, разяснява професорът. Специалистите от здравното заведение участват в много нови научни разработки и клинични изследвания, сред чиито очаквани резултати са и клетъчна ваксина за пациенти с миелома, възможността за лечение на простатата и на дебелото черво с генни ваксини, за което в националната хематология работят отдавна заедно с онкологията и със съответните центрове в САЩ.

 Проф. д-р Ставри Тошков, изпълнителен директор:

“Както миналата година, така и 2013-а  болницата ни ще приключи без задължения въпреки скъпите изследвания, недофинансираните клинични пътеки и в сферата на нашата работа. Закономерно е, че именно ние лекуваме най-тежките случаи в България, никъде другаде не се прави високодозова химиотерапия, не се прави и автоложна и алогенна трансплантация на пациенти над 18 години. Ние вече имаме над 362 автоложни и 35 алогенни стволовоклетъчни трансплантации. Успеваемостта е съпоставима с най-добрите клинични центрове в Европа. Дейностите, осъществявани тук, отговарят на европейските изисквания за добра клинична и лабораторна практика. Спазва се универсален стандарт – както се работи тук, така се работи във Франкфурт, Бостън, Лисабон. Но в нашата болница пациентът не плаща нито лев, докато стойността на същите трансплантации във Франция или Германия е 150 000 евро.”

Източник: www.jivotatdnes.bg

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Наръчник за пациента и неговите…