FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Lymphoma Matters 118

Списание Lymphoma Matters – есен/зима 2020

 Брой 118 на LM* за есен / зима 2020

 Броят е взет от уебсайта на английското сдружение за лимфомите Lymphoma Action. Освен последни новини, свързани с лимфомите, намерете медицински мнения, лични истории и статии. Някои от интересните статии са следните:

1. Марк споделя своя опит с CAR Т-клетъчна терапия. (Лична история)

Диагнозата на Марк е Дифузен едроклетъчен B-клетъчен не-Ходжкинов лимфом (свалете книжка за DLBCL) със скрит фоликуларен лимфом, който може би е имал от години преди това! Преминава през терапии с R-CHOP, R-ICE, но не успява да постигне ремисия, затова накрая е одобрен и минава през CAR Т-клетъчна терапия.

👉 Тази терапия не се предлага в България все още, но вероятно след години и тук ще може да бъде предлагана на пациенти. Скоро ще публикувам кратка статия какво представлява тя.

2. Трябва ли да си сложа противогрипна ваксина? (Попитай експерта)

Трябва ли пациентите да се ваксинират против сезонен грип? Кои са рискови групи? Експерти дават мнение по тези и свързани с това въпроси.

3. Умора, свързана с рака (Медицинско мнение)

 Умората, свързана с рака, е екстремна умора, която не е пропорционална на активността и не винаги изчезва след почивка или сън. Не се усеща като нормалната умора след усилена работа или упражнения: тя е много по-обезпокоителна. Тя засяга почти всеки, който има рак в даден момент от заболяването си и често е сочена като най-честият симптом при хора с рак на кръвта, включително лимфом.

👉 Повече за умората можете да прочетете на страниците “Умората след излекуване е честа при лимфом“, както и да видите резултатите от проучването, което проведохме сред българските пациенти, които също съобщават за проблем с умората в “Световно пациентско проучване върху лимфомите и ХЛЛ, 2018“.

4. Начини да се почувстваме добре (Медицинско мнение)

Нормалност след локдаун – магическата тройка (с добавено малко слънце). Консултантът психотерапевт Шон Орфорд дава своите прозрения за това какво може да накара хората да се чувстват по-добре в този необичаен момент.

5. Травмата от реалността. (Лична история)

26 годишната Карли разказва своята история за диагнозата си лимфом на Ходжкин и травмите, които е преживяла.

👇 Бутон за сваляне

Свали Lymphoma Matters – есен/зима 2020 (118 бр.) 118-Lymphoma-Matters-Autumn-Winter-2020.pdf – свалено 123 пъти – 10 MB

Списание Lymphoma Matters* излиза три пъти годишно на английски език. Посветено е на лимфомите и левкемиите и е пълно с последни новини и актуализации, медицински коментари и лични истории. Полезна информация за хора, засегнати от лимфом.

Обхваща най-новите разработки в диагностиката и лечението, управлението на симптомите, истории за това как други хора живеят с лимфом и как можете да се включите като доброволец.

Издава се от английското сдружение за лимфомите – Lymphoma Action. Имам всички стари броеве, които включват различни теми и могат да бъдат намерени за сваляне тук:

👉 Публични pdf файлове за сваляне – LymphomaMatters

matter (англ. ез.) – тук има вложено двусмислие. Думата означава едновременно 1. имам значение, от значение съм (за някого) и 2. четиво, същина, вещество, материя

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Всяка година на 4 февруари,…