FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Списание Lymphoma Matters – есен/зима 2021

 Брой 121 на LM* за есен/зима 2021 

Броят е взет от уебсайта на английското сдружение за лимфомите Lymphoma Action. Освен последни новини, в броя можете да намерите медицински мнения, лични истории и статии, като някои от тях са:

1. Актуализация за ваксинациите (Попитай експерта)

Няколко новини, свързани с ваксинации срещу грип, COVID-19  и бустерни дози за хора с лимфом. Нов вид ваксина за херпес зостер, която е подходяща за хора със слаб имунитет.

👉 Информацията е актуална към 01 актомври 2021 г. 

2. Луис никога не поиска да остане без моята подкрепа (Лична история)

Софи споделя опита си от грижите за Луис, който е диагностициран с първичен медиастинален дифузен едроклетъчен В-клетъчен лимфом.

3. Историята на Суриндър (Лична история)

Медицинската сестра-консултант Суриндър споделя своя опит с лимфом на Ходжкин, подтип нодуларна склероза с лимфоцитно преобладаване.

4. Значението на физическата активност за здравето и нейният ефект върху умората, свързана с рак (Lifestyle)

Старши професионален терапевт Дженифър Уудс и специалистът по хематология и физиотерапевт по онкология Ейми Грийн говорят за ползите от физическата активност. Те се фокусират върху умората, свързана с рака, като обмислят упражнения и други стратегии, които да помогнат за управлението на този предизвикателен страничен ефект.

👉 Прочетете и статиятаСпорт и физическа активност при лимфом“.

5. Причини и рискови фактори за лимфом (Основно знание)

Въпреки че тази статия разглежда някои от факторите, които могат да допринесат за развитието на лимфом, в повечето случаи няма известна причина.

👉 Прочетете и статиитеСвързани ли са с инфекция лимфомите?” и “Стрес, холестерол и кортизол

6. Основания за оптимизъм (Лична история)

Гери разказва за опита си с ХИВ-свързан лимфом.

През 2001 г. бях диагностициран с ХИВ (вирус на СПИН). Въпреки че нещата се промениха много оттогава, в моя случай се оказа, че бях класифициран като „бавно прогресиращ“. В резултат на това просто бях наблюдаван рутинно, за да проверя дали Т-клетките ми не са паднали твърде ниско.

Това, което не бях осъзнал или може би ми беше казано, е, че хората с ХИВ в дългосрочен план са по-склонни да развият рак. Когато получих първоначалната новина за рядкостта и агресивния характер на моята форма на неходжкинов лимфом (primary effusion lymphoma), бях наистина шокиран.

7. Акценти от Британското дружество по хематология

Тази година Британското дружество по хематология проведе годишната си научна среща онлайн. Клиничните експерти представиха някои от най-новите разработки във всички области на изследване на лимфома. Проучванията включват изпитвания, свързани с всички видове лимфоми.

👉 Можете прочетете тук какво е Клинично изпитване”.

👇 Бутон за сваляне

Свали Lymphoma Matters – есен/зима 2021 (бр. 121) 121-Lymphoma-Matters-Autumn-Winter-2021.pdf – свалено 109 пъти – 20 MB

Списание Lymphoma Matters* излиза три пъти годишно на английски език. Посветено е на лимфомите и левкемиите и е пълно с последни новини и актуализации, медицински коментари и лични истории. Полезна информация за хора, засегнати от лимфом.

Обхваща най-новите разработки в диагностиката и лечението, управлението на симптомите, истории за това как други хора живеят с лимфом и как можете да се включите като доброволец.

Издава се от английското сдружение за лимфомите – Lymphoma Action. Имам всички стари броеве, които включват различни теми и могат да бъдат намерени за сваляне тук:

👉  Публични pdf файлове за сваляне – LymphomaMatters

matter (англ. ез.) – тук има вложено двусмислие. Думата означава едновременно 1. имам значение, от значение съм (за някого) и 2. четиво, същина, вещество, материя

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Диана Гошева Диана Гошева по…